Τι ψηφοθήρες, τι λαθροθήρες

169

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ

Παράνομη παγίδευση άγριων πτηνών και αποδημητικών πουλιών, λαθροθηρία, παράνομη εκτροφή και εκπαίδευση σκυλιών με σκοπό την πώληση, καταπάτηση νόμων που αντιστοιχεί σε περιβαλλοντική καταστροφή. Είναι μερικά από τα προβλήματα που δημιουργούνται από μεγάλη μερίδα των κυνηγών -όχι όλων για να είμαι δίκαιος- σε κάθε κυνηγετική και όχι μόνο περίοδο. Δεν είναι κάτι κρυφό και δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει από τη στιγμή που το βλέπουμε στην πράξη.

Εντούτοις οι νομοθετούντες στον τόπο τούτο, οι βουλευτές μας (όχι όλοι), αντί να προωθήσουν νόμους υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, κάνουν για ακόμη μία φορά προεκλογικές πλάτες στους κυνηγούς, φοβούμενοι την αποχή, αλλά και την απειλή που δέχονται από αυτούς, όπως μαρτυρούν πίσω από κλειστές πόρτες.

Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Θήρας, Παντελής Χατζηγέρου, παραδέχθηκε πως οι ίδιοι οι βουλευτές δεν ήξεραν τι ψήφιζαν όσον αφορά τη νομοθεσία για την αύξηση των σκύλων που μπορούν να συνοδεύουν τους κυνηγούς, από δύο σε τέσσερις. Αυτό που έχουν ψηφίσει σύμφωνα πάντα με τον κ. Χατζηγέρου είναι το δικαίωμα του προϊστάμενου της Υπηρεσίας Θήρας να καθορίζει τον αριθμό των σκύλων. Για ακόμη μια φορά οι βουλευτές μας ή δεν ήξεραν τι ψήφιζαν ως συνήθως ή πολύ απλά και πιο πιθανά, ήξεραν τι ψήφιζαν και μάλιστα πολύ καλά. Το πιο τραγελαφικό της κατάστασης είναι πως ο ίδιος ο κ. Χατζηγέρου, αλλά και ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Κυνηγών, Πέτρος Γιατρού, παραδέχθηκαν πως δεν συμφωνούν με την αύξηση του αριθμού των σκύλων.

Οι νομοθεσίες που ετοιμάζονται να περάσουν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων πρέπει να μας ανησυχήσουν όλους για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν. Τα καταφύγια έχουν γεμίσει από αδέσποτα, ως επί το πλείστον κυνηγόσκυλα. Η πιθανή εκμετάλλευση της νομοθεσίας, η οποία ορίζει αύξηση των κυνηγόσκυλων, πιθανό να μεγαλώσει το πρόβλημα με τα αδέσποτα. Είναι καλά γνωστό πόσα σκυλιά μένουν στο δρόμο όταν δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κυνήγι. Μία επίσκεψη στα καταφύγια θα σας πείσει.

Επίσης, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα γεγονότα αυτά συμβαίνουν σε κάθε προεκλογική περίοδο.

Η διαφορά των κυνηγών με τους φιλόζωους και τους περιβαλλοντιστές είναι πως οι κυνηγοί ξέρουν να διεκδικούν και να κερδίζουν αυτά που θέλουν, με έναν απλό τρόπο -την απειλή παράδοσης των εκλογικών βιβλιαρίων. Και κάπως έτσι θα συνεχίζεται σε αυτό τον κακόμοιρο τόπο το θέατρο του παραλόγου και του ψηφοθηρικού καταντήματος.