Τα λόγια τα μεγάλα δεν γεμίζουν το πιάτο

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Παγκόσμια Μέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας η χθεσινή. Ακούσαμε και πάλι διακηρύξεις και μεγάλα λόγια σαν να μην πέρασε μια μέρα. Κι όλα αυτά τη στιγμή που το πρόβλημα της φτώχειας δεν αφορά μόνο τις χώρες του Τρίτου Κόσμου, αλλά επιδεινώνεται και επεκτείνεται και σε πιο ανεπτυγμένες χώρες.

Είναι υπαρκτό στην Ευρώπη των «27», σε κοινωνίες που θέλουν να παρουσιάζονται πολιτισμένες, αλλά δεν μπορούν να προσφέρουν σε όλους τους πολίτες τους τα απαραίτητα.

Σε χώρες όπου ξεπληρώνουν την υποχρέωση με επιδόματα σαν το περιβόητο ΕΕΕ και καλούν χιλιάδες συνανθρώπους μας να βγάλουν τα προς το ζην με 400 κάτι ευρώ τον μήνα.

Ενοίκιο, ρεύμα, νερό, λογαριασμοί, φαγητό… Πόσα από αυτά, άραγε, μπορεί κάποιος να καλύψει; Εδώ και μερικά χρόνια οι κυβερνώντες καυχιόνται για το success story, που αφορά όμως κάποιους αριθμούς και όχι τους ανθρώπους.

Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα στον τόπο μας.

Σύμφωνα με τη Eurostat, το 28% των Κυπρίων ζει σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, κάτι που σε πραγματικούς αριθμούς αντιστοιχεί σε 230 χιλιάδες ανθρώπους.

Δείγματα της παρούσας κυβέρνησης οι μειώσεις συντάξεων και μισθών, αποκοπές επιδομάτων, κουτσούρεμα του κοινωνικού κράτους και φτωχοποίηση του λαού.

Παράλληλα, με την ανοχή και συνενοχή της κυβέρνησης ορισμένοι όχι μόνο δεν πλήγηκαν από την κρίση, αλλά πολλαπλασίασαν τα κέρδη τους σε βάρος των εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Είναι μάλιστα και αυτοί -οι πολύ δικοί τους- που πρόλαβαν και μετέφεραν τα χρήματά τους στο εξωτερικό για να μην κουρευτούν μετά την προνομιακή μεταχείριση που είχαν. Σε παγκόσμιο επίπεδο, έκθεση για το 2017 καταδεικνύει ότι το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει περισσότερο πλούτο από ό,τι το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού μαζί.

Από την άλλη οι αριθμοί για την εικόνα στη χώρα μας μιλούν από μόνοι τους. Ενδεικτικό το γεγονός ότι στην Κύπρο, το 2016, το ετήσιο μεσαίο ισοδύναμο διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε στα 14.020 ευρώ, από 16.024 το 2008.

Το όριο «κινδύνου φτώχειας» μεταφέρθηκε από τα 9.614 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες το 2008 σε 8.412 ευρώ το 2016 και από τα 20.190 ευρώ το 2008 για οικογένειες με δύο ενήλικες και δύο παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών σε κάτω από 17.665 ευρώ το 2016.

Η Eurostat αναφέρει ότι τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας μετά από κοινωνικές μεταβιβάσεις αυξήθηκαν στο 16,1% το 2016 (από 15,9% το 2008) και τα άτομα που υπέστησαν σημαντική στέρηση υλικών αυξήθηκαν στο 13,6% (από 9,1% το 2008).

Τα άτομα ηλικίας 0-59 που ζουν σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας αυξήθηκαν επίσης στο 10,6% το 2016 (από 4,5% το 2008).

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy