Το πακέτο πρέπει να είναι ισορροπημένο

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Οι αλλαγές τις οποίες επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών για επίσπευση των εκποιήσεων και διευκόλυνση της πώλησης δανείων είναι σαρωτικές. Μάλιστα το χρονικό διάστημα που άνοιξε αυτή η συζήτηση δεν είναι το καλύτερο για δύο λόγους: Πρώτον επειδή η Πολιτεία στο παρόν στάδιο δεν διαθέτει σχέδιο για προστασία της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης και δεύτερον γιατί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν στα ύψη.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται στα 20,6 δισ. ευρώ. Μάλιστα οι Εποπτικές Αρχές θεωρούν ότι τα μισά από αυτά είναι τερματισμένα, που σημαίνει ότι απειλούνται άμεσα με εκποίηση.

Από την άλλη πλευρά του νομίσματος είναι γεγονός ότι πρέπει να βρεθεί μία ρύθμιση ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αποτελεί βαρίδι για όλους -και για τις τράπεζες και για τους δανειολήπτες και για την οικονομία ευρύτερα. Η ρύθμιση όμως πρέπει να είναι δίκαιη και επωφελής για όλους.

Γιατί αν ευνοηθούν μόνο οι τράπεζες και παραμείνει το πρόβλημα αποκλειστικά στους ώμους των δανειοληπτών, τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμη χειρότερα. Η εφημερίδα μας αποκάλυψε χθες ποιες είναι οι αλλαγές τις οποίες επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών.

Η πρώτη αφορά την εισαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η δεύτερη το ξεκαθάρισμα των παλιών υποθέσεων για τις οποίες υπήρχε απόφαση του δικαστηρίου πριν την αλλαγή της νομοθεσίας το 2014, η τρίτη την κατάργηση της επιστολής «Θ», η οποία αποστέλλεται στα αρχικά στάδια και ενημερώνει τους δανειολήπτες για τα δικαιώματά τους να ζητήσουν αναδιάρθρωση, η τέταρτη το δικαίωμα του δανειολήπτη καθώς και άλλων εμπλεκόμενων να υποβάλουν ένσταση για την πώληση του ακινήτου, και η πέμπτη τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι διάφορες ειδοποιήσεις.

Επίσης όπως έγραψε η «Χ», το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται τρεις αλλαγές για διευκόλυνση της πώλησης δανείων, που αφορούν πρώτον την προώθηση νομοθετικού πλαισίου για τις τιτλοποιήσεις δανείων, την επίλυση του προβλήματος που προέκυψε στο Κτηματολόγιο με τις κοινές υποθήκες για πέραν του ενός δανείου και την τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά την προστασία προσωπικών δεδομένων. Οι πιο πάνω αλλαγές εξυπηρετούν προφανώς τις τράπεζες.

Όμως για να ξεκινήσει η συζήτηση επί των πιο πάνω προτάσεων θα πρέπει τουλάχιστον να κατατεθούν ανάλογες ρυθμίσεις που να προστατεύουν τους συνεπείς δανειολήπτες, αλλά και τους εγγυητές.

Δηλαδή να ετοιμαστεί ένα πακέτο το οποίο να είναι ισορροπημένο και από τη μία να στοχεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά από την άλλη να προστατεύει τους συνεπείς δανειολήπτες που λόγω της κρίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy