Ζητούν σφραγίδα Γ.Ε. στην εγκυρότητα των εξετάσεων

199

Διοικητική έρευνα από διευθυντικό στέλεχος του Υπουργείου Παιδείας

Παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα ζητούν τα κόμματα και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, ώστε να γνωματεύσει για την εγκυρότητα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε συνολικά για τις εξετάσεις των εκπαιδευτικών που διεκδικούν θέση με βάση το νέο σύστημα διορισμών.

Όπως δήλωσε στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, από τη στιγμή που έχει κλονιστεί η αξιοπιστία και το κύρος των εξετάσεων και ήδη γίνονται ενέργειες από επηρεαζόμενους να προσφύγουν δικαστικά για να ακυρωθεί η όλη διαδικασία, θα πρέπει ο Γενικός Εισαγγελέας να γνωματεύσει και να καθορίσει την εγκυρότητα ή όχι της όλης διαδικασίας.

«Θα πρέπει να μας απαντήσουν εάν η εξέταση συνεχίζει να είναι έγκυρη ή όχι, αφού με τη διαρροή παραβιάζεται η διαδικασία, αλλά και η νομοθεσία», σημείωσε ο κ. Φυλακτού.

Παράλληλα, μετά και την ενημέρωση που έγινε χθες το πρωί στην Επιτροπή Παιδείας από τον αρμόδιο Υπουργό Κώστα Καδή για την έρευνα που διεξάγεται, τόσο βουλευτές όσο και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να διερευνούν οι ίδιοι τον εαυτό τους.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Καδής είπε πως μετά από επικοινωνία που είχε και με τον Γενικό Εισαγγελέα και με βάση τη νομοθεσία ξεκίνησε διοικητική έρευνα από διευθυντικό στέλεχος του Υπουργείου Παιδείας.

Στη συνέχεια τα ευρήματα της έρευνας θα σταλούν στον Γενικό Εισαγγελέα για να αποφασίσει τα περαιτέρω. Ο κ. Καδής επανέλαβε ότι το λάθος αναγνωρίζεται, αλλά αφορά μόνο μια μέρα και όχι όλη τη διαδικασία. Ερωτηθείς αν αποδίδει σε λάθος ή σε σαμποτάζ τη διαρροή, ο κ. Καδής είπε ότι «αυτό θα κριθεί από το αποτέλεσμα της έρευνας.

Δεν μπορώ να πω κάτι αυτή τη στιγμή. Αυτό που φάνηκε και από τα στοιχεία που δόθηκαν στη Βουλή είναι ότι η όλη διαδικασία ήταν απόλυτα σωστή και με λεπτομέρεια σχεδιασμένη και το λάθος έγινε στη μη εφαρμογή της διαδικασίας που προβλεπόταν.

Υπήρχαν όλες οι δικλίδες που έπρεπε να τεθούν σε εφαρμογή, υπήρχε ένας πολύ καλός σχεδιασμός, ωστόσο δεν εφαρμόστηκε αυτός ο σχεδιασμός και προέκυψε το λάθος που προέκυψε».

Από την πλευρά της η Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Εξετάσεων, Τέρψα Κωνσταντινίδου, είπε ότι έχει γίνει ένα λάθος, το οποίο διερευνάται, κατά παράβαση των οδηγιών που υπήρχαν και των μέτρων που λαμβάνονται. Μάλιστα, όπως είπε ενώπιον της Επιτροπής, ο λειτουργός «βρίσκεται μέσα στις διαδικασίες εδώ και χρόνια».

Στο μικροσκόπιο η ετοιμότητα της Υπηρεσίας Εξετάσεων

Σε ό,τι αφορά την ετοιμότητα του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και της Υπηρεσίας Εξετάσεων να αναλάβουν το όλο εγχείρημα, ο κ. Καδής είπε ότι παρασχέθηκαν όλα τα μέσα που ζητήθηκαν στα πλαίσια των δυνατοτήτων, ενώ η Προϊστάμενη της Υπηρεσίας είχε τη δυνατότητα να προβεί σε εσωτερικές ανακατατάξεις για ενίσχυση της Υπηρεσίας.

Ερωτηθείσα στη συνέχεια η κα Κωνσταντινίδου από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ, Γιώργο Λουκαΐδη, εάν η Υπηρεσία δεν αντιμετώπισε οποιαδήποτε προβλήματα, απάντησε πως «όλα τα θέματα που αφορούσαν τις εξετάσεις τα μετέφερε στον Υπουργό Παιδείας».

Σε διευκρινιστική ερώτηση για το ποια θέματα ήταν αυτά και αν αφορούσαν ελλείψεις, η κα Κωνσταντινίδου απάντησε ότι δεν γνωρίζει εάν μπορεί να απαντήσει χωρίς την έγκριση του Υπουργού Παιδείας, αφού ο κ. Καδής είχε αναχωρήσει για τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Τότε στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο Γ. Λουκαΐδης κάλεσε το Υπουργείο να απαντήσει γραπτώς για το ποια θέματα αφορούσαν τα αιτήματα που έθεσε η Υπηρεσία Εξετάσεων, για το αν δόθηκαν όλα τα μέσα, ώστε να ανταποκριθεί με επάρκεια στον πρόσθετο όγκο εργασίας και σε ποιο βαθμό ανταποκρίθηκε ο πολιτικός προϊστάμενος ικανοποιώντας τα αιτήματα αυτά.

Πιέζουν για το θέμα των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου

Με νέα επιστολή τους χθες όλοι οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής Παιδείας, πλην του ΔΗΣΥ, ζητούν από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Κ. Χατζηγιάννη, να προωθήσει άμεσα για συζήτηση τις δύο προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν και αφορούν την αναγνώριση του δικαιώματος αορίστου χρόνου σε εκπαιδευτικούς.

Πρόκειται, όπως επισημαίνουν, για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα που επηρεάζει εκατοντάδες εκπαιδευτικούς οι οποίοι υπόκεινται σε δυσμενή διάκριση σε σχέση με άλλους συναδέλφους τους. Μάλιστα να υπενθυμίσουμε ότι γι’ αυτό το θέμα θα πραγματοποιηθεί και διάσκεψη Τύπου των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ αύριο Παρασκευή.

Επίσης να σημειώσουμε ότι ήδη εκπαιδευτικοί έχουν ξεκινήσει τη συγκέντρωση υπογραφών διαδικτυακά μέσω του Avaaz, με αίτημα την ακύρωση των εξετάσεων.

Όπως αναφέρουν οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί στο διαδικτυακό ψήφισμα, «με αυτό το σύστημα δεν εξασφαλίζεται παρά μόνο εν μέρει αυτή η ποιότητα.

Το σχέδιο του Υπουργού χρήζει αλλαγών οι οποίες απαιτούμε να προκύψουν μετά από διαπραγμάτευση και εποικοδομητικό διάλογο με τους άμεσα εμπλεκόμενους. Επίσης η όλη διαδικασία πρέπει να επαναληφθεί με πλήρη επαγγελματισμό χωρίς νομικές παρατυπίες, παραλείψεις, ασάφειες και λάθη ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπιστία της».

Παράλληλα έχει γνωστοποιηθεί και η πρόθεση τουλάχιστον 300 υποψηφίων να προσφύγουν νομικά κατά του Υπουργείου.

Αναλαμβάνει δράση και ο Γενικός Ελεγκτής

Θα εξετάσει και καταγγελίες που αφορούν θεματοθέτες και φροντιστήρια

Σε έλεγχο της διαρροής των θεμάτων των εξετάσεων διορισίμων εκπαιδευτικών θα προχωρήσει και ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αφού, όπως είπε, το θέμα σχετίζεται με διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Απέρριψε ωστόσο θέσεις ότι με το θέμα θα έπρεπε να ασχοληθεί ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, εξηγώντας ότι ο θεσμός αυτός θα ασχοληθεί αν υπάρχουν υποψίες για ποινικά αδικήματα και αν υπάρχουν η διερεύνηση του θέματος θα ανατεθεί στην Αστυνομία.

Ο κ. Μιχαηλίδης θα εξετάσει όλες τις καταγγελίες που έχουν ήδη τεθεί ενώπιον της Υπηρεσίας. Είπε ότι θα αναμένει την ολοκλήρωση της έρευνας που διεξάγει το Υπουργείο Παιδείας, ενώ θα εξετάσει και νέες καταγγελίες που τέθηκαν ενώπιόν του και αφορούν θεματοθέτες και το Cyprus International Institute of Management.

Αναφορά για τις καταγγελίες έγινε και στην Επιτροπή Παιδείας, με τον κ. Καδή να αναφέρει ότι δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων στην περίπτωση Ανώτερης Λειτουργού, ενώ για τους θεματοθέτες κάλεσε να δοθούν τα στοιχεία. Σε περίπτωση που διαφανεί ότι θεματοθέτης παρανόμησε, τότε αυτό αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Η Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Εξετάσεων, Τέρψα Κωνσταντινίδου, ξεκαθάρισε ότι όπου θεωρούσε ότι υπήρχε κώλυμα δεν παρευρέθηκε στα Κέντρα Θεματοθέτησης και δεν επόπτευσε τις διαδικασίες τις συγκεκριμένες μέρες, αναφέροντας ενδεικτικά τις μέρες όπου αφορούσαν τις εξετάσεις των Ελληνικών, Δεξιοτήτων και Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Ελένη Κωνσταντίνου

Ελλειμματική η διοικητική έρευνα που διέταξε το ΥΠΠ

Δεν πείσθηκαν τα κόμματα από τις εξηγήσεις που δόθηκαν χθες στη Βουλή

Πυρ ομαδόν κατά της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού φαίνεται ότι δεν πείσθηκαν από τις εξηγήσεις που δόθηκαν χθες στην Επιτροπή Παιδείας.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κ. Γεωργίου επεσήμανε ότι για τον Υπουργό προείχε η υλοποίηση ενός εγχειρήματος για προεκλογικούς λόγους και όχι η διασφάλιση της αξιοπιστίας του θεσμού.

«Ζητήσαμε διερεύνηση κατά πόσον ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου ανταποκρίθηκε στα θέματα και αιτήματα που έθεσε ενώπιόν του η Υπηρεσία Εξετάσεων, έτσι ώστε η ίδια να είναι σε θέση να διαδραματίσει το ρόλο της.

Η διοικητική έρευνα την οποία διέταξε ο Υπουργός είναι ελλειμματική, καθώς δεν μπορεί να διερευνηθεί ο ίδιος. Χρήζει η παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα για το διορισμό ερευνητικής επιτροπής για να εξετάσει συνολικά όσα έγιναν.

Επιπλέον έχουμε προβεί σε καταγγελίες προς τον Γενικό Ελεγκτή για διάφορες παρατυπίες και παρανομίες που περιήλθαν στην αντίληψή μας. Αναμένουμε την πλήρη διερεύνησή τους για να αποκατασταθεί η τρωθείσα αξιοπιστία του θεσμού. Συμπαραστεκόμαστε με κάθε τρόπο στους νέους ανθρώπους που έπεσαν θύματα των εγκληματικών αμελειών του Υπουργείου Παιδείας».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, είπε ότι αναμένει την ταχύτατη διερεύνηση της υπόθεσης από ανεξάρτητους ερευνητές και όχι από εσωτερικούς ερευνώντες λειτουργούς, διότι ο ερευνών δεν μπορεί να είναι και ερευνώμενος, προκειμένου να καταλογισθούν ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας, είπε ότι οι εξηγήσεις και οι απαντήσεις που δόθηκαν από τον Υπουργό Παιδείας ούτε καθησυχάζουν την αναστάτωση που προέκυψε και στην κοινή γνώμη, αλλά ιδιαίτερα στους υποψήφιους που διαγωνίζονται, αλλά ούτε ικανοποιούν τις απορίες και τις απαιτήσεις της κοινής γνώμης.