Ξαναζεσταμένο φαγητό οι εξαγγελίες για την επαρχία Αμμοχώστου

165

Ο ΠτΔ επανέλαβε έργα που εξήγγειλε και πριν δύο χρόνια, αλλά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ

Προεκλογικού χαρακτήρα αποδείχθηκε η χθεσινή επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στην περιοχή της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, αφού αφενός επανέλαβε έργα τα οποία είχε εξαγγείλει ξανά πριν δύο χρόνια αλλά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, ενώ αφετέρου άφησε και πάλι στο περιθώριο τους δήμους και τις κοινότητες της ενδοχώρας που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα.

Το 2015 ο ΠτΔ είχε εξαγγείλει έργα ύψους 95 εκατ. ευρώ, αλλά δύο χρόνια μετά έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης λιγότερα από τα μισά (36,2 εκατ. ευρώ).

Χθες εξήγγειλε ξανά παλιά έργα, καθώς και έργα ύψους 33,4 εκατ. ευρώ, πολλά από τα οποία είχαν περιληφθεί από προηγουμένως στους σχεδιασμούς του κράτους, αλλά για σκοπούς εντυπώσεων ο ΠτΔ τα βάφτισε «νέα».

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες, το ΑΚΕΛ υπέδειξε ότι είναι προεκλογικού χαρακτήρα, αλλά και ότι γίνεται επιλεκτική διαχείριση των κρατικών κονδυλίων. Όπως υπέδειξε, στην επαρχία Αμμοχώστου πέραν των άλλων προβλημάτων παρατηρείται ανισότητα μεταξύ των παραλιακών δήμων και κοινοτήτων και αυτών στην ενδοχώρα.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, θα ανέμενε κανείς την εξαγγελία έργων υποδομής ώστε να αμβλυνθεί το χρόνιο πρόβλημα της σύνδεσης του παραλιακού μετώπου με την ενδοχώρα. Τουναντίον, συνέχισε, «έχουμε γίνει μάρτυρες επιλεκτικής διαχείρισης κονδυλίων, που ευνοεί τους πλούσιους δήμους της επαρχίας και για μια ακόμη φορά αφήνει στο περιθώριο τους δήμους και τις κοινότητες της ενδοχώρας».

Το ΑΚΕΛ κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει ποια δάνεια των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα αναλάβει να τα αποπληρώσει το κράτος. Επίσης επεσήμανε ότι και εδώ υπάρχει ανισότητα, αφού δήμοι που ήταν πάντα νοικοκυρεμένοι δεν απολαμβάνουν της ίδιας μεταχείρισης.

 

Μαίνεται ο πόλεμος κατά του ΓεΣΥ

•Ανησυχίες προκαλούν οι παρατηρήσεις του Γ. Ελεγκτή σε σχέση με τη μελέτη του ΥΠΟΙΚ για το ΓεΣΥ

Σιγήν ιχθύος τηρεί το Υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με τη μελέτη που έχει προκηρύξει για το ΓεΣΥ και η οποία δημιουργεί εύλογα ερωτήματα αλλά και ανησυχίες για ανατροπή των σχεδιασμών που αφορούν στη μεταρρύθμιση της Υγείας.

Η Γενική Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε διευκρινίσεις εδώ και κάποιες μέρες για συγκεκριμένους όρους που περιλαμβάνονται στη μελέτη, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να πάρει κάποια απάντηση.

Στη μελέτη του ΥΠΟΙΚ (διορισμός συμβούλων για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την αποδοτική και επιτυχημένη αυτονόμηση των παρόχων υπηρεσιών υγείας και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από την εφαρμογή του ΓεΣΥ), όπως αποκάλυψε σε χθεσινό δημοσίευμα η «Χ», περιλαμβάνονται όροι οι οποίοι, δυστυχώς, επιβεβαιώνουν τον ανελέητο πόλεμο που μαίνεται κατά του ΓεΣΥ.

Μάλιστα, τα πυρά προέρχονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο με τον Χάρη Γεωργιάδη να ζητά από τους αναδόχους που θα αναλάβουν το έργο μέχρι και τη δημιουργία νομικού πλαισίου για την αυτονόμηση των νοσοκομείων!

«Οι φόβοι δεν έχουν σβήσει»

Τον κίνδυνο μέσα από τη μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών για το ΓεΣΥ να αλλοιωθούν και να ανατραπούν όροι στα πλαίσια που έχει ψηφίσει η Βουλή για το Γενικό Σχέδιο Υγείας, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ.

«Αυτό τον κίνδυνο ως ΑΚΕΛ τον είχαμε επισημάνει κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών και γι’ αυτό είχαμε καταψηφίσει το σχετικό κονδύλι για τη μελέτη» αναφέρει ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, τονίζοντας ότι «ο πόλεμος κατά του ΓεΣΥ έγινε μέσα από την ίδια την κυβέρνηση και από το κυβερνών κόμμα».

«Αν κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης, και το ΑΚΕΛ μαζί, δεν στέκονταν αποφασιστικά για να προωθηθούν και να υπερψηφιστούν τα νομοσχέδια για το ΓεΣΥ, πολύ φοβούμαστε ότι με αυτή την κυβέρνηση ΓεΣΥ δεν θα βλέπαμε».

Αυτός ο φόβος, όπως αναφέρει Στ. Στεφάνου, εξακολουθεί να υπάρχει διότι «ο πόλεμος εξακολουθεί να μαίνεται ενάντια στο ΓεΣΥ».

Ο Στ. Στεφάνου εκφράζει τέλος την ελπίδα ότι αυτή η μελέτη δεν θα αποτελέσει τον Δούρειο Ίππο για να συνεχιστεί η υπόσκαψη και ο πόλεμος ενάντια στην προώθηση και υλοποίηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η «Χ» μέσα από δημοσίευμά της έφερε στο φως την επιστολή του Γενικού Ελεγκτή προς τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Στην εν λόγω επιστολή γίνεται σαφές πως μελέτες που περιλαμβάνονται στους όρους εντολής της μελέτης του Υπουργείου Οικονομικών, όπως για παράδειγμα η δημιουργία νομικού πλαισίου που θα διέπει τη λειτουργία των αυτόνομων νοσοκομείων, η αξιολόγηση του τρόπου υπολογισμού των εισφορών στο ΓεΣΥ, οι όροι εργοδότησης του προσωπικού κ.ά. θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί του σταδίου που σήμερα βρίσκεται το ΓεΣΥ.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία πάντως ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών να την ενημερώσει τους λόγους που έχουν αυτοί οι όροι περιληφθεί στο διαγωνισμό και κατά πόσο υπάρχει συντονισμός/συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας.

Να σημειωθεί ότι ο νόμος για το ΓεΣΥ και την αυτονόμηση των νοσοκομείων έχει πάρει το πράσινο φως από τη Βουλή. Στο νόμο για το ΓεΣΥ έχουν ενσωματωθεί οι εισφορές, όπως αυτές συμφωνήθηκαν με τους κοινωνικούς εταίρους.

Και οι κανονισμοί λειτουργίας των νοσοκομείων έχουν επίσης συμφωνηθεί μεταξύ Υπουργείου Υγείας και λειτουργών υγείας και έχουν υιοθετηθεί από τη Βουλή. Η Ελεγκτική Υπηρεσία εντοπίζει επίσης ζήτημα και με τις προθεσμίες του διαγωνισμού.

Επειδή ο διαγωνισμός έχει κόστος 495.000 ευρώ+ΦΠΑ θα έπρεπε -στη βάση της Νομοθεσίας- η υποβολή των προσφορών να είχε καθοριστεί στις 35 μέρες και όχι στις 21 μέρες όπως καθορίζεται. Θα έπρεπε επίσης να δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε για λόγο που ζητείται από το Υπουργείο Οικονομικών να διευκρινίσει.

«Δεν κινδυνεύουν ζωές, χάνονται ζωές…»

Εκδήλωση διαμαρτυρίας από τους νεφροπαθείς της επαρχίας Αμμοχώστου ανήμερα της επίσκεψης του ΠτΔ στην περιοχή

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες οι νεφροπαθείς της επαρχίας Αμμοχώστου διαμαρτυρόμενοι για το μη διορισμό μόνιμου νεφρολόγου στο νοσηλευτήριο της περιοχής τους.

Δεν είναι όμως μόνο η ειδικότητα του νεφρολόγου που απουσιάζει από το νοσηλευτήριο… Όπως πλειστάκις έχουν καταγγείλει οι βουλευτές της Αμμοχώστου, το νοσηλευτήριο «πάσχει» από τη νόσο της υποστελέχωσης, με πολλές ομάδες ασθενών να εξυπηρετούνται από επισκέπτες ιατρούς.

Το γεγονός ελλοχεύει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους, αφού στην περίπτωση έκτακτων και επειγόντων περιστατικών, ελλείψει ειδικών ιατρών, παραπέμπονται στο νοσηλευτήριο της Λάρνακας. Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί, η δήλωση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάνη:

«Είμαστε στο τραγικότατο σημείο όχι απλά να κινδυνεύουν ζωές, αλλά να χάνονται ζωές». Οι νεφροπαθείς της Αμμοχώστου είχαν λάβει διαβεβαιώσεις ότι μέχρι και τον περασμένο Μάιο θα διορίζετο μόνιμος ιατρός νεφρολόγος στο νοσηλευτήριο.

Χθες, σύμφωνα με τον πρόεδρο των αιμοκαθαρόμενων ασθενών Αμμοχώστου Γιώργο Κκέζο, διά στόματος του Υπουργού Υγείας «λάβαμε νέες υποσχέσεις ότι θα διοριστεί μόνιμος ιατρός στο νοσοκομείο της περιοχής μας».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Άστρα η διευθύντρια του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου, Αμαλία Χατζηγιάννη, ανέφερε πως η Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας προσπαθεί τους τελευταίους μήνες να εξεύρει λύση στο όλο πρόβλημα.

Η διευθέτηση που δόθηκε είναι όπως ιατρός από τη Λάρνακα επισκέπτεται το νοσηλευτήριο τέσσερις φορές τη βδομάδα, αντί δύο που ήταν παλαιότερα, είπε η Δρ Χατζηγιάννη για να προσθέσει ωστόσο ότι «η τοποθέτηση νέου γιατρού σε μόνιμη βάση είναι η πιο ορθή λύση».

Ερωτηθείσα γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει διοριστεί ιατρός στο νοσηλευτήριο, είπε πως «δεν δείχνουν ενδιαφέρον οι γιατροί να τοποθετηθούν στην επαρχία Αμμοχώστου».

«Δεν νιώθουν ασφαλείς οι νεφροπαθείς»

«Η συνεχής εναλλαγή νεφρολόγων στη μονάδα αιμοκάθαρσης δημιουργεί άγχος και προβληματισμό στους ασθενείς», ανέφερε ο κ. Κκέζος και πρόσθεσε ότι «οι αιμοκαθαρόμενοι ασθενείς της Αμμοχώστου απαιτούν ίσα δικαιώματα με τους αιμοκαθαρόμενους της Λάρνακας και των άλλων επαρχιών».

Σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάνης, ανέφερε πως «όλες οι προσπάθειες για πλήρωση των κενών θέσεων και μετακίνηση ιατρών στο νοσοκομείο Αμμοχώστου πέφτουν στο κενό».

Ο Χρ. Τζιοβάνης αναφέρθηκε και στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισε το νοσηλευτήριο στο πρόσφατο παρελθόν. «Πριν ένα χρόνο ήμασταν εδώ και μαχόμασταν να κρατήσουμε εν ζωή τη γυναικολογική κλινική.

Έξι μήνες προηγουμένως φωνάζαμε για την υποστελέχωση της ορθοπεδικής κλινικής αλλά και γενικά για την ολική υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου. Σήμερα αγωνιούμε με τους 20 και πλέον νεφροπαθείς –αιμοκαθαρόμενους ασθενείς της επαρχίας Αμμοχώστου», δήλωσε χαρακτηριστικά. Eίπε ακόμη ότι απουσία μόνιμου γιατρού αναπτύσσει αισθήματα ανασφάλειας και φόβου στους ασθενείς.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ θα παραμείνει δίπλα στους ασθενείς, τους ιατρούς και τους νοσηλευτές μέχρι η κυβέρνηση να στελεχώσει το νοσοκομείο για να ανταποκρίνεται πλήρως σε κάθε περιστατικό.

Μπροστά σε δυσάρεστη έκπληξη οι νεφροπαθείς

Μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις βρέθηκαν οι νεφροπαθείς που διαμαρτυρήθηκαν χθες. Όταν εισήλθαν στο νοσοκομείο για να υποβληθούν σε αιμοδιάλυση ενημερώθηκαν ότι δεν θα τους δοθεί όλος ο χρόνος που απαιτεί η θεραπεία τους.

Δόθηκαν, όπως ενημερώθηκαν, γι’ αυτό το θέμα οδηγίες από τον διευθυντή του νεφρολογικού τμήματος του νοσοκομείου της Λάρνακας.

Η διευθύντρια του νοσοκομείου της Αμμοχώστου ανέφερε ότι η νεφρολόγος που ήταν καθήκον στο νοσηλευτήριο της Αμμοχώστου είχε οδηγίες όπως παρατείνει μόνο κατά ένα 20λεπτο το χρόνο της αιμοκάθαρσης των ασθενών.

Συνεπώς, πρόσθεσε, δεν θα ολοκληρωνόταν ο χρόνος που απαιτούσε η θεραπεία τους. Διεμήνυσε πάντως πως η Διεύθυνση του νοσηλευτηρίου κατέστησε σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις πως δεν θα έπρεπε καμία ζωή να κινδυνέψει λόγω των οδηγιών που δόθηκαν.

Σημείωσε μάλιστα πως η Διεύθυνση πρότεινε όπως οι χθεσινές θεραπείες πραγματοποιηθούν σε δύο φάσεις (πρωί και απόγευμα) «ωστόσο οι οδηγίες δίνονται από τον εκάστοτε διευθυντή της κλινικής που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο διευθυντής του νοσοκομείου της Λάρνακας».

Κοντά σε συμφωνία για τα ΤΑΕΠ Υπ. Υγείας- γιατροί

Κοντά σε συμφωνία βρίσκονται γιατροί και Υπουργείο Υγείας για τα κίνητρα που θα πρέπει να δοθούν στους γιατρούς που εργάζονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων.

Ως γνωστό, ελλείψει κινήτρων, το ενδιαφέρον ιατρών να εργαστούν στις Α’ Βοήθειες είναι υποτονικό. Πολύ πρόσφατα, διά τηλεοράσεως, ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης ανακοίνωσε πως θα μεταφέρει πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για καταβολή επιδόματος στους γιατρούς που υπηρετούν στα ΤΑΕΠ των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Ανακοίνωσε εξάλλου ότι κανένας ιατρός δεν θα τοποθετείται σε Κέντρο Υγείας εάν δεν έχει περάσει πρώτα έξι ή δώδεκα μήνες από Τμήμα Πρώτων Βοηθειών.

Ο διάλογος μεταξύ της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών και Υπουργείου Υγείας γι’ αυτό το θέμα βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο, ενώ στο τραπέζι έχει τεθεί και η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων, κάτι που πιστεύεται ότι θα αποσυμφορήσει σε μεγάλο βαθμό τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΠΑΣΥΚΙ έχει θέσει ως προϋπόθεση την παραχώρηση κινήτρων στους γιατρούς των ΤΑΕΠ στη συμφωνία που υπέγραψε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη μεταρρύθμιση της Υγείας. «Βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία» δήλωσε στη «Χ» ο πρόεδρος της συντεχνίας Δρ Σωτήρης Κούμας ύστερα από νέα συνάντηση που είχε χθες η ΠΑΣΥΚΙ με ανώτερους λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας.

Όπως είπε, «συζητούμε διάφορα μέτρα που θα πρέπει να παρθούν για να μπορέσουν τα ΤΑΕΠ να λειτουργούν εύρυθμα και λειτουργικά». Κληθείς να σχολιάσει εάν αυτά τα μέτρα είναι και οικονομικά, απάντησε καταφατικά λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η παραχώρηση οικονομικών κινήτρων είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα γι’ αυτό και ο διάλογος για αυτό το θέμα έχει προχωρήσει αρκετά».

Και οι δύο πλευρές, τόνισε, αντιλαμβάνονται ότι στα ΤΑΕΠ υπάρχει πρόβλημα. Ενδεικτικά ανέφερε πως το Υπουργείο Υγείας εδώ και καιρό έχει προκηρύξει δέκα θέσεις για ιατρικούς λειτουργούς στα ΤΑΕΠ «και δεν έτυχε οποιασδήποτε ανταπόκρισης αυτή η προκήρυξη».

Μαρίνα Κουμάστα