Το Μνημόνιο για EastMed δεν είναι εμπορική συμφωνία

192

«Ανταγωνιστικό το 2025» το έργο, εκτιμά η κοινοπραξία «Ποσειδών»

Τον περασμένο Απρίλη οι Υπουργοί Ενέργειας Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου και Ιταλίας, παρουσία του Ευρωπαίου Επίτροπου Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας, είχαν υπογράψει στο Τελ Αβίβ την κοινή διακήρυξη για την προώθηση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου «EastMed», ο οποίος θα διέρχεται από την Κρήτη, στοχεύοντας στην ολοκλήρωσή του μέχρι το 2025.

Χθες οι 4 υπουργοί (ο Ιταλός πρέσβης εκπροσωπούσε τον Ιταλό Υπ. Ενέργειας) υπέγραψαν «Μνημόνιο Συναντίληψης», προαναγγέλλοντας ότι στόχος είναι όπως εντός του 2018 και αφού συζητηθούν οι σχετικοί όροι στο επίπεδο των γενικών διευθυντών, υπογραφεί Διακρατική Συμφωνία (IGA).

Με όλα αυτά και οι τρεις υπουργοί μαζί με τον Ιταλό πρέσβη ξεκαθάρισαν ότι οι 4 χώρες σε κυβερνητικό επίπεδο «δεσμεύονται» να παρέχουν την πολιτική στήριξη και συνεργασία «ώστε να καταστεί δυνατή και να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η υλοποίηση του έργου του αγωγού EastMed, ως μια βιώσιμη και στρατηγική επιλογή, καθώς και ως υποδομή ειδικού ενδιαφέροντος τόσο για κράτη που είναι παραγωγοί φυσικού αερίου, όσο και για την ΕΕ».

Το ορόσημο του 2025

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την πρακτική σημασία των συμφωνιών και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης ο Υπουργός Ενέργειας, κ. Λακκοτρύπης, παραδέχθηκε ότι το Μνημόνιο και οι όποιες διακρατικές συμφωνίες δεν περιέχουν οποιαδήποτε εμπορικά ή τεχνικά ζητήματα ή όρους.

Οι τεχνικοί, οικονομικοί και εμπορικοί όροι θα καθοριστούν από την κοινοπραξία και τις αγορές, όπως είπε, για να τονίσει πως το Μνημόνιο είναι αναγκαίο για να δημιουργήσει την αναγκαία πολιτική ασφάλεια για τη διάρκεια ζωής του έργου που υπολογίζεται στα 20-30 χρόνια.

Σε παρέμβασή του ο γενικός διευθυντής της IGI Poseidon SA, κ. Ρούγκερι Έλιο, μιλώντας για το ορόσημο του 2025 για την υλοποίηση του έργου δήλωσε ότι «η προσδοκία είναι ότι το 2025 το έργο θα είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό, σε σχέση με την εξέλιξη της τιμής και μεταξύ των πιο ανταγωνιστικών επιλογών για εξαγωγή φυσικού αερίου από την περιοχή στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου».

Επεσήμανε επίσης ότι το 2025 ο αγωγός EastMed θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει και ότι το κόστος εκτιμάται σε 5 δις ευρώ για να συνδεθεί με την Ελλάδα και ένα επιπλέον δισεκατομμύριο για να συνδεθεί με την Ιταλία.

Πάντως ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας, Γιουβάλ Στέινιτς, είπε ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός EastMed είναι «προτιμητέα επιλογή», επειδή οι χώρες που εμπλέκονται είναι αξιόπιστες και ο αγωγός είναι υποβρύχιος οπότε κανείς δεν μπορεί να τον σαμποτάρει… Υποστήριξε επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει νέες πηγές και πρόσθετο φυσικό αέριο για τα επόμενα 30 ή 40 χρόνια, καθώς τα αποθέματα στη Βόρεια Θάλασσα μειώνονται.

Ανέφερε ότι οι εμπλεκόμενες χώρες φιλοδοξούν να κάνουν τον αγωγό πραγματικότητα «το ταχύτερο δυνατόν».

Ερωτηθείς για το ρόλο της Τουρκίας ο Ισραηλινός Υπουργός είπε ότι υπάρχουν αρκετά αποθέματα φυσικού αερίου για να εξαχθούν σε διαφορετικές αγορές και ότι το Ισραήλ συζητεί μερικούς αγωγούς προς Αίγυπτο και Τουρκία, ενώ ένας άλλος αγωγός προς την Ιορδανία σχεδόν έχει ολοκληρωθεί.

«Αυτό το έργο πρέπει να γίνει, ανεξάρτητα από οποιοδήποτε άλλο. Δεν υπάρχει σύγκρουση με άλλα έργα», σημείωσε. Ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας μίλησε για «μεγάλο βήμα μπροστά» με το Μορατόριουμ και ανακοίνωσε ότι η επόμενη 4μερής θα γίνει στην Αθήνα ή την Κρήτη.

Επικοινωνιακό τέχνασμα από το επιτελείο Αναστασιάδη

«Η παρουσίαση ενός Μνημονίου Συναντίληψης για την Ενέργεια ως περίπου μια συμφωνία για την εκτέλεση του έργου δεν συνιστά συμφωνία εκτέλεσης του έργου. Απλά αποτελεί ένα επικοινωνιακό προεκλογικό τέχνασμα», επεσήμανε χθες το επιτελείο του υποψήφιου Σταύρου Μαλά σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του εκλογικού επιτελείου του Νίκου Αναστασιάδη.

Αυτές οι ανακοινώσεις «δεν ακυρώνουν την 5ετή απραξία τους και την ανύπαρκτη ενεργειακή τους πολιτική», προσθέτει για να υποδείξει ότι «ακόμα και ο τρίτος γύρος αδειοδότησης καθυστέρησε αδικαιολόγητα με αποτέλεσμα το Ισραήλ, ως δυνητικός μας εταίρος, να μη συζητά καθόλου σχέδιο συνδιαχείρισης των κοιτασμάτων του οικοπέδου 12 και Λεβιάθαν».

«Μετά από πέντε χρόνια χαμένα στη διαχείριση του Φ.Α., η κυβέρνηση Αναστασιάδη επιχειρεί τη δημιουργία προεκλογικών εντυπώσεων μέσα από υπερβολές και παραπληροφόρηση», σημείωσε με δήλωσή του και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ.

Ο Γιώργος Λουκαΐδης χαρακτήρισε «καλοδεχούμενες τις συναντήσεις, επαφές και συνεργασίες με γειτονικές χώρες, που στόχο έχουν την αξιοποίηση του φυσικού αερίου της περιοχής μας.

Δεν πρέπει όμως αυτές να εξαντλούνται σε πολιτικές εξαγγελίες των κυβερνήσεων», παρατήρησε, προσθέτοντας ότι γενικότερα όλα τα ενεργειακά τεχνικά έργα, κατασκευάζονται από εταιρείες και κρίνονται αποκλειστικά από την οικονομική τους απόδοση.

Υπενθυμίζει δε ότι με βάση τη μελέτη του ΜΙΤ, το έργο θα απαιτεί αντίστοιχες ποσότητες και το ίδιο κόστος όσο και η δημιουργία τερματικού, αλλά με τελική τιμή προϊόντος πιο ακριβή.

Νίκη Κουλέρμου