Στη λίστα συνταξιούχοι και πρόσωπα που συνδέονται με μέσα ενημέρωσης

Αυξάνονται όλο και περισσότερο οι σύμβουλοι του Προέδρου Αναστασιάδη και των Υπουργών, αφού σύμφωνα με νέα στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν στη Βουλή έφτασαν τα 95 άτομα.

Η λίστα κατατέθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών με αφορμή αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών για αποδέσμευση όλων των κονδυλίων τα οποία αφορούν τις αμοιβές των συμβούλων, μέχρι το τέλος του έτους.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι σύμβουλοι χωρίζονται στις εξής τρεις μεγάλες κατηγορίες:

• 47 άτομα προσλήφθηκαν με αγορά υπηρεσιών για το Προεδρικό (17) και τα Υπουργεία και Υφυπουργεία (30).

• 36 άτομα είναι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι μεταφέρθηκαν με απόσπαση στο Προεδρικό (32) και τα Υπουργεία και Υφυπουργεία (4).

• 12 άτομα είναι αξιωματούχοι οι οποίοι διορίστηκαν από τον Πρόεδρο.

Το κόστος για τους 47 συμβούλους οι οποίοι προσλήφθηκαν με αγορά υπηρεσιών είναι 1,2 εκατ. ευρώ το χρόνο περίπου, ενώ ανάλογα υψηλό είναι το κόστος για τους 36 δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι μεταφέρθηκαν με απόσπαση, αφού οι περισσότεροι βρίσκονται σε κλίμακες υψηλότερες της Α10.

Σημειώνεται ότι στο πιο πάνω ποσό δεν περιλαμβάνεται το κονδύλι για τους αξιωματούχους, το οποίο επίσης είναι αυξημένο λόγω του μεγάλου αριθμού των Επιτρόπων που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών.

Το αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών συζητήθηκε χθες σε συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, η οποία επιφύλαξε την απόφασή της για την επόμενη συνεδρία η οποία είναι ορισμένη σε δεκαπέντε μέρες. Ωστόσο από την πρώτη ανάγνωση των στοιχείων, τα μέλη της Επιτροπής επεσήμαναν ότι στη λίστα περιλαμβάνονται τέσσερις συνταξιούχοι, αλλά και άτομα τα οποία συνδέονται με μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα έγινε ιδιαίτερη αναφορά στον Άντρο Μιχαηλίδη, ο οποίος είναι σύμβουλος του Προέδρου Αναστασιάδη, αλλά και στη Φανή Τσουρούλλη η οποία -όπως ανέφερε στην Επιτροπή ο προϊστάμενος διοίκησης της Προεδρίας Θεοδόσης Τσόλιας- είναι αδελφή του διευθύνοντος συμβούλου του τηλεοπτικού σταθμού «Σίγμα», Χρύσανθου Τσουρούλλη.

Δυσφορία Προεδρικού για τους ελέγχους της Βουλής

Εν τω μεταξύ το Προεδρικό είναι ιδιαίτερα ενοχλημένο με τους ελέγχους της Βουλής, σε σχέση με το θέμα των συμβούλων.

Στη χθεσινή συνεδρία ο Θεοδόσης Τσόλιας ανέφερε στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών ότι του δόθηκαν «οδηγίες» να μεταφέρει τη «δυσαρέσκεια» του Προεδρικού. Μάλιστα έκανε λόγο για «άνιση μεταχείριση», αναφέροντας ότι δεν γίνεται ανάλογος έλεγχος για τους συνεργάτες του Προέδρου της Βουλής και των βουλευτών που ανέρχονται σε 101 άτομα.

Τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών επεσήμαναν ότι η Βουλή έχει θεσπίσει κανονισμούς σε σχέση με τους συμβούλους, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, η οποία δεν προχώρησε σε αντίστοιχο μέτρο παρά τις προτροπές του Γενικού Ελεγκτή. Επεσήμαναν επίσης ότι οι έλεγχοι είναι απαραίτητοι, υπενθυμίζοντας ότι πολύ πρόσφατα εντοπίστηκαν παρατυπίες, όπως η περίπτωση του τέως Επιτρόπου Ορεινών Περιοχών.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου