Το φιάσκο των εξετάσεων ήταν η παρωνυχίδα

153

Του Σπύρου Σωτηρίου

Κατά γενική ομολογία ο μόνος αδιαμφισβήτητα αδιάβλητος θεσμός σε αυτό τον τόπο ήταν οι εξετάσεις που διοργάνωνε η Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας. Ήταν! Μετά το φιάσκο των εξετάσεων για διορισμό εκπαιδευτικών το αδιάβλητο των εξετάσεων πήγε περίπατο, όπως πήγε περίπατο και ολόκληρος ο θεσμός.

Στην αρχή της συζήτησης για νέο σύστημα διορισμών ήταν κατανοητή η αγωνία και η προσπάθεια του Κώστα Καδή. Την ίδια προσπάθεια κατέβαλαν και οι προκάτοχοί του, κυρίως ο Γιώργος Δημοσθένους και ο Ανδρέας Δημητρίου.

Όλοι συμφωνούσαν πως χρειαζόμαστε νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών, γιατί το προηγούμενο είχε κάνει τον κύκλο του και οι κατάλογοι διοριστέων διογκώθηκαν τόσο πολύ που κάποιοι εκπαιδευτικοί χαμηλά στον κατάλογο θα χρειάζονταν μερικές εκατοντάδες χρόνια για να διοριστούν.

Τι έκανε ο Καδής που δεν το έκαναν οι προκάτοχοί του; Εκμεταλλεύτηκε την πολιτική συγκυρία για να εφαρμόσει το νέο σύστημα. Κατάφερε να αξιοποιήσει τη συμμαχία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ στη Βουλή και να περάσει το νομοσχέδιο.

Κάτι που δεν είχε καταφέρει ο Γ. Δημοσθένους όταν ολοκλήρωσε επιτυχώς την πρόταση που είχε ξεκινήσει να επεξεργάζεται ο Α. Δημητρίου. Τότε όμως ο κ. Δημοσθένους είχε την «ατυχία» να είναι Υπουργός της κυβέρνησης Χριστόφια και όλες οι προσπάθειές του προσέκρουσαν στην τότε κυβερνώσα Βουλή.

Κοντολογίς, εάν εφαρμοζόταν η πρόταση Δημοσθένους τότε που την κατέθεσε στη Βουλή, σήμερα οι συμβασιούχοι θα ήταν εντός του εκπαιδευτικού συστήματος και θα είχαμε παράλληλα ένα πολύ καλό, νέο σύστημα διοριστέων.

Ο Κ. Καδής, λοιπόν, έβαλε στόχο να έχει νέο σύστημα διοριστέων πριν να τελειώσει η πενταετία Αναστασιάδη. Και τα κατάφερε, όχι μόνο να υπάρχει νέο σύστημα, αλλά να γίνουν και οι πρώτες εξετάσεις πριν τις προεδρικές εκλογές. Σπουδαίος ο συμβολισμός: «Εμείς δίνουμε ελπίδα στους νέους εκπαιδευτικούς».

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις προειδοποιούσαν για το εγχείρημα αυτό και το μόνο κόμμα που συστρατεύτηκε με τους εκπαιδευτικούς ήταν το ΑΚΕΛ το οποίο από την αρχή ξεκαθάρισε ότι είναι υπέρ της αλλαγής, αλλά με σωστό τρόπο. Οι διαφωνούντες προειδοποιούσαν και πριν καλά-καλά εφαρμοστεί το νέο σύστημα δικαιώθηκαν πανηγυρικά.

Η ματσαράγκα της δημοσιοποίησης των θεμάτων είναι η παρωνυχίδα. Η εγκυρότητα και το αδιάβλητο των εξετάσεων αμφισβητήθηκαν αρκετές μέρες προηγουμένως. Το πιο τραγικό απ’ όλα είναι το γεγονός ότι αυτές οι χιλιάδες των εκπαιδευτικών που αγχώθηκαν, κοπίασαν, ξόδεψαν λεφτά για αυτές τις εξετάσεις, διαγκωνίζονται για ελάχιστο αριθμό θέσεων. Κανένας αρμόδιος δεν τους είπε πόσες είναι οι θέσεις διορισμού.

Καταληκτικά, η κυβέρνηση πώλησε ελπίδα σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς στ’ όνομα της βελτίωσης του εκπαιδευτικού μας συστήματος, αλλά το μόνο που κατάφερε μέχρι σήμερα ήταν να σμπαραλιάσει και το θεσμό των εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας. Δυστυχώς, δεν θα τελειώσει εδώ η ιστορία, γιατί είμαστε ακόμα στην αρχή της διαδικασίας.