Με αφορμή /Ορίζοντας

10 + 1 προτάσεις του ΑΚΕΛ για μέτρα στήριξης των εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού που επηρεάζονται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Το Πολιτιστικό Γραφείο της Κ.Ε του ΑΚΕΛ ενημέρωσε πως έχει αποστέλλει  τις ακόλουθες προτάσεις και σκέψεις για μέτρα στήριξης των εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού, στον ΘΟΚ, το ΡΙΚ και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΑΝ.

Εισηγήσεις:

  1. Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας να καταγράψουν όλες τις περιπτώσεις που επηρεάζονται από την ακύρωση των πολιτιστικών δράσεων και να προβούν σε ανάλογες αποζημιώσεις. Παράλληλα θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για αξιολόγηση των αιτήσεων για τα προγράμματα «Πολιτισμός», «Πολιτιστική Αποκέντρωση» καθώς και άλλα προγράμματα που βρίσκονται σε διαδικασία προγραμματισμού. Ο Εγκεκριμένος Προϋπολογισμός του κράτους για το 2020 πρέπει να υλοποιηθεί στο 100% μέχρι τέλος του έτους. Αν χρειαστεί να δοθεί παράταση και για τις αρχές του 2021.

 

  1. Όλοι οι Δημόσιοι Φορείς παραγωγής και προώθησης πολιτιστικών δράσεων να στηρίξουν με κάθε τρόπο την κυπριακή πολιτιστική δημιουργία. Στα προγράμματα των Υπουργείων που ασχολούνται με την πολιτιστική δραστηριότητα, του ΘΟΚ, της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, του ΡΙΚ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των πανεπιστημίων, κ.λ.π., πρέπει να δοθεί έμφαση και προτεραιότητα στους Κύπριους δημιουργούς.

 

  1. Τα Θέατρα, οι Μουσικές Σκηνές, οι Στέγες Χορού, η Κρατική και οι Δημοτικές Πινακοθήκες, οι Γκαλερί, οι Στέγες Γραμμάτων και Τεχνών και άλλοι χώροι πραγματοποίησης πολιτιστικών δράσεων να διατεθούν είτε δωρεάν είτε με όσο το δυνατόν χαμηλότερο ενοίκιο για πραγματοποίηση εκδηλώσεων αμέσως μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού. Εκεί που οι πολιτιστικοί χώροι δεν ανήκουν στο δημόσιο, τόσο το ΥΠΠΑΝ, όσο και οι Δημοτικές αρχές πρέπει να επιχορηγήσουν τη χρήση αυτή.

 

  1. Ο ΘΟΚ να επιδείξει ελαστικότητα ως προς το πρόγραμμα ΘΥΜΕΛΗ, έτσι ώστε έργα του πρώτου εξαμήνου να μπορούν να πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2020. Να δοθεί η δεύτερη δόση από το κρατικό κονδύλι του προγράμματος ΘΥΜΕΛΗ που εγκρίθηκε από τον ΘΟΚ, σε εκείνα τα θέατρα τα οποία εντός των ημερών θα έβγαιναν σε πρεμιέρα παράστασης, για να πληρωθούν οι συντελεστές των παραστάσεων αυτών και ταυτόχρονα να μπορέσουν να επιβιώσουν τα θέατρα, στα οποία εργάζονται οι άνθρωποι του θεάτρου. Να καλυφθούν οι ζημιές από την ακύρωση παραστάσεων. Η πρότασή μας αυτή έχει ήδη υιοθετηθεί από το ΔΣ του ΘΟΚ, γεγονός που χαιρετίζουμε.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πολιτιστικού Γραφείο της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ οι προτάσεις αυτές «θα γίνουν πιο ολοκληρωμένες αν έχουμε και τις δικές σας παρατηρήσεις και εισηγήσεις τις οποίες, όσοι το επιθυμείτε, μπορείτε να μας τις στείλετε ηλεκτρονικά

στο politistikografeio@akel.org.cy»

  1. Να διασφαλιστούν οι πληρωμές των ανθρώπων του θεάτρου όλων των θεατρικών σχημάτων για τις παραστάσεις που ακυρώνονται ή αναβάλλονται με κρατικά κονδύλια. Όπως ακριβώς γίνεται με τους εκπαιδευτές των μουσικών σχολείων, να συνεχίσει και η καταβολή του μισθού και στους εκπαιδευτές της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου και της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων. Παρόλο που η εξ αποστάσεως διδασκαλία σε καμιά περίπτωση μπορεί να αντικαταστήσει την πρόσωπο με πρόσωπο διδασκαλία , εντούτοις χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία που έχει λάβει μεγάλος αριθμός εκπαιδευτών μουσικής για διδασκαλίας εξ αποστάσεως.

 

  1. Το ΡΙΚ να οπτικογραφήσει αριθμό θεατρικών, μουσικών και χορευτικών παραστάσεων που θα δοθούν αμέσως μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων και να μεταδοθούν στο κοινό, καταβάλλοντας τα πνευματικά και άλλα δικαιώματα στους δημιουργούς.

 

  1. Να προβληθούν αυτό το διάστημα από το ΡΙΚ έργα Κυπρίων δημιουργών τα οποία προβλήθηκαν στο παρελθόν και αφορούν το θέατρο, τον κινηματογράφο, το ντοκιμαντέρ, το χορό, τις εικαστικές τέχνες και άλλες μορφές τέχνης και να καταβληθούν τα σχετικά δικαιώματα.

 

  1. Να πληρωθούν μεροκάματα σε απασχολούμενους σε μουσικές σκηνές, θέατρα και άλλους χώρους ψυχαγωγίας. Να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες πολιτιστικών χώρων και γραφεία διοργάνωσης εκδηλώσεων αναφορικά με τις υποχρεώσεις τους στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, τον ΦΠΑ και άλλες υποχρεώσεις.

 

  1. Λόγω της φύσης της εργασίας των καλλιτεχνών, των τεχνικών και άλλων απασχολουμένων στον πολιτισμό, της άμεσης επαφής μεταξύ τους (π.χ. ηθοποιοί) αλλά και με το κοινό, πρέπει να ανασταλεί κάθε δραστηριότητα (γυρίσματα, πρόβες κ.λ.π) μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Η κυβέρνηση να καλύψει τις απώλειες τις μισθοδοσίας των εργαζομένων αλλά και να στηρίξει οικονομικά τις εταιρείες παραγωγής.

 

  1. Τα προγράμματα στήριξης εργαζομένων και αυτοεργοδουτουμένων που θα εξαγγείλει η κυβέρνηση, να περιλαμβάνει οπωσδήποτε και τους απασχολούμενους στην πολιτιστική δημιουργία.

ΚΑΙ  11.  Η κυβέρνηση να προχωρήσει στην εκπόνηση ενός προγράμματος για το 2021, το οποίο θα προϋποθέτει σημαντική αύξηση των κονδυλίων για την πολιτιστική δημιουργία και την ουσιαστική ενίσχυση της πολιτιστικής δημιουργίας και στήριξης των φορέων και των ανθρώπων του πολιτισμού.