Στον αέρα το νέο σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών

285

Ανασφάλεια και αναξιοπιστία μετά το χθεσινό κάζο με τις εξετάσεις Ακυρώθηκαν εξετάσεις όταν αναρτήθηκαν τα θέματα στην ιστοσελίδα του ΥΠΠ

Οργή, αγανάκτηση, κοροϊδία, απελπισία είναι μόνο μερικά από τα συναισθήματα που διακατέχουν από χθες το απόγευμα τις χιλιάδες των υποψηφίων που δήλωσαν συμμετοχή για τις εξετάσεις στα πλαίσια του Νέου Σχεδίου Διορισμού στην Εκπαίδευση και όχι μόνο.

Η διαρροή ή δημοσιοποίηση των θεμάτων στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας λίγη ώρα πριν τη διεξαγωγή των εξετάσεων χθες προκαλεί αμείλικτα ερωτήματα για το αδιάβλητο της διαδικασίας αλλά και την ασφάλεια του νέου συστήματος διορισμού.

Από την άλλη οι κυβερνώντες έσπευσαν είτε να κάνουν λόγο για «σαμποταζ εκ των έσω» είτε να αναφερθούν «σε ατυχές συμβάν».

Πέρα από το όποιο λάθος του όποιου λειτουργού δεν παύει να τίθεται το ερώτημα πώς είναι δυνατόν τα θέματα των εξετάσεων να βρίσκονταν στα χέρια λειτουργών πριν τις εξετάσεις, την ώρα μάλιστα που Υπουργός Παιδείας αλλά και Υπηρεσία Εξετάσεων διαβεβαίωναν για το αδιάβλητο των εξετάσεων και πώς τηρούνται όλες οι διαδικασίες όπως και στις Παγκύπριες Εξετάσεις.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Χαραυγής», υπάρχουν και καταγγελίες προς τη Βουλή, πως λειτουργοί του Υπουργείου Παιδείας φαίνεται να σχετίζονται με άτομα που λειτουργούν φροντιστήρια και παρέδιδαν ιδιαίτερα μαθήματα στα πλαίσια του ΝΣΔΕ. Παράλληλα οι φωνές για άμεση συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής και ακύρωση της όλης διαδικασίας πληθαίνουν.

Αναζητούν νέα ημερομηνία

Στις χθεσινές εξετάσεις θα παρακάθονταν 941 υποψήφιοι, ωστόσο όπως αναφέρθηκε σε κάποια εξεταστικά κέντρα οι αρμόδιοι τούς ανακοίνωσαν πως οι εξετάσεις ακυρώνονται χωρίς να δώσουν εξηγήσεις.

Μάλιστα, δεκάδες είναι οι περιπτώσεις όπου άνθρωποι έφθασαν στην Κύπρο μόνο γι’αυτές τις εξετάσεις και αποχώρησαν άπραχτοι και απεγνωσμένοι με μια βαλίτσα στο χέρι κυριολεκτικά προς το αεροδρόμιο.

Να σημειώσουμε ότι οι εξετάσεις των πέντε γνωστικών αντικειμένων -Θρησκευτικών, Πληροφορικής, Φυσικής, Χημείας και Φυσικής Αγωγής- τα θέματα των οποίων είχαν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΥΠΠ, έχουν ακυρωθεί και γίνονται προσπάθειες να προγραμματιστούν πιθανόν για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Παράλληλα αρκετοί είναι οι επηρεαζόμενοι οι οποίοι μελετούν και το ενδεχόμενο να προσφύγουν νομικά κατά της όλης διαδικασίας με το νέο σύστημα να κινδυνεύει να βρεθεί στον αέρα.

Σαμποτάζ, επιλεκτικές ενημερώσεις, ποινικές ευθύνες, μπάχαλο… «Η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί σαμποτάζ απο οποιονδήποτε για μια απο τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας», έσπευσε να γράψει στο Twitter ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, προκαλώντας αντιδράσεις εκ μέρους επηρεαζόμενων αλλά και του προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννου Σωκράτους. Συγκεκριμένα, ο κ. Σωκράτους επεσήμανε ότι οι αρμόδιοι είχαν δύο χρόνια για να ετοιμαστούν, ωστόσο φθάσαμε στην κατάσταση με τη διαρροή των θεμάτων, ενώ λίγες μέρες πριν υπήρξε η αλλαγή του προγράμματος.

«Το τηλέφωνό μου δεν σταμάτησε να κτυπά από επηρεαζόμενους και απελπισμένους…», σημείωσε μεταξύ άλλων ενώ εξέφρασε λύπη για τη δήλωση του κ. Παπαδόπουλου, αφού όπως είπε αυτό καταδεικνύει ότι δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας.

Για αποκαλυπτήρια ανεπάρκειας από πλευράς Υπουργείου Παιδείας κάνει λόγο η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι το χθεσινό φιάσκο απλώς επιβεβαιώνει την ασυγχώρητη προχειρότητα και ανευθυνότητα με την οποία έγιναν όλες οι αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα τα τελευταία χρόνια, φανερώνει τα ανομολόγητα κίνητρα που βρίσκονταν πίσω από αυτές και αποκαλύπτει την επικίνδυνη ανεπάρκεια του Υπουργείου Παιδείας να τις εφαρμόσει.

Μάλιστα, σημειώνει ότι αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Καδής, ο οποίος καλείται να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες. Από την πλευρά της η «Αλλαγή» σημειώνει ότι «για εμάς είναι εκ των ων ουκ άνευ να τεθεί σε διαθεσιμότητα η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Εξετάσεων και όλοι όσοι εμπλέκονται στην όλη διαδικασία.

Για την όλη υπόθεση της διαρροής υπάρχουν και βαρύτατες ποινικές ευθύνες, άρα η υπόθεση θα πρέπει να ανατεθεί και στην Αστυνομία». Σαν χάρτινος πύργος κατέρρευσε «το μεγάλο επίτευγμα» στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Αναστασιάδη, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών, και ελπίζει ότι το τραγικό λάθος του Υπουργείου δεν θα το πληρώσει ένας λειτουργός που κακώς κάποιοι πιθανώς να ζητήσουν την κεφαλή επί πίνακι αποποιούμενοι δικές τους ευθύνες.

Ερευνώντα λειτουργό διόρισε ο ΥΠΠ

Ατυχές και απαράδεκτο συμβάν χαρακτήρισε τη διαρροή ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Καδής, ο οποίος ανέφερε πως μόλις ενημερώθηκε επικοινώνησε με το Τριμελές Σώμα Εποπτείας των Εξετάσεων, που είναι το υπεύθυνο και αρμόδιο για την παρακολούθηση και την πιστοποίηση της νομιμότητας της όλης διαδικασίας, οπόταν και αποφασίστηκε η ακύρωση των χθεσινών εξετάσεων, να γίνει επανάληψη των εξετάσεων το συντομότερο και να διενεργηθεί άμεσα διοικητική έρευνα για να διαπιστωθούν οι ευθύνες σε όποιο επίπεδο και αν βρίσκονται.

Ήδη ορίστηκε ερευνών λειτουργός για το θέμα. Ο κ. Καδής είπε ότι «θα είμαστε αμείλικτοι στη διερεύνηση των ευθυνών, από όπου κι αν προέρχονται, και για τα λάθη που έχουν γίνει, είτε ηθελημένα είτε άθελα». Την ίδια ώρα ο κ. Καδής έστειλε το μήνυμα ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παρεμποδίσει την εφαρμογή αυτής της σημαντικής μεταρρύθμισης».

Ελένη Κωνσταντίνου

 Προκύπτουν και πολιτικές ευθύνες….

Η διαρροή των θεμάτων αποδεικνύει ένα πράγμα, πως οι εξετάσεις είναι δυστυχώς διάτρητες και διαβλητές, τόνισε ο Επικεφαλής Γραφείου Παιδείας ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης. Υπενθύμισε παράλληλα ότι το ΑΚΕΛ είχε πολύ έγκαιρα, την περασμένη εβδομάδα, καταγγείλει το ρεσιτάλ προχειρότητας που επικρατούσε για τις εξετάσεις αυτές από πλευράς του Υπουργείου.

«Αναμένουμε πειστικές και σοβαρές απαντήσεις από τους αρμόδιους. Κυρίως, όμως, αναμένουμε, πάραυτα, την ανάληψη των τεράστιων και προφανών πολιτικών ευθυνών για το πρωτοφανές αυτό περιστατικό σε βάρος χιλιάδων νέων ανθρώπων».

Η κυβέρνηση πρέπει να προβληματιστεί για την εικόνα που εκπέμπει και υπάρχει πολιτική ευθύνη για τη διαρροή των θεμάτων των εξετάσεων για τους εκπαιδευτικούς, επισήμανε μιλώντας χθες στον Άστρα ο υποψήφιος για την προεδρία Σταύρος Μαλάς.

Λογικά, πρόσθεσε, τίθεται θέμα και για τις προηγούμενες εξετάσεις, αν οι λειτουργοί γνώριζαν από πριν τις απαντήσεις στα θέματα.