Το «μαξιλάρι»

Της Νίκης Κουλέρμου

Πριν μερικές μέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επιτεθεί με σφοδρότητα κατά των συνδικαλιστών των εκπαιδευτικών και των γιατρών του Δημοσίου. Άστραψε και βρόντηξε λέγοντας ότι «δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί το κράτος σε συνδικαλιστικό φέουδο»! Δεν είδαμε πολλές οργανώσεις συνδικαλιστικές και μη να αντιδρούν σ’ αυτή την υβριστική επίθεση του κ. Αναστασιάδη κατά του θεμελιώδους δικαιώματος του συνδικαλίζεσθαι, αλλά από τους λίγους που αντέδρασαν ήταν η ΠΕΟ. Για λόγους αρχής. Για λόγους αξιοπρέπειας. Για λόγους τάξης. Αργότερα, ενώπιον της ΠΑΣΥΔΥ και του συνεδρίου της ο Πρόεδρος δήλωσε «απόλυτο σεβασμό» στο συνδικαλισμό. Η ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ κόρδωσε και χειροκρότησε μάλιστα τον Πρόεδρο όταν δήλωνε από το ίδιο βήμα ότι «μιλώντας για το εθνικό θέμα πρέπει πάνω από όλα να είναι η πατρίδα και όχι το κόμμα».

Χθες ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ αντί να χαιρετίσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΕΟ και ΣΕΚ με την κυβέρνηση για σταδιακή άρση όλων των αποκοπών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, εμφανίστηκε ως ταύρος εν υαλοπωλείω κατά της ΠΕΟ και της κυβέρνησης του ΑΚΕΛ! «Κόκκινο πανί» ήταν τάχατες οι περικοπές που έκανε η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ από τους δημόσιους υπαλλήλους και όχι από το… κεφάλαιο! Ενθρονισμένος στη θέση του ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ ο κ. Χατζηπέτρου δεν έβλεπε και δεν άκουε, φαίνεται, τις επιθέσεις του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ κατά της τότε κυβέρνησης ότι δεν έπαιρνε μέτρα για αντιμετώπιση της κατάστασης κρίσης (που το τραπεζιτικό κεφάλαιο δημιούργησε) ενώ καταψήφιζαν την ίδια ώρα τα μέτρα για αύξηση του εταιρικού φόρου και για φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Δεν άκουε, όμως, ούτε και χθες τον γραμματέα της ΟΕΒ όταν έβαλλε κατά της συμφωνίας για άρση των περικοπών υποστηρίζοντας ότι και με τις περικοπές το κρατικό μισθολόγιο εξακολουθεί να είναι πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ.

Περιμέναμε λοιπόν από τον ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ ως συνδικαλιστής να δείξει συμπαράσταση σ’ αυτό το «ελάχιστο» που επιτεύχθηκε για να αρθούν τα βάρη που επωμίστηκαν και εξακολουθούν να επωμίζονται οι εργαζόμενοι όχι τόσο στο δημόσιο τομέα όσο στον ιδιωτικό τομέα. Γιατί κατά βάσην η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ ενοχλήθηκαν όχι τόσο απ’ αυτή καθαυτή τη συμφωνία, αλλά από την προοπτική αυτή να έχει προεκτάσεις και στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή η συμφωνία ήταν ένα βήμα για να αναστραφεί η ανισορροπία σε βάρος του συνδικαλισμού και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που επέφερε η κρίση και το μνημόνιο και έτσι έπρεπε να την προσεγγίσει ο συνδικαλιστής Χατζηπέτρου και ο όποιος συνδικαλιστής ηγέτης. Πραγματικά ο ιδιωτικός τομέας ζει ένα εργασιακό μεσαίωνα και μόνο όποιος δεν γνωρίζει μπορεί να απαξιώνει το συνδικαλισμό ή να τον μετατρέπει σε φέουδό του. Χωρίς αυτόν ο εργαζόμενος είναι χαμένος. Θα τον κατασπαράξει το κεφάλαιο και οι μεγαλοεργοδότες που θέλουν να αβγατίζουν τα κέρδη από την εκμετάλλευση της εργασίας και την υπεραξία της.

Εκτός κι αν ο όποιος συνδικαλιστής Χατζηπέτρου προτιμά η κυβέρνηση ως εργοδότης να αβγατίζει τα πλεονάσματά της, να τα κάνει «μαξιλάρι», όπως υποστηρίζει η ΟΕΒ, για να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενοι δημοσιονομικοί κίνδυνοι…

Εκτός αν κάποιοι συνδικαλιστές επαναπαύονται σε άλλο… μαξιλάρι νομίζοντας ότι ο μόνος δρόμος για αγώνες και διεκδικήσεις είναι αυτός της προσφυγής στα δικαστήρια ή του εξευμενισμού της εξουσίας… Διότι το να χειροκροτάς τη θέση ότι πάνω απ’ όλα είναι η πατρίδα και όχι το κόμμα ή η εξουσία, δεν είναι αρκετό. Πρέπει να το εφαρμόζεις στον ουσιώδη χρόνο.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy