Διεργασίες για ακόμη 1,5 δισ. ευρώ, ενώ προωθούνται και περικοπές

 

Στην άντληση 1,75 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές προχώρησε χθες το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους με σκοπό την κάλυψη των έκτακτων αναγκών που έχουν προκύψει λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Παράλληλα, ξεκίνησαν οι σχεδιασμοί για την άντληση ακόμη 1,5 δισ. ευρώ περίπου, ενώ προωθούνται και περικοπές από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να καλυφθεί μέρος της απώλειας των κρατικών εσόδων.

Το βασικό σενάριο το οποίο επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνει μείωση του ΑΕΠ κατά 2,2 δισ. ευρώ περίπου και απώλειες από τον τουρισμό πέραν του 60%. Εκτιμάται επίσης ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα σημειώσει έλλειμμα ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου, κυρίως λόγω της μείωσης των εσόδων του κράτους ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων. Μάλιστα, δεν αποκλείεται περαιτέρω επιδείνωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου, αφού ήδη τον Μάρτιο καταγράφηκε έλλειμμα ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Η χθεσινή πρώτη έξοδος στις διεθνείς αγορές μετά την κρίση του κορονοϊού έγινε μέσα από την έκδοση δύο ομολόγων ΕΜΤ. Συγκεκριμένα, αντλήθηκε ποσό ύψους 1,25 δισ. ευρώ μέσα από επταετές Ευρωπαϊκό Μεσοπρόθεσμο Ομόλογο, το οποίο τιμολογήθηκε με απόδοση +165 μονάδες βάσης πάνω από την τιμή αναφοράς mid-swaps, καθώς και 500 εκατ. ευρώ μέσα από τριακονταετές Ευρωπαϊκό Μεσοπρόθεσμο Ομόλογο, το οποίο τιμολογήθηκε με απόδοση +215 μονάδες βάσης πάνω από την τιμή αναφοράς mid-swaps.

Σημειώνεται ότι το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προανήγγειλε την άντληση συνολικά 5,5 δισ. ευρώ για το 2020 σε σύγκριση με 2,25 δισ. ευρώ που προνοούσε ο αρχικός σχεδιασμός, στη βάση του οποίου ετοιμάστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός. Δηλαδή προανήγγειλε την άντληση επιπλέον 3,25 ευρώ μέσα από ομόλογα δημοσίου διάρκειας (1,25 δισ. ευρώ) και από ευρωπαϊκά ομόλογα ΕΜΤΝ (2 δισ. ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι μετά τη χθεσινή έξοδο απομένουν ακόμη 1,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε, έχει ξεκινήσει ήδη ο προγραμματισμός προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στις αρχές του επόμενου μήνα, όταν θα υπάρχει πιο καθαρή εικόνα για το χρονικό βάθος της κρίσης. Παράλληλα, προωθούνται περικοπές από αναπτυξιακά έργα, συνέδρια, οδοιπορικά, καύσιμα, μελέτες εμπειρογνωμόνων και δαπάνες για αγορά υπηρεσιών και εξοπλισμού.

Ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης δήλωσε για τη χθεσινή έκδοση ομολόγων ότι η κυπριακή οικονομία συνεχίζει να περιβάλλεται με εμπιστοσύνη από τις διεθνείς αγορές, αφού η συνολική προσφορά έφτασε στα 2,6 δισ. ευρώ. Ανέφερε επίσης ότι με την έκδοση των δύο ομολόγων «ενισχύεται η ρευστότητα για αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, σε μια περίοδο που η κρίση έχει παραλύσει ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας με τις αντίστοιχες επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά».

«Πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης αυτή την περίοδο είναι να διασφαλίσουμε τα αναγκαία εφόδια για να ακολουθήσουμε τις συνετές εκείνες πολιτικές που θα μας επιτρέψουν να στηρίξουμε το κράτος πρόνοιας και το σύστημα υγείας, τους εργαζόμενους και τις ευάλωτες ομάδες αυτή τη δύσκολη για τη χώρα περίοδο, μέχρι την ανάκαμψη της οικονομίας», ανέφερε. «Οφείλουμε να δράσουμε με σοβαρότητα, αίσθημα συλλογικής ευθύνης και με ένα δίκαιο καταμερισμό του κόστους των επιπτώσεων της πανδημίας, ούτως ώστε να βγούμε νικητές και από αυτή την κρίση. Τόσο στο πεδίο της υγείας όσο και στο πεδίο της οικονομίας», πρόσθεσε.