Το τέρας που ονομάζεται bullying

Ελένη Κωνσταντίνου

Χθες το απόγευμα γράφτηκε ο επίλογος στον δραματικό χαμό ενός 15χρονου παιδιού στην Αργυρούπολη στην Ελλάδα.

Οι λεπτομέρειες, έτσι όπως μεταδίδονται τις τελευταίες μέρες από τα ελλαδικά ΜΜΕ, πραγματικά συγκλονίζουν ξυπνώντας τις μνήμες του τραγικού χαμού του Βαγγέλη Γιακουμάκη πριν από 3 χρόνια.

Ο έφηβος βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι της οικογένειας στην Αργυρούπολη, τα ξημερώματα της Κυριακής ενώ το συγκλονιστικό σημείωμα προς την οικογένειά του ανέφερε: «Μαμά, μπαμπά, αδερφέ μου, σας αγαπάω. Καταστρέψτε τους, όπως με κατέστρεψαν».

Όπως όλα δείχνουν η αιτία που τον οδήγησε στην αυτοκτονία ήταν ο σχολικός εκφοβισμός (bullying) που του ασκούσαν κάποιοι συμμαθητές του.

Στο σημείωμά του εξηγούσε στους γονείς του τι περνούσε στο σχολείο και μάλιστα, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ, κατονόμασε 6 συμμαθητές του ως ηθικούς αυτουργούς.

Όπως ανέφερε ο ανήλικος αυτόχειρας, τα συγκεκριμένα παιδιά τού έκαναν bullying με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο απονενοημένο διάβημα.

Την ίδια ώρα κάτω από το μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκεται το προσωπικό ημερολόγιο του 15χρονου στο οποίο και αναζητούν περισσότερες απαντήσεις. Στο ημερολόγιο φέρεται να υπήρξε θύμα ψυχολογικής βίας που δεχόταν από συμμαθητές και φίλους.

Όπως έγραψε ο ίδιος, το τελευταίο φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε στις 6 Ιουλίου, όταν είχε έντονο καβγά με φίλη του αλλά και φίλους του που ήταν στην ίδια παρέα.

Το τελευταίο αυτό επεισόδιο φαίνεται ότι στιγμάτισε τον 15χρονο, που αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του.

Δυστυχώς το τέρας του εκφοβισμού ή bullying έχει αυξητικές τάσεις.

Η σημερινή πραγματικότητα στις κοινωνίες φανερώνει ότι ολοένα και περισσότερα παιδιά βιώνουν εκφοβισμό στην καθημερινότητά τους, στις σχολικές αυλές, στις τάξεις, στο διαδίκτυο, στις παιδικές χαρές, στη γειτονιά.

Ο εκφοβισμός συνεπάγεται οδυνηρές συνέπειες για τα θύματά του και μερικές φορές ακόμα και τραγικές, αφού υπάρχουν περιπτώσεις που τα θύματα εκφοβισμού είτε φεύγουν από τα σπίτια τους είτε αυτοκτονούν όπως στην πρόσφατη περίπτωση του 15χρονου.

Χαρακτηριστικό δε το γεγονός πως ένα μεγάλο ποσοστό από τα παιδιά-φυγάδες ήταν θύματα bullying.

Το 2014 έλαβε χώρα η «Ευρωπαϊκή καμπάνια κατά του Σχολικού Εκφοβισμού», που μεταξύ άλλων κατέδειξε ότι το 51% των μαθητών στη Λιθουανία έχει βιώσει εκφοβισμό, 50% αυτών στην Εσθονία, 43% στη Βουλγαρία, 31% στην Ελλάδα, 25% στη Λετονία και 15% των μαθητών στην Ιταλία.

Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί και ενδεικτικοί της ολοένα αυξανόμενης διάστασης που λαμβάνει το φαινόμενο στις ευρωπαϊκές κοινωνίες σήμερα.

Στη χώρα μας το 2011-2012 καταγράφηκαν 567 περιστατικά άσκησης ψυχολογικής βίας στα Γυμνάσια και 346 στα Λύκεια και Τεχνικές Σχολές, ενώ το 2012-2013 τα περιστατικά στα Γυμνάσια αυξήθηκαν στα 678, ενώ στα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές στα 1.168.

Βέβαια τα ποσοστά ολοένα και αυξάνονται αφού σύμφωνα και με τον οργανισμό Hope for Children περισσότερα σχολεία απευθύνονται κοντά τους καταγγέλλοντας περιστατικά εκφοβισμού, κάποια εξ αυτών αρκετά σοβαρά.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy