Ξεχείλισαν από αγανάκτηση

187

Ακύρωση της διαδικασίας και παραίτηση ΥΠΠ ζητούν επηρεαζόμενοι

Την ακύρωση της διαδικασίας που αφορά το Νέο Σχέδιο Διορισμών στην Εκπαίδευση, καθώς και την παραίτηση του Υπουργού Παιδείας, Κώστα Καδή, ζήτησαν δεκάδες επηρεαζόμενοι που βρέθηκαν χθες έξω από το Υπουργείο Παιδείας.

«Δεν ήταν ένα λάθος, δεν ήταν της στιγμής, οργανωνόταν χρόνια αυτή η διαρροή», «Όχι στην παραπαιδεία, ναι στην αξιοκρατία», «Έχω πτυχίο, μεταπτυχιακό, έχω σκίσει στο γραπτό και όμως είμαι εδώ» είναι μόνο μερικά από τα συνθήματα που διατράνωσαν χθες οι επηρεαζόμενοι εκπαιδευτικοί εκφράζοντας παράλληλα αγανάκτηση για όλα όσα διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό.

Μάλιστα σε εκτενή επιστολή διαμαρτυρίας τους ζητούν την άμεση ακύρωση ολόκληρης της διαδικασίας, αφού μια σωρεία από παρατυπίες, λάθη, ασάφειες τούς οδηγούν να αμφισβητούν την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και την αξιοκρατία των αποτελεσμάτων.

Παράλληλα επισημαίνουν μια σειρά από παραβιάσεις της νομοθεσίας καταγράφοντας συγκεκριμένα παραδείγματα που δεν αφορούν μόνο το τελευταίο γεγονός με τη διαρροή των θεμάτων, αλλά και διαδικασίες που έγιναν αρχικά.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι καταγράφουν την παραβίαση της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τον καθορισμό και δημοσιοποίηση της εξεταστέας ύλης, τις διαδικασίες που πρέπει να τηρούν οι θεματοθέτες, καθώς και την ποιότητα των εξεταστικών δοκιμίων.

Ήδη για το θέμα αυτό χθες ομάδα υποψήφιων για διορισμό θεολόγων έκανε λόγο για κακής ποιότητας γραπτό, όπως αυτό διέρρευσε αφού οι εξετάσεις του μαθήματος των Θρησκευτικών θα γίνουν την ερχόμενη Παρασκευή.

Επίσης χθες με γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, σημείωσε μεταξύ άλλων πως το απαράδεκτο λάθος που έχει γίνει με τη διαρροή των θεμάτων μπορεί, αν αξιοποιηθεί σωστά, να αποτελέσει την αφορμή για να οικοδομηθεί, επιτέλους, σε γερά θεμέλια η ανάγκη εφαρμογής ενός Νέου Συστήματος Διορισμού στην Εκπαίδευση που θα συνάδει με τα δεδομένα και τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.

Διαπλεκόμενα και παρασύστημα καλείται να διερευνήσει ο Γενικός Εισαγγελέας

ΠτΔ: «Λειτουργοί με μυαλό νηπίου ή εσκεμμένη ενέργεια θα καταδείξει η έρευνα»

Εντός 2-3 ημερών αναμένει ότι θα ολοκληρώσει την έρευνά του ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σε σχέση με τα τεκταινόμενα που αφορούν τις εξετάσεις των εκπαιδευτικών.

Όπως δήλωσε στη «Χαραυγή» ο κ. Μιχαηλίδης ευελπιστεί ότι η έρευνα που διεξάγει το Γραφείο του θα ολοκληρωθεί σύντομα και τα όποια ευρήματα θα αξιολογηθούν στη συνέχεια από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Ήδη οι δύο πανεπιστημιακοί που ήταν μέλη και της Επιστημονικής Επιτροπής έχουν παραιτηθεί, ενώ φαίνεται ότι προκύπτουν πειθαρχικά παραπτώματα όπως και στις περιπτώσεις των οκτώ λειτουργών του ΥΠΠ, αφού δεν είχαν άδεια για να διδάσκουν και σε ιδιωτικό ίδρυμα που πρόσφερε και ιδιαίτερα μαθήματα στα πλαίσια του ΝΣΔΕ.

Στις περιπτώσεις των δύο πανεπιστημιακών έχει ζητηθεί και πειθαρχική διερεύνηση του περιστατικού από πλευράς του Πανεπιστημίου Κύπρου όπου επίσης πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους.

Παράλληλα χθες ο Υπεύθυνος του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, σε δηλώσεις του στον «Άστρα» κάλεσε τον Γενικό Εισαγγελέα να επιληφθεί του θέματος, να αξιολογήσει τη σημασία της διαπλεκόμενης αυτής σχέσης των καθηγητών, όπως επίσης και του συγκεκριμένου ιδρύματος που παρέδιδε τα φροντιστήρια, έτσι ώστε να διαφανεί κατά πόσον η σχέση αυτή είναι ικανή να ακυρώσει τη διαδικασία εξέτασης σε ενδεχόμενη προσφυγή υποψηφίων στα δικαστήρια.

Την ίδια ώρα υπάρχει καταγγελία που αφορά ανώτερο λειτουργό με άμεση σχέση με τις εξετάσεις που σχετίζεται με υψηλόβαθμο στέλεχος του εκπαιδευτηρίου όπου γίνονταν φροντιστήρια.

Όπως τόνισε ο Χρ. Χριστοφίδης, μετά τις καταγγελίες του ΑΚΕΛ για την ύπαρξη παρασυστήματος στις εξετάσεις, με την προσφυγή κάποιων στα δικαστήρια μπορεί να καταστεί άκυρη η όλη διαδικασία.

Ο Χρ. Χριστοφίδης πρόσθεσε ότι η ύπαρξη παρασυστήματος επιβεβαιώθηκε και τεκμηριώθηκε και από τον Γενικό Ελεγκτή.

Αυτή η κατάσταση, που μολύνει την όλη διαδικασία, πρόσθεσε, οδηγεί στο αποτέλεσμα ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός φιάσκου. Σε ό,τι αφορά τη διοικητική έρευνα που ζήτησε ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Καδής, αυτή αναμένεται να είναι έτοιμη σήμερα.

Στη συνέχεια η έρευνα θα σταλεί στη Νομική Υπηρεσία, η οποία και θα συμβουλεύσει το Υπουργείο για τα επόμενα βήματα. Εξάλλου χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έδωσε πλήρη κάλυψη στον Υπουργό Παιδείας.

Στο πλαίσιο συνέντευξής του στο ΡΙΚ ο κ. Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει αναφορές για πολιτικές ευθύνες του Υπουργού μετά το πρόσφατο φιάσκο στις εξετάσεις με τη δημοσιοποίηση των θεμάτων, είπε ότι ο Κώστας Καδής επιτελεί εξαίρετο έργο. Η έρευνα, όπως είπε, θα καταδείξει αν πρόκειται για αμέλεια ή αν υπάρχει σκοπιμότητα.

Είτε θα δεχθούμε, ανέφερε, ότι υπάρχουν λειτουργοί αμελείς ή με μυαλό νηπίου, είτε πρόκειται για εσκεμμένη ενέργεια που εξυπηρετεί όσους διαφωνούν με το νεο σύστημα διορισμού στην εκπαίδευση.

Ελένη Κωνσταντίνου