Αυξάνονται οι σύμβουλοι στο Προεδρικό, αφού φεύγει ένας αλλά προσλαμβάνονται δέκα καινούργιοι.  

Όπως διαπιστώθηκε χθες σε συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, το Προεδρικό αναγκάστηκε να τερματίσει το συμβόλαιο μίας εκ των συμβούλων, αφού ο διορισμός της κρίθηκε παράτυπος από τον Γενικό Εισαγγελέα. Ωστόσο η κυβέρνηση προτίθεται να προσλάβει 10-12 νέους συμβούλους για τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων. Οι σύμβουλοι στο Προεδρικό και τα διάφορα Υπουργεία ανέρχονται σήμερα στους 50 περίπου, με το ετήσιο κόστος να ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ. Με τις νέες προσλήψεις ο αριθμός θα ξεπεράσει τους 60, ενώ ανάλογη θα είναι και η αύξηση στο ετήσιο κόστος.

«Άλλο γραφέας, άλλο σύμβουλος»

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, υπέδειξε ότι οι προσλήψεις συμβούλων πρέπει να αφορούν μόνο πρόσωπα τα οποία ενεργούν «εξ απορρήτου» του κάθε αξιωματούχου. Υπέδειξε μάλιστα ότι σε περίπτωση που οι ανάγκες μπορούν να καλυφθούν από υφιστάμενο προσωπικό στο δημόσιο, πρέπει να δίνεται προτεραιότητα σε αυτή την επιλογή. «Για παράδειγμα εάν (κάποιος αξιωματούχος) θέλει γραφέα μπορεί να αποταθεί στην ΕΔΥ», είπε ο Οδ. Μιχαηλίδης, «διαφορετικά μιλάμε για βόλεμα». Εισηγήθηκε μάλιστα όπως δημοσιοποιούνται τα ονόματα των συμβούλων του κάθε αξιωματούχου, ώστε να υπάρχει διαφάνεια.

Εν τω μεταξύ, μετά τον ντόρο με τις προσλήψεις συνταξιούχων το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε στο εξής τέχνασμα: Έλαβε απόφαση στην οποία αναφέρεται ότι «απαγορεύεται η πρόσληψη συνταξιούχων, εκτός εάν το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίσει διαφορετικά». Με τον τρόπο αυτό επιχείρησε ουσιαστικά να νομιμοποιήσει τις προσλήψεις συνταξιούχων, οι οποίες ενδεχομένως να είναι παράνομες αφού απαγορεύονται από το νόμο του Προϋπολογισμού. Μάλιστα ο διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πέτρος Δημητρίου, επιχείρησε να δικαιολογήσει το Υπουργικό λέγοντας ότι «είναι ηλικιακός ρατσισμός» ο αποκλεισμός των συνταξιούχων.

Παραμένει το θέμα σύγκρουσης συμφερόντων για τον Επίτροπο

Εν τω μεταξύ στη συνεδρία συζητήθηκε εκτενώς η περίπτωση του Επιτρόπου Ορεινών Κοινοτήτων, ο οποίος ασκεί παράλληλα επιχειρηματική δραστηριότητα στον Καλοπαναγιώτη. Όπως ανέφερε ο Οδ. Μιχαηλίδης, παρ’ ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έγινε οτιδήποτε μεμπτό, εξακολουθεί να υπάρχει θέμα σύγκρουσης συμφερόντων. Προειδοποίησε μάλιστα ότι η κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει ασφαλιστικές δικλίδες. Υπέδειξε επίσης ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί το φαινόμενο με την πρόσληψη συμβούλων από την ιδιωτική εταιρεία του Επιτρόπου, αλλά και ότι σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία η εκπόνηση νέας μελέτης την οποία θα πληρώσει το κράτος, αυτό πρέπει να γίνει με διαφάνεια και όχι να ανατεθεί κατ’ ανάγκη σε αυτούς που έκαναν την προηγούμενη.

Επιβεβαιώθηκε το ΑΚΕΛ

Σημειώνεται ότι το θέμα των συμβούλων ήρθε στην επιφάνεια μετά τις καταγγελίες του ΑΚΕΛ για βολέματα και προσλήψεις συμβούλων που συνδέονται με ΜΜΕ ή είναι συνταξιούχοι. Η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, η οποία παρουσιάστηκε χθες στην Επιτροπή Ελέγχου, επιβεβαίωσε το σύνολο των καταγγελιών του ΑΚΕΛ. Μάλιστα ο Π. Δημητρίου παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη, προσθέτοντας ότι υπάρχει διάθεση για διόρθωση των προβλημάτων.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου