Τι Νίκος, τι Νικόλας

156

Της Νίκης Κουλέρμου

Δεν είναι η πρώτη φορά που η πρόεδρος της Αλληλεγγύης χαρακτηρίζει τη ΔΔΟ ως «άθλια λύση». Απλά η χρονική στιγμή που το επαναλαμβάνει επιβεβαιώνει την απαξίωση των εταίρων του κ. Παπαδόπουλου απέναντι στο στόχο για ΔΔΟ και συνεπακόλουθα απέναντι στις διαχρονικές προσπάθειες όλων των Προέδρων για να επιτευχθεί μια τέτοια λύση. Επιβεβαιώνει την απαξίωση του υποψήφιου κ. Ν. Παπαδόπουλου απέναντι στο εκλογικό σώμα να πει ευθέως τι λύση επιδιώκει.

Όσο κι αν πιέστηκε ο κ. Παπαδόπουλος αυτό το διάστημα -μετά την εμπρηστική και προκλητική δήλωση του κ. Σιζόπουλου (Sigma live 14/11/2017) ότι ο κ. Παπαδόπουλος συμφωνεί με τη θέση της ΕΔΕΚ «πως η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι η χειρότερη μορφή νομιμοποιημένης διχοτόμησης της πατρίδας μας»- ο υποψήφιος Πρόεδρος αποφεύγει να τοποθετηθεί. Κι όχι μόνο αποφεύγει, αλλά ζητά και… ρέστα ζητώντας από τους ανθυποψηφίους του να πουν ποιο περιεχόμενο προσδίδουν στη ΔΔΟ!

Να υπενθυμίσουμε κατ’ αρχήν ότι ο κ. Παπαδόπουλος παραδέχθηκε ενώπιον δημοσιογράφων όταν επιτύγχανε συμφωνία στήριξης της υποψηφιότητάς του από την κα Θεοχάρους ότι στο Κυπριακό θα «συγκλίνουν» οι εταίροι όπως έγινε και το 2013 όταν συμφωνούσε το ΕΥΡΩΚΟ στη στήριξη Αναστασιάδη. Με την ίδια μεθοδολογία… Δηλαδή ξεγελώντας τους ψηφοφόρους για το τι και πώς θα επιδιώξουν. Πολλές φορές από τότε ο κ. Παπαδόπουλος προ(σ)κλήθηκε, εκτός από τους ανθυποψήφιούς του, και από δημοσιογράφους να πει ποιος είναι ο στρατηγικός του στόχος, ποια λύση επιδιώκει και με ποιο περιεχόμενο. Ρωτήθηκε ευθαρσώς από τη «Χαραυγή» (19/11/2017) αν επιδιώκει «ΔΔΟ, ΔΔΟ με σωστό περιεχόμενο, ενιαίο κράτος ή κάτι άλλο» και «πώς καταλήγετε σε ενιαία στρατηγική με τους εταίρους σας όταν καθένας από αυτούς θέλει κάτι διαφορετικό»; Η απάντηση ήταν μακροσκελής και σαν το μνήμα του Αγίου Νεοφύτου που τα χωράει όλα.

Εκείνο όμως που εντυπωσιάζει είναι ότι ο υποψήφιος κ. Ν. Παπαδόπουλος θεωρεί «επιτυχία το γεγονός ότι τέσσερα διαφορετικά κόμματα και δύο πολιτικές κινήσεις συμφώνησαν σε ένα κοινό πλαίσιο 65 συγκεκριμένων μέτρων για την ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη λύση του Κυπριακού. Αυτή η επιτυχία δείχνει και τη θέληση αυτών των δυνάμεων, αλλά και την απαίτηση της μεγάλης πλειοψηφίας της κυπριακής κοινωνίας για συνεργασία, προκειμένου να απαλλαγεί ο τόπος από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη».

Τι ενώνει όμως όλα αυτά τα κόμματα και κομματίδια αν όχι η «άθλια λύση» την οποία αποδέχεται και ο κ. Παπαδόπουλος, σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο; Η κοινή λογική λέει ότι ο κ. Παπαδόπουλος θα ακολουθήσει, αν εκλεγεί Πρόεδρος, τη συνταγή του κ. Αναστασιάδη. Θα πατά σε τόσες βάρκες όσες στηρίζουν την υποψηφιότητά του. Ο κ. Αναστασιάδης πατούσε σε δύο τουλάχιστον βάρκες -μια για όσους αποστρέφονται τη ΔΔΟ και μια για όσους την αποδέχονται. Υπάρχει όμως και μια 3η κατηγορία: Αυτοί που αποδέχονται και με συνέπεια εργάζονται μέχρι να πετύχουν το στόχο της ΔΔΟ. Αν τα σκαμπανεβάσματα, η αναποφασιστικότητα και κυρίως η προεδρική καρέκλα τίθενται πάνω από αυτό το στόχο και τον απομακρύνουν, κάνοντας χώρο στη διχοτόμηση, οι κ.κ. Παπαδόπουλος και Αναστασιάδης έχουν ευθύνη.

Λυπούμαστε, αλλά αυτοί οι κύριοι θέλουν για μια ακόμα φορά να ξεγελάσουν το λαό. Και ο λαός οφείλει να ανοίξει τα αυτιά και τα μάτια του αυτή τη φορά γιατί μεταξύ Νίκου και Νικόλα υπάρχει εναλλακτική επιλογή: Σταύρος Μαλάς. Με στόχους ευκρινείς και λόγο καθαρότατο όπως το κρύσταλλο!