Το σινιάλο μας περιμένει ο Γκουτέρες

167

Της

Μαρίας Φράγκου

 

Έτοιμος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ να βοηθήσει για επανεκκίνηση της διαδικασίας στο Κυπριακό. Οι καλές του υπηρεσίες είναι στη διάθεσή μας, διαμηνύει διά του προσχεδίου έκθεσής του προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Έτοιμος, λοιπόν, ο Αντόνιο Γκουτέρες. Μόνο που αυτή του η ετοιμότητα θα εκφραστεί μόνο αν του κάνουμε εμείς σινιάλο. Δεν θα καλέσει ο ίδιος τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων σε μια νέα διαδικασία στο Κυπριακό, χωρίς να υπάρχει θέληση και βούληση από μέρους τους. Δεν θα ξεκινήσει ο ΓΓ του ΟΗΕ μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό, χάριν της προσπάθειας. Για να διαιωνίζεται το Κυπριακό σε ατέρμονες συζητήσεις και ατέλειωτους γύρους συνομιλιών. Γιατί θέλει αποτέλεσμα ο κ. Γκουτέρες και το απέδειξε με τη γενικότερη στάση και συμπεριφορά του στο Κραν Μοντανά και τις δύο φορές, σε μία εβδομάδα, που παρέστη στις συνομιλίες.

Ποιος, αλήθεια, έχει την αξιοπιστία και την έξωθεν καλή μαρτυρία να κάνει σινιάλο στον ΓΓ του ΟΗΕ; Και να του πει «έτοιμος είμαι να συζητήσω το Κυπριακό, όπως το ζητάτε. Αποδεχόμενος το πλαίσιο που έχετε καταθέσει στο Κραν Μοντανά»…

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, μήπως; Που με τη νέα στρατηγική του παίρνει το Κυπριακό πίσω; Τι τα θέλουμε τα Μοντ Πελεράν, τη Γενεύη, το Κραν Μοντανά και γενικά τα θέρετρα της Ελβετίας, ενίοτε και της Νέας Υόρκης -το Γκριν Τρι να μην το ξεχνάμε- για να επιλύσουμε το Κυπριακό; Τι τα θέλουμε τα Ηνωμένα Έθνη, την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βρετανία κ.λπ.; Μήπως θέλουμε να επιλύσουμε το Κυπριακό; Αφού με αυτόν τον τρόπο αναβαθμίζουμε τον κατοχικό ηγέτη και καταργούμε την Κυπριακή Δημοκρατία! Αυτά μας έλεγε και μας λέει και ο Νικόλας Παπαδόπουλος και οι δυνάμεις που τον στηρίζουν. «Κακώς η ε/κ πλευρά βρίσκεται στο τραπέζι και διαπραγματεύεται με την Τουρκία και την τ/κ πλευρά, αφού αυτοί δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία», μας έλεγε κατά τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελεράν εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ… Άρα, κανένα σινιάλο δεν θα κάνει ο κ. Παπαδόπουλος στον ΓΓ του ΟΗΕ. Γιατί για ποια λύση θα παλέψει; Τη λύση που δεν είδαμε, αλλά πολεμήσαμε κι ακόμα πολεμούμε… Τη λύση που δεν θέλουμε, αλλά για χάρη της στήνουμε καυγά τρικούβερτο. Τη λύση που αποδομήσαμε κι αποδομούμε, και σε βάρος της συνεχίζουμε να παίζουμε παιγνίδια, να φτιάχνουμε ιστορίες για αγρίους, να στήνουμε σκηνικά πολέμου και να ανακαλύπτουμε φαντάσματα. Για να τρομοκρατείται ο κόσμος και να πιστεύει πως η λύση δεν είναι για το καλό μας, αλλά μόνο για το καλό των άλλων… Των εχθρών μας. Οι οποίοι, άκουσον άκουσον, θα διορίζουν και τους υπουργούς μας, θα αποφασίζουν για τους βουλευτές μας και θα επιλέγουν τους δημόσιους αξιωματούχους μας. Έτσι μας λέει ο υποψήφιος Πρόεδρος και τα θυμίζουμε για όσους τυχόν έχουν ξεχάσει.

Ποιος θα κάνει σινιάλο στον κ. Γκουτέρες; Ο κ. Αναστασιάδης; Που άρον άρον του κούνησε μαντήλι από το Κραν Μοντανά γιατί προείχε η προεδρική εκλογή; Και έπρεπε να κλείσει τα στόματα των επικριτών του και να τους διαβεβαιώσει πως αυτός δεν είναι «οπαδός της όποιας λύσης» αλλά οι άλλοι;

«Η επανέναρξη των συνομιλιών πρέπει να γίνει άμεσα, αφού η αλλαγή των δεδομένων σε Τουρκία και κατεχόμενα μπορεί να καταστήσει ανεφάρμοστη τη λύση», λέει ο Σταύρος Μαλάς. Και πείθει και για τη θέληση και για τη βούλησή του να προχωρήσει στο Κυπριακό.