Τα σωσίβια ζωής μετατρέπονται σε σωσίβια ελπίδας

Εθελοντές μαζί με πρόσφυγες μαζεύουν τα σωσίβια από τις ακτές της Λέσβου και κάνουν… τσάντες

Ταξιδεύοντας με αεροπλάνο προς τη Λέσβο η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κάποιος από ψηλά είναι τα πορτοκαλί σωσίβια που βρίσκονται διασκορπισμένα στις ακτές του νησιού. Τα πεταμένα σωσίβια και οι πλαστικές βάρκες είναι μία από τις πολλές εικόνες του προσφυγικού δράματος.

Οπως λέει όμως ο κ. Μιχάλης Αϊβαλιώτης, εκ των υπευθύνων του καταυλισμού ΠΙΚΠΑ («Το χωριό όλοι μαζί») στο οποίο φιλοξενούνται προσωρινά πρόσφυγες, «για να βρίσκεται αυτό το σωσίβιο στην ακτή σημαίνει ότι σώθηκε ένας άνθρωπος».

Στον καταυλισμό ΠΙΚΠΑ στη Μυτιλήνη οι πρόσφυγες μαζί με τους εθελοντές βρήκαν έναν τρόπο να καθαρίζουν τις ακτές από τα σωσίβια, να ανακυκλώνουν το πλαστικό… και το σωσίβιο διάσωσης της ζωής να μετατρέπεται σε σωσίβιο διατήρησης της ελπίδας.

Εφτιαξαν ένα μικρό εργαστήρι στον καταυλισμό και εκεί μετατρέπουν τα σωσίβια σε τσάντες, οι οποίες δεν αναγράφουν ασφαλώς την επωνυμία ενός μεγάλου οίκου μόδας, αλλά κρύβουν μια ανθρώπινη συγκλονιστική ιστορία. Κάθε τσάντα είναι μοναδική. Κάθε τσάντα προέρχεται από ένα σωσίβιο. Ενας άνθρωπος. Μπορεί πίσω από την τσάντα να κρύβεται ένα παιδάκι που πάλεψε με τα μανιασμένα κύματα και τελικά κατάφερε να βγει στην ακτή της Λέσβου. Πίσω από την άλλη τσάντα μπορεί να κρύβεται ένα σωσίβιο που κράτησε στη ζωή μια μάνα, έναν ηλικιωμένο πρόσφυγα.

Φτιάχνοντας λοιπόν αυτό το εργαστήρι οι εθελοντές του καταυλισμού πετυχαίνουν πολλαπλούς στόχους. Πέρα από την ανακύκλωση του υλικού, απασχολούνται πρόσφυγες που διαμένουν προσωρινά εκεί ανταποδίδοντας έτσι την προσφορά των εθελοντών προς αυτούς και συνάμα μαζεύονται χρήματα (μέσα από την πώληση των τσαντών) τα οποία πάνε πίσω στους πρόσφυγες μέσω του καταυλισμού που στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές για να μπορεί να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο στήριξης των προσφύγων.

Μια τέτοια εισφορά δόθηκε χθες από τους Κύπριους εθελοντές της οργάνωσης Hope for refugees Cyprus, οι οποίοι βρίσκονται αυτές τις μέρες στο νησί για να βοηθήσουν εμπράκτως την προσπάθεια στήριξης των προσφύγων. Η οργάνωση παρέδωσε ένα σεβαστό ποσό (μαζεύτηκε από εισφορές Κυπρίων) προς τους εθελοντές του καταυλισμού με στόχο να στηριχθεί η επέκταση του εργαστηρίου αυτού στο οποίο γίνεται η μεταποίηση των σωσιβίων.

Ο κ. Αϊβαλιώτης ευχαρίστησε τους Κύπριους εθελοντές λέγοντας πως αυτά τα χρήματα είναι πολύ σημαντικά για τον καταυλισμό, αφού ήδη το εργαστήρι τους δέχθηκε την πρώτη μεγάλη παραγγελία από τη Γερμανία και δυσκολεύεται να ανταποκριθεί λόγω ελλιπούς εξοπλισμού (διαθέτουν μόνο μια μηχανή ραπτικής). «Πρέπει να ετοιμάσουμε 100 τσάντες για να στείλουμε στη Γερμανία», όπως μας ανέφερε.

Παραδίδοντας την εισφορά εκ μέρους της ομάδας εθελοντών Hope for refugees Cyprus ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου εξήγησε ότι τα χρήματα αυτά προέρχονται από Κυπρίους που θέλουν, έστω και εξ αποστάσεως, να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια.

Μυτιλήνη αποστολή,
Σπύρος Σωτηρίου

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy