Τέλος στο ψέμα του κ. Αναστασιάδη διά στόματος Ντάισελμπλουμ

945

Ένα γερό χαστούκι δέχθηκε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η αξιοπιστία του ανδρός από τη δήλωση του απερχόμενου Προέδρου του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι το κούρεμα των εγγυημένων καταθέσεων (κάτω των 100.000 ευρώ) ήταν πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης. Σε συνέντευξή του στους Finacial Times ο κ. Ντάισελμπλουμ παραδέχεται ότι ήταν λάθος να στηριχθούν οι τράπεζες εις βάρος των φορολογουμένων!

 

H κυπριακή κυβέρνηση ήθελε το κούρεμα, αναφέρει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ

Υποστήριξε ότι η κυπριακή περίπτωση άνοιξε το δρόμο για μια τραπεζική ένωση στην Ευρωζώνη, η οποία θα συνδυάζει μηχανισμούς στήριξης του χρηματοοικονομικού συστήματος σε επίπεδο ΕΕ με κανόνες για την αξιοπιστία των πιστωτών. Στη συνέντευξή του ο Ολλανδός πολιτικός, ο οποίος ρωτήθηκε και για τη διαχείριση της κυπριακής κρίσης, δήλωσε ότι τα όσα έγιναν στην Κύπρο «άλλαξαν το παιχνίδι». Σε ό,τι αφορά το αρχικό σχέδιο του bail in που περιελάμβανε απώλειες και για τους μικρότερους καταθέτες με λιγότερα από 100.000 ευρώ στους λογαριασμούς τους, ο κ. Ντάισελμπλουμ παραδέχεται ότι δεν έπεισε την κοινή γνώμη πως το μέτρο δεν παραβίαζε την εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων στην ΕΕ. Ο Ολλανδός πολιτικός «λέει ότι μετανιώνει για αυτό το επεισόδιο (της κυπριακής κρίσης), αν και ήταν η κυπριακή κυβέρνηση που πρότεινε τη χρέωση αυτή». Αντιμετωπίσαμε τις τράπεζες σε όλη την Ευρωζώνη, διασώζοντάς τες σε βάρος των φορολογουμένων. Το λέω αυτό έχοντας τη σοφία της εκ των υστέρων θεώρησης των πραγμάτων, αλλά ας μην ξαναπάρουμε αυτόν το δρόμο. Είναι ένα πολύ αρνητικό κίνητρο για το χρηματοπιστωτικό τομέα», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι η διάσωση των τραπεζών κατ’ αυτόν τον τρόπο έχει μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο. «Νομίζω ότι είναι λανθασμένη προσέγγιση», σχολίασε.

Επαναβεβαιώνεται ότι ήταν πρόταση Αναστασιάδη το κούρεμα

«Μετά από την επαναβεβαίωση και από τον κύριο Ντάισελμπλουμ ότι η πρόταση για το παράνομο κούρεμα των ασφαλισμένων καταθετών ήταν πρόταση του κύριου Αναστασιάδη, νομίζουμε είναι αρκετό να παραπέμψουμε στην πιο κάτω ρήση του Λίνκολν: “Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό”», ήταν η γραπτή δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη για το ζήτημα. Επίσης για το ίδιο θέμα το εκλογικό επιτελείο Σταύρου Μαλά αναφέρει πως για άλλα δεσμεύεται, άλλα κάνει ο Νίκος Αναστασιάδης. «Στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές ο κ. Αναστασιάδης ρητά δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί κούρεμα καταθέσεων, γιατί αποτελεί καταστροφή για την Κύπρο. Δεκαπέντε μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, όχι μόνο συμφώνησε για κούρεμα των καταθέσεων, αλλά το πρότεινε κιόλας, όπως δήλωσε στη Financial Times o απελθών πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ εκθέτει τον κ. Αναστασιάδη, αναφέρει το επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλου προσθέτοντας πως ο ίδιος ο κ. Ντάισελμπλουμ δηλώνει ότι μετανιώνει γι’ αυτό. Μόνο ο κ. Αναστασιάδης παραμένει αμετανόητος. Οι δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ δεν ξεκαθαρίζουν το τοπίο αφού ο Ολλανδός πολιτικός επιμένει ότι ήταν πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης το κούρεμα, σημειώνει το εκλογικό επιτελείο Γ. Λιλλήκα. Η εκπρόσωπος Τύπου του επιτελείου Αναστασιάδη Αννίτα Δημητρίου είπε πως «κάποιοι θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη από τον κυπριακό λαό, τον οποίο μέσα από τις πολιτικές τους εκτιμήσεις και αποφάσεις, τον οδήγησαν σε κούρεμα καταθέσεων».