Ταμείο Αλληλεγγύης με… «θα» για «κουρεμένους»!

216

ΥΠΟΙΚ: Μετά τις εκλογές η απόφαση «εάν θα πάρουν όλοι και τι» αποζημιώσεις

Τη… νεκρανάσταση του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, με την υπόσχεση ότι σε κατοπινό στάδιο μετά τις προεδρικές εκλογές του 2018 το Ταμείο θα εξετάσει «το ενδεχόμενο άμβλυνσης των συνεπειών που έχει υποστεί μερίδα συμπολιτών μας από την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας και την υποχρεωτική μετατροπή καταθέσεων σε μετοχές στην Τράπεζα Κύπρου».

Η νέα κίνηση της κυβέρνησης χαρακτηρίστηκε, όπως ήταν φυσικό, από την αντιπολίτευση ως προεκλογική εξαγγελία κενού περιεχομένου, ενώ και ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ερωτηθείς σχετικά παραδέχτηκε ότι δεν έχει ετοιμαστεί σχέδιο για το ποιοι και πότε θα αποζημιωθούν, αλλά ούτε πόσα θα πάρει ο καθένας. Αντίθετα είπε ότι «το εάν θα πάρουν όλοι και τι δεν είναι κάτι που μπορεί να αποφασιστεί αυτή τη στιγμή», προσθέτοντας ότι σε πρώτη φάση η κυβέρνηση θα συνεισφέρει 25 εκατ. ευρώ, ενώ για τα επόμενα χρόνια το ποσό θα καθορίζεται ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους.

Από την κατάργηση στη… μελλοντική αξιοποίηση

Το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης συστάθηκε με απόφαση της Βουλής τον Μάρτιο του 2013. Ωστόσο παρέμεινε για χρόνια ανενεργό, ενώ όπως αναφέρθηκε πρόσφατα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο μόνος που συνεισφέρει στο Ταμείο είναι ένας συνταξιούχος ομογενής από τον Καναδά.

Μάλιστα στις 28 Απριλίου 2015 το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την κατάργηση του Ταμείου. Το σχετικό νομοσχέδιο (Ο περί Ίδρυσης Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης Καταργητικός Νόμος του 2014) συζητήθηκε σε τουλάχιστον τρεις συνεδρίες της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, δύο επί της προηγούμενης σύνθεσης και μία επί της παρούσας. Η τελευταία φορά που τέθηκε προς συζήτηση στην Επιτροπή ήταν στις 2 Οκτωβρίου 2017, όπου η κυβέρνηση επέμεινε ότι το Ταμείο πρέπει να καταργηθεί. Το Ταμείο παρέμεινε εν ζωή -αν και χωρίς ουσιαστικά εισοδήματα- κυρίως λόγω της επιμονής της αντιπολίτευσης ότι πρέπει να διατηρηθεί η δυνατότητα το κράτος να αποζημιώσει σε κάποιο στάδιο όσους έχουν υποστεί ζημιές λόγω των αποφάσεων του 2013. Τελικά η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι αποφάσισε να αξιοποιήσει το Ταμείο ως όχημα για την ετοιμασία σχεδίου, μετά τις προεδρικές εκλογές του 2018, για μερική και σε βάθος χρόνου αποζημίωση όσων επηρεάστηκαν από το κλείσιμο της Λαϊκής και το κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου.

Τι προνοεί η νομοθεσία για το Ταμείο

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η οποία ψηφίστηκε το 2013, σκοπός του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης είναι «να χρηματοδοτεί ή/και να ενισχύει οικονομικά πιστωτικά ιδρύματα, να προωθεί ή/και να συμβάλλει στην κεφαλαιοποίηση ή/και ανακεφαλαιοποίηση πιστωτικών ιδρυμάτων, ή/και να προωθεί ή/και να συμβάλλει στη χρηματοδότηση της Δημοκρατίας, στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή». Η νομοθεσία προνοεί ότι τα χρήματα του Ταμείου θα τα διαχειρίζεται επταμελής Επιτροπή Διαχείρισης, η οποία διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Οι πόροι του Ταμείου δύναται να προέρχονται από εισοδήματα της Δημοκρατίας από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων (όπως αναφέρεται το ποσό θα καθορίζεται με βάση διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου), από ομόλογα ή/και χρεόγραφα ή/και άλλους τίτλους που εκδίδει το Ταμείο, από απόκτηση, διαχείριση ή/και διάθεση μετοχών ή/και ομολόγων ή/και χρεογράφων ή/και αξιογράφων ή/και άλλων τίτλων αξιών οποιασδήποτε εταιρείας ή άλλου νομικού προσώπου, από δωρεές ή/και εισφορές και από οποιαδήποτε άλλη πηγή ή/και νόμιμη δραστηριότητα. Σημειώνεται ότι ο Χ. Γεωργιάδης ανέφερε χθες ότι σε κατοπινό στάδιο θα εξεταστεί επίσης το ενδεχόμενο παραχώρησης στο Ταμείο κρατικής περιουσίας, η οποία παρά τη σημαντική της αξία παρέμενε διαχρονικά αναξιοποίητη.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Στ. Μαλάς: «Άλλος ένας εμπαιγμός των κουρεμένων καταθετών, αλλά και της κοινωνίας»

Άλλον ένα εμπαιγμό των κουρεμένων καταθετών, αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας, χαρακτήρισε το επιτελείο του υποψήφιου Προέδρου Σταύρου Μαλά, όπως και κόμματα της αντιπολίτευσης, την εξαγγελία της κυβέρνησης για καταβολή αποζημιώσεων στο μέλλον σε όσους επηρεάστηκαν από το κλείσιμο της Λαϊκής και το κούρεμα του 2013. Σε ανακοίνωσή του το επιτελείο του Στ. Μαλά υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη παρά τις «δεσμεύσεις» της, κούρεψε τους καταθέτες και επί πέντε χρόνια τους κορόιδευε. Σήμερα, πρόσθεσε, «δεσμεύεται» για αποζημίωση των κουρεμένων καταθετών. «Όλοι μπορούν να αντιληφθούν τι θα ακολουθήσει. Ακόμα ένας εμπαιγμός, τόσο των κουρεμένων καταθετών όσο και της κοινωνίας στο σύνολό της», όπως υπέδειξε το επιτελείο. Υπογράμμισε επίσης ότι ο Στ. Μαλάς «δεν πρόκειται να ακολουθήσει μια πολιτική πλειοδοσίας οικονομικών εξαγγελιών» και ότι «οι προτάσεις που θα καταθέσει θα είναι τεκμηριωμένες, κοστολογημένες και στη βάση της μη κοινωνικοποίησης των ζημιών που επέφερε η τραπεζική κρίση». «Αυτό», όπως υπέδειξε, «επιβάλλει η πολιτική αξιοπιστία και ο σεβασμός στους πολίτες».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, υπέδειξε ότι η «πρόταση» της απερχόμενης κυβέρνησης συμπεριλαμβάνεται και αυτή στο χείμαρρο των εξαγγελιών και των παροχών στις οποίες προεκλογικά προβαίνει ο απερχόμενος Πρόεδρος, όπως έκανε και το 2013. Επίσης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ήθελε να καταργήσει το Ταμείο, καθώς και ότι το συνολικό ποσό του κουρέματος είναι 9 δισ. ευρώ.