Θα χρειαστούν τεράστιες προσπάθειες, παραδέχονται ΑΚΕΛ και ΚΚΔ

«Θα χρειαστούν τεράστιες προσπάθειες για να καταφέρουμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο στο οποίο είχαν σταματήσει» δήλωσε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, μετά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία του τ/κ Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, στα γραφεία του τ/κ κόμματος στα κατεχόμενα.

Ο Α. Κυπριανού σημείωσε ότι όσο παρέρχεται ο χρόνος τόσο πιο δύσκολη καθίσταται η προσπάθεια για την επανένωση της κοινής μας πατρίδας. «Εμείς ανησυχούμε από ενέργειες που πιθανόν να γίνουν και στις δύο κοινότητες, οι οποίες θα βαθύνουν ακόμα περισσότερο τη διαίρεση και θα δυσκολέψουν αφάνταστα την προσπάθεια για λύση και επανένωση» ανέφερε.

Είναι προφανές ότι όταν αποτυγχάνουν οι διαπραγματεύσεις, υπάρχει απογοήτευση στην κοινωνία και αναπτύσσονται δυνάμεις που κάθε άλλο παρά υποστηρικτικές είναι προς την κατεύθυνση της επανένωσης, συμπλήρωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Τα δύο κόμματα, συνέχισε, συμφωνούν ότι πρέπει να διαμορφωθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν τη συντομότερη δυνατή επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν στο πλαίσιο που ο ΓΓ του ΟΗΕ έθεσε στο Crans-Montana, πρόσθεσε. «Το πλαίσιο λύσης υπάρχει, είναι εκείνο που συμφωνήσαμε από το 1977 και επαναβεβαιώσαμε κατ’ επανάληψη μέχρι σήμερα. Είναι η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που οδηγεί σε ενωμένο κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα και πολιτική ισότητα».

ΑΚΕΛ και ΚΚΔ, ανέφερε ο Α. Κυπριανού, συμφώνησαν να συνεχίσουν και να αναβαθμίσουν τις επαφές τους και θα εντείνουν τις προσπάθειες να καλλιεργήσουν μια φιλειρηνική κουλτούρα και στις δύο κοινότητες, με στόχο την επανένωση της κοινής μας πατρίδας.

«Έχουμε υποχρέωση να εξασφαλίσουμε πως οι νέες γενιές δεν θα ξαναβιώσουν τις τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος» ανέφερε εκφράζοντας την ικανοποίησή του γιατί μετά από τη συνάντηση με το ΚΚΔ αλλά και το ΡΤΚ πριν λίγες μέρες διαπιστώνει ότι υπάρχουν δυνάμεις στην τ/κ κοινότητα που επιμένουν, όπως το ΑΚΕΛ, να αγωνίζονται για την επανένωση της πατρίδας μας στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Πληθαίνουν οι φωνές ενάντια στη ΔΔΟ

Στην ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών το συντομότερο έκανε αναφορά ο πρόεδρος του ΚΚΔ σημειώνοντας ότι μετά την αποτυχία στο Crans-Montana οι φωνές ότι η αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο μιας ομοσπονδίας, έχει τελειώσει, έχουν αρχίσει και στις δύο κοινότητες να υψώνονται, φωνές που οι ίδιοι απορρίπτουν, όπως είπε.

Οι διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε, θα πρέπει να επαναρχίσουν άμεσα από κει που είχαν μείνει λέγοντας ότι η μόνη εφικτή και γρήγορη λύση ομοσπονδίας μπορεί να επιτευχθεί στο πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014.

Μέχρι να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, ανέφερε ο κ. Οζγιγίτ, θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, ώστε να επιτευχθεί η ενότητα δυνάμεων και εργατικής τάξης για την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων. Στόχος τους, είπε, η επανένωση της μοιρασμένης μας πατρίδας και η επίτευξη ενός μέλλοντος χωρίς αίμα, δάκρυα αλλά με ειρήνη.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη, η ημερομηνία συνάντησης του ΓΓ του ΟΗΕ, κ. Γκουτέρες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έκλεισε για τις 22 Σεπτεμβρίου, ενώ ο Πρόεδρος θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση στις 21 Σεπτεμβρίου. Δεν αναμένεται ο Πρόεδρος να καταθέσει νέα πρόταση. Αναμένεται να επαναλάβει τη θέση για συμμόρφωση της Τουρκίας στο πλαίσιο Γκουτέρες προκειμένου να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, μετά τη Γενική Συνέλευση.

Ζητά τη συμβολή του ΣτΕ για προστασία των χώρων ταφής αγνοουμένων στα κατεχόμενα

Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης με τις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μετακίνησης οστών αγνοουμένων στα κατεχόμενα και την παρέμβαση σε χώρους ταφής λόγω κατασκευαστικών εργασιών, η Τουρκία υποχρεούται να διασφαλίσει με πρακτικά και αποτελεσματικά μέσα ότι καμία παρέμβαση δεν θα γίνει στο μέλλον σε χώρους ταφής, υπογραμμίζει η κυπριακή κυβέρνηση προς το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ).

Σε υπόμνημα που υπέβαλε τη Δευτέρα προς την Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ, η Λευκωσία τονίζει ότι «το εναγόμενο κράτος υποχρεούται να λάβει επειγόντως θετικά μέτρα για την προστασία τέτοιων χώρων». Επιπρόσθετα, τονίζει ότι η Τουρκία οφείλει να καταβάλει άμεσα τα €30 εκατ. που επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στους συγγενείς αγνοουμένων.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, «η συνεχής άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί με την άνευ όρων υποχρέωσή της να καταβάλει τα ποσά που επιδικάστηκαν, δεν αποτελεί μόνο εξόφθαλμη επίδειξη της συνολικά απορριπτικής της στάσης» αλλά «υπονομεύει επίσης την αξιοπιστία του ίδιου του Δικαστηρίου».

Για το λόγο αυτό, η Τουρκία «πρέπει άμεσα να καταβάλει το ποσό της δίκαιης ικανοποίησης που επιδίκασε το Δικαστήριο» λέει η κυβέρνηση.

Οι 47 Μόνιμοι Αντιπρόσωποι θα επιβλέψουν μεταξύ 19 – 21 Σεπτεμβρίου το βαθμό εκτέλεσης των αποφάσεων του Δικαστηρίου, περιλαμβανομένης της διακρατικής προσφυγής του 2001 και της απόφασης του 2014, με την οποία το ΕΔΑΔ επιδίκασε αποζημιώσεις ύψους €90 εκατ. σε συγγενείς των αγνοουμένων.

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy