Δεν υπάρχουν κριτήρια και χρονοδιάγραμμα πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις

Μεταφορά κρατικών φιλέτων αξίας 100 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Αλληλεγγύης, το οποίο θα αξιοποιηθεί μελλοντικά για την καταβολή αποζημιώσεων προς όσους κουρεύτηκαν το 2013, αποφάσισε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο.

Το Ταμείο συστάθηκε πριν την υπογραφή της συμφωνίας με την Τρόικα για σκοπούς χρηματοδότησης του κράτους και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ωστόσο μετά το μνημόνιο και τη συμφωνία Αναστασιάδη – Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων, το Ταμείο αδρανοποιήθηκε.

Ωστόσο πριν μερικούς μήνες ξεκίνησε μία συζήτηση για επαναδραστηριοποίηση του Ταμείου, με σκοπό την καταβολή αποζημιώσεων προς όσους κουρεύτηκαν το 2013. Μάλιστα πρόσφατα μεταφέρθηκαν στο Ταμείο 25 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί με ποια κριτήρια και πότε θα παραχωρηθούν οι αποζημιώσεις.

Επίσης με τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού αναμένεται να μεταφερθούν στο Ταμείο κρατικά φιλέτα αξίας 100 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται πώς το Ταμείο θα μπορεί να αξιοποιήσει αυτά τα ακίνητα για σκοπούς καταβολής αποζημιώσεων. Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά που επιχειρείται από πλευράς της κυβέρνησης η αποξένωση κρατικών φιλέτων.

Η πρώτη ήταν το 2017 όταν ετοιμάστηκε λίστα με 37 κρατικά φιλέτα τα οποία θα οδηγούνταν προς εκποίηση. Ωστόσο όταν η λίστα διαβιβάστηκε στη Βουλή διαπιστώθηκε ότι πολλά από αυτά τα ακίνητα είχαν παραχωρηθεί ήδη για άλλους σκοπούς, και ως εκ τούτου το θέμα παρέμεινε στάσιμο.

Για παράδειγμα η λίστα περιελάμβανε το χώρο ο οποίος προορίζεται για την ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, τον οικισμό Βερεγγάρια στη Λεμεσό ο οποίος παραχωρήθηκε στο ΤΕΠΑΚ, το χώρο της Κρατικής Έκθεσης, δύο φιλέτα στη μαρίνα Λάρνακας κτλ.

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα μας στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, η νέα λίστα περιλαμβάνει ακίνητα τα οποία υπήρχαν και στην παλιά.

ΦΠΑ 5% για αγορά οικοπέδου για ανέγερση πρώτης κατοικίας

Εν τω μεταξύ, κατά τη χθεσινή του συνεδρία το Υπουργικό αποφάσισε επίσης την προώθηση σχεδίου για επιστροφή ΦΠΑ 14%, σε όσους αγοράζουν οικόπεδο για ανέγερση της πρώτης τους κατοικίας. Με τον τρόπο αυτό θα πληρώνουν και αυτοί 5%, αφού αίρεται η αδικία η οποία δημιουργήθηκε μετά την εισαγωγή του ΦΠΑ 19%.

Κατάργηση φόρου κατανάλωσης, αλλά και αύξηση τελών κυκλοφορίας

Αποφασίστηκε ακόμη η κατάργηση του φόρου κατανάλωσης για όλα τα οδικά μηχανοκίνητα οχήματα, αλλά και η αύξηση των τελών κυκλοφορίας μηχανοκίνητων οχημάτων των κατηγοριών Μ1 και Ν1 που εγγράφονται για πρώτη φορά στη Δημοκρατία. Η κατάργηση του φόρου κατανάλωσης αναμένεται να επιφέρει μείωση στα κρατικά έσοδα ύψους 13 εκατ. ευρώ, ενώ η αύξηση των τελών αναμένεται να επιφέρει έσοδα 7,5 εκατ. ευρώ.

Σχέδιο Εξόδου για ΚΟΤ

Επίσης, αποφασίστηκε η προώθηση Σχεδίου Εθελούσιας Εξόδου για τους υπαλλήλους του ΚΟΤ, οι οποίοι δεν επιθυμούν να μεταφερθούν στο Υφυπουργείο Τουρισμού το οποίο θα αναλάβει από τη 2α Ιανουαρίου 2019. Το σχέδιο θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες και θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή. Ακόμη, αποφασίστηκε η αποδέσμευση της ακίνητης ιδιοκτησίας ληπτών δημοσίου βοηθήματος, οι οποίοι έχουν αποβιώσει, υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβάλλεται σχετικό αίτημα και θα εξετάζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περίπτωσης.