Το “σαμποτάζ” ήταν τελικά “παρορμητικό λάθος”

202

Του Σπύρου Σωτηρίου

Ή έχω πρόβλημα με τα νεύρα μου ή μας κοροϊδεύουν. Κάθε μέρα τσαντίζομαι όταν ακούω Υπουργούς, στελέχη της κυβέρνησης να δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα και να προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα τα παράξενα, τα στραβά και τα ανάποδα, είναι απλά ένα ανθρώπινο λάθος, μια συνήθης πρακτική ή πράγματα “που γίνονται κάθε μέρα” (όπως μας είπε ο Πρόεδρος για την ανταλλαγή τετραγωνικών μέτρων στο Nicos Plots).

Μας στέλνουν δηλαδή το μήνυμα ότι πρέπει να σκάσουμε και να τους εμπιστευτούμε. Δεν τρέχει τίποτα. Όλα βαίνουν καλώς. Ο Υπουργός της Παιδείας καμαρώνει για το νέο σύστημα διορισμών και το χαρακτηρίζει ως την πιο σπουδαία μεταρρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών.

Με το καλημέρα, αυτή η “σπουδαία” μεταρρύθμιση καταρρακώθηκε με τη δημοσιοποίηση των θεμάτων στις εξετάσεις.

Να σημειωθεί εδώ ότι όλες αυτές τις δεκαετίες που πραγματοποιεί εξετάσεις το Υπουργείο Παιδείας, ΟΥΔΕΠΟΤΕ, υπήρξε παρόμοιο συμβάν, ΟΥΔΕΠΟΤΕ αμφισβητήθηκε η εγκυρότητα και το αδιάβλητο. Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση, οι αμυντικοί μηχανισμοί της κυβέρνησης ενεργοποιήθηκαν ενστικτωδώς. «Σαμποτάζ», είπε ο Βίκτωρας και έριξε μονομιάς το σύνθημα.

Έστειλε το μήνυμα στα στελέχη του επιτελείου ότι σε όλα τα πάνελ θα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο του σαμποτάζ. Και ό,τι κάτσει! Το ίδιο έπραξε και ο Υπουργός ο οποίος στις πολλές του δηλώσεις άφηνε να νοηθεί ότι ήταν πιθανό να έγινε σαμποτάζ στα πλαίσια της προεκλογικής ”λάσπης” κατά της κυβέρνησης.

Τι μας είπε όμως χθες; “Εκ πρώτης όψεως”, είπε ο Κώστας Καδής, “φαίνεται ότι η πρόωρη δημοσιοποίηση των εξεταστικών θεμάτων της 6ης Νοεμβρίου αποδίδεται σε ανθρώπινο λάθος, το οποίο οφείλεται σε λανθασμένη και παρορμητική ενέργεια συγκεκριμένου λειτουργού, καθώς και σε ενέργειες ή/και παραλείψεις άλλων λειτουργών”.

Δηλαδή δεν έγινε σαμποτάζ; Ήταν απλά μια παρορμητική ενέργεια κάποιου λειτουργού; Η παρόρμηση να υποθέσουμε προήλθε από τον ενθουσιασμό της “πιο σημαντικής” μεταρρύθμισης των τελευταίων δεκαετιών; Και για να μη μείνετε με την καχυποψία εσείς που δεν τους εμπιστεύεστε, εσείς που διαμαρτύρεστε έξω από το Υπουργείο Παιδείας, εσείς που διαπιστώνετε ότι οι ελπίδες που σας πούλησαν ήταν φρούδες, ο Υπουργός το ξεκαθάρισε: «Από τα πορίσματα της διοικητικής έρευνας είναι ξεκάθαρο ότι οι ενέργειες ή/και παραλείψεις των λειτουργών έγιναν μόνο τη συγκεκριμένη ημέρα και όλες τις προηγούμενες ημέρες οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν ομαλά»! Ομαλά λοιπόν πραγματοποιήθηκαν οι εξετάσεις, ομαλά κυλά η “πιο σπουδαία μεταρρύθμιση” και ομαλά μας… κοροϊδεύουν!