Τριγμοί στην αξιοπιστία του συστήματος διορισμών

215

Καταγγελίες για σχέσεις φροντιστηριούχων με θεματοθέτες

Αλυσιδωτές είναι οι παρενέργειες από τη διαρροή θεμάτων πέντε γνωστικών αντικειμένων πριν από τις εξετάσεις που διεξάγονται στα πλαίσια του Νέου Συστήματος Διορισμού στην Εκπαίδευση (ΝΣΔΕ).

Ένας νέος θεσμός, εν τη γενέσει του, έχει πληγεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αμφισβητείται το κύρος και το αδιάβλητο των εξετάσεων.

Μάλιστα τα τεκταινόμενα επιβεβαιώνουν σε κάποιο βαθμό και τους φόβους που εκφράστηκαν από διάφορες πλευρές κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου και των κανονισμών στη Βουλή για μια διάτρητη διαδικασία με κενά εγκυρότητας.

Επιπλέον τα όσα προκύπτουν γενικότερα από καταγγελίες για σχέσεις Ανώτερων Λειτουργών του Υπουργείου Παιδείας με ιδιωτικά φροντιστήρια -τα οποία χαρακτηρίζονται από τους ίδιους τους υποψήφιους ως από τα πιο ακριβά στο παζάρι με ταρίφα 1800 ευρώ!- καθώς και σχέσεις πρώτου βαθμού θεματοθετών με εξεταζόμενους, προκαλούν τριγμούς στη μεταρρύθμιση γενικά.

Για τις περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες μας, υπάρχουν καταγγελίες ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα.

Όπως χαρακτηριστικά μάς έχει αναφερθεί, η παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα θα πρέπει να είναι άμεση και προς όλες τις κατευθύνσεις για να σωθεί ό,τι σώζεται αφού το τραγικότερο είναι ότι όσα μέτρα και αν ληφθούν απ’ εδώ και πέρα, ο θεσμός αυτός έχει αποτύχει τουλάχιστο στα μάτια, αν όχι και στη συνείδηση, της κοινωνίας.

Ως κατ’ επείγον για συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής έχει ζητήσει το ΑΚΕΛ ήδη από προχθές το βράδυ να τεθεί το όλο θέμα στην παρουσία τόσο του Υπουργού Παιδείας Κώστα Καδή όσο και αρμόδιων λειτουργών, καθώς και των εκπαιδευτικών οργανώσεων.

Όπως δήλωσε στη «Χαραυγή» ο βουλευτής, Γιώργος Κ. Γεωργίου, το ΑΚΕΛ επίμονα έχει ζητήσει να τεθεί εκτάκτως προς συζήτηση το όλο θέμα, ενώ εξασφάλισε και τη συναίνεση των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύης και του ανεξάρτητου βουλευτή Παύλου Μυλωνά.

Παρά την αρχική κωλυσιεργία εκ μέρους του Προέδρου της Επιτροπής, Κυριάκου Χατζηγιάννη, τελικά το θέμα θα συζητηθεί σήμερα το πρωί και πριν τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Ζητήσαμε να τεθεί το θέμα, ώστε να ενημερωθεί η Βουλή τι συνέβη και ποιες ενέργειες γίνονται για να διασφαλιστεί η πληγείσα αξιοπιστία και φερεγγυότητα του συστήματος των εξετάσεων, αλλά και να αποφευχθούν βεβιασμένες ενέργειες που ενδεχομένως να μας οδηγήσουν σε ένα νέο φιάσκο», είπε ο κ. Γεωργίου.

Παράλληλα ο Γιώργος Κ. Γεωργίου κατήγγειλε πως σύζυγος ενός από τους θεματοθέτες είναι υποψήφια στις εξετάσεις. Όπως είπε, κατέχει τα στοιχεία και αν χρειαστεί αυτά θα δημοσιοποιηθούν, ενώ επιβεβαίωσε, όπως έγραψε χθες η «Χαραυγή», ότι υπάρχει και καταγγελία που αφορά σύζυγο ανώτερου λειτουργού που παραχωρούσε ιδιαίτερα στα πλαίσια του ΝΣΔΕ.

Μάλιστα οι καταγγελίες αυτές, όπως είπε ο κ. Γεωργίου, έχουν ήδη τεθεί ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα.

Παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα για να γνωματεύσει περί της εγκυρότητας της διαδικασίας που ακολουθήθηκε και όσων ενδεχομένως αφορούν ευρύτερα θέματα διαδικασιών που έλαβαν χώρα τις προηγούμενες μέρες των εξετάσεων ζητούν μεταξύ άλλων οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ – ΠΟΕΔ – ΟΛΤΕΚ, ενώ ζητούν και τη σύγκληση της Επιτροπής Παιδείας.

Παράλληλα θα τοποθετηθούν εκτενέστερα για όλα όσα προκύπτουν από την εφαρμογή του Νέου Συστήματος, συμπεριλαμβανομένων και των εκκρεμοτήτων που εξακολουθούν να βρίσκονται ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής (αναγνώριση 30μηνης υπηρεσίας), σε δημοσιογραφική διάσκεψη μεθαύριο Παρασκευή.

Επίσης ομάδα επηρεαζομένων ήδη μελετά το ενδεχόμενο να προσφύγει νομικά. Έγιναν και θα γίνουν και τις επόμενες μέρες επαφές με δικηγόρους για να αποφασίσουν τα περαιτέρω βήματά τους.

Τα είπαν Πρόεδρος Δημοκρατίας – Υπ. Παιδείας

Στενοχώρια, προβληματισμό και απογοήτευση προκλήθηκε από τη διαρροή των θεμάτων για τις εξετάσεις, δήλωσε στον Άστρα ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, προσθέτοντας ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να αναλάβει την ευθύνη και ότι αν προκύψει και κάτι άλλο θα το δει.

Ωστόσο φαίνεται ότι αυτό το θέμα είναι λήξαν, αφού, όπως δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε με τον Υπουργό Παιδείας και όλα προχωρούν κανονικά».

Επίσης ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι «η μεταρρύθμιση που αφορά το σύστημα διορισμού στην εκπαίδευση θα συνεχιστεί κανονικά, παρά το ατυχές γεγονός της διαρροής των θεμάτων».

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι η διαρροή ήταν σκόπιμη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και πως γι’ αυτό γίνεται διερεύνηση του θέματος. «Όταν υπάρξει αποτέλεσμα θα γίνει και η σχετική δημόσια τοποθέτηση», πρόσθεσε.

Την ώρα που οι φωνές διαμαρτυρίας για κακούς χειρισμούς πληθαίνουν ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σημείωσε τη «σωστή διαχείριση του Υπουργού Παιδείας στο λάθος που προέκυψε με τη διαρροή των θεμάτων χθες στις εξετάσεις για διορισμό εκπαιδευτικών».

Όπως είπε, έγινε ένα λάθος, το οποίο εξετάζεται αν ήταν σκόπιμο και η ακύρωση των εξετάσεων ήταν ό,τι πιο ορθό μπορούσε να κάνει ο πολιτικά προϊστάμενος.

Ελένη Κωνσταντίνου