Μενέντεζ: Την ελπίδα ότι μετά τις εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα θα υπάρξει μια διαφορετική στάση

Την ελπίδα ότι μετά τις εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα θα υπάρξει μια διαφορετική στάση, προς όφελος της ειρήνης, εξέφρασε ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Ο Μενέντεζ, βρέθηκε στη Νέα Υόρκη, καλεσμένος της Χιακής Ομοσπονδίας που τον τίμησε με το 3ο “Ιόνιο Μετάλλιο Τιμής” (Ionian Medal of Honor).

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ κατά πόσο μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να καθίσουν στο τραπέζι και να λύσουν τις διαφορές τους υπό νέες συνθήκες, ο κ. Μενέντεζ εξέφρασε την ελπίδα ότι «τα πράγματα θα πάνε καλύτερα μετά τις εκλογές. Αναμφίβολα ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει τονίσει πως ο ίδιος έχει θέληση να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογο του υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός, ειρήνη και ασφάλεια».

Ο Γερουσιαστής πρόσθεσε πως πέρα από τις εκλογές υπάρχει μια κατανόηση ότι η ειρήνη και η ευημερία δεν έρχονται μέσα από την διαμάχη αλλά από την ηρεμία και την ασφάλεια. «Ελπίζω ότι αυτή θα είναι η πραγματικότητα μετά τις εκλογές, όταν πέσουν οι τόνοι και υπάρξει μια διαφορετική στάση» είπε.

Κληθείς να σχολιάσει το εκλογικό αποτέλεσμα τους α’ γύρου στην Τουρκία, είπε ότι οι πολίτες είναι αυτοί που αποφασίζουν ποιοι θα είναι οι ηγέτες τους. «Βλέπω τα αποτελέσματα όπου η συμμαχία της αντιπολίτευσης εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την απόφαση των Τούρκων πολιτών, αλλά έχει ένα στενό περιθώριο για να το κάνει» είπε.

Σε σχέση με τις δηλώσεις Ερντογάν εναντίον του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο κ. Μενέντεζ επεσήμανε ότι «ο Πρόεδρος Ερντογάν κάνει τα πάντα και ό,τι θεωρεί ότι είναι απαραίτητο για να νικήσει. Υπάρχει μια πολυεπίπεδη διαδικασία στην Τουρκία. Έχει τον έλεγχο των ΜΜΕ, αντίπαλοι του είναι στην φυλακή. Έχει το πλεονέκτημα της τουρκικής διακυβέρνησης να υποστηρίζει τους σκοπούς του».

Οπότε, συνέχισε ο Γερουσιαστής, θα πει και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να κερδίσει και θα δούμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα. Αλλά ανεξάρτητα από τα αποτελέσματαμ σημείωσε, το ερώτημα είναι πώς θα προχωρήσει στο μέλλον η Τουρκία. Ο κ. Μενέντεζ διερωτήθηκε αν «θα είναι ο νατοϊκός σύμμαχος που πάντα θέλαμε να είναι ή αν θα επικρατεί αναταραχή; Θα το δούμε».

Τέλος, για την πώληση των F-35 είπε πως ο ίδιος έχει ήδη υπογράψει. «Βρισκόμαστε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της (αμερικανικής) Κυβέρνησης για την διαδικασία εξαγοράς, αλλά οι εγκρίσεις έχουν ήδη δοθεί, οπότε έρχονται.”

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy