108 γιατροί επέλεξαν να συστεγαστούν

1,62 εκατομμύρια έδωσε μέχρι τώρα ο ΟΑΥ για το πρόγραμμα Συστέγασης

Επέκταση του θεσμού της συστέγασης των γιατρών επιθυμούν οι οργανωμένοι ασθενείς αφού όπως εκτιμούν αυτό λειτουργεί προς όφελός τους.

Την ίδια ώρα, όπως προκύπτει μέσα από τα στοιχεία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), από την προκήρυξη του προγράμματος συστέγασης μέχρι και σήμερα έχουν υποβληθεί συνολικά 55 αιτήσεις. Από αυτές εγκρίθηκαν 46 αιτήσεις που αφορούν 108 προσωπικούς ιατρούς είτε για ενήλικες είτε για παιδιά και ήδη έχει καταβληθεί στον κάθε ιατρό το ποσό των €15.000, δηλαδή συνολικά δόθηκε €1,62 εκ. για τη συστέγαση. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία, απορρίφθηκαν 6 αιτήσεις που αφορούν 13 ιατρούς, ενώ εκκρεμούν άλλες 3 αιτήσεις που αφορούν 6 ιατρούς αφού ο ΟΑΥ ζήτησε επιπρόσθετα στοιχεία.

Οι οργανωμένοι ασθενείς διά του πρόεδρου της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου Μάριου Κουλούμα επιθυμούν όπως επεκταθεί το πρόγραμμα αυτό που ήδη εφαρμόζεται σε άλλα συστήματα υγείας κάτω από την ονομασία group practicing και έχει πολύ καλά αποτελέσματα. «Δηλαδή, αυτό που λέμε είναι ότι η συστέγαση θα μπορούσε να γίνεται και μεταξύ προσωπικών γιατρών και παιδιάτρων ή ακόμα ένα Κέντρο μπορεί να διαθέτει, εκτός από τον προσωπικό γιατρό και τον παιδίατρο και τον νοσηλευτή του για να παρέχονται κι άλλες υπηρεσίες. Μια οικογένεια για παράδειγμα θα έχει σε ένα σημείο τον προσωπικό γιατρό για τα ενήλικα μέλη της και τον παιδίατρο για τα παιδιά. Ο νοσηλευτής θα μπορεί να κάνει εμβολιασμούς ή να αλλάξει μια πληγή αν αυτό χρειάζεται και με τη δεύτερη φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ και την ένταξη της κοινοτικής νοσηλευτικής στο σύστημα ο νοσηλευτής αυτός μπορεί να παρέχει και νοσηλευτική φροντίδα στο σπίτι. Με την ίδια λογική το ίδιο Κέντρο μπορεί να προσφέρει και υπηρεσίες φυσιοθεραπείας ή ψυχολόγο ή υπηρεσίες άλλων επαγγελματιών υγείας». Όμως για να μπορεί να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να προχωρήσει και να γίνει σχετική μελέτη, σημείωσε ο Μάριος Κουλούμας ώστε να διασφαλίζεται πως ο ασθενής δεν θα είναι υποχρεωμένος εάν δεν θέλει να λάβει όλες τις υπηρεσίες υγείας από το συγκεκριμένο Κέντρο. Ακόμη τα Κέντρα αυτά θα μπορούν να συμμετέχουν και στο πρόγραμμα εφημεριών του ΓεΣΥ και να εξυπηρετούν έτσι τους πολίτες κατά τις μη εργάσιμες ώρες και ημέρες.

Ασθενείς έχουν πρόβλημα προσβασιμότητας

Εν τω μεταξύ ακόμη ένα θέμα έχει τεθεί ψηλά στην ατζέντα των οργανωμένων ασθενών και ήδη έχει τεθεί στον ΟΑΥ. Αυτό είναι η προσβασιμότητα ασθενών στα ιατρεία. Όπως προκύπτει, υπάρχουν ιατρεία τα οποία δεν είναι προσβάσιμα στους ασθενείς με αναπηρίες με αποτέλεσμα ασθενείς να επιλέγουν έναν ιατρό ή μια υπηρεσία εντός ΓεΣΥ και να διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Σύμφωνα με τον κ. Κουλούμα αυτό που ζήτησαν από τον ΟΑΥ είναι με κάποιο τρόπο να γίνεται ενημέρωση μέσα από τη σελίδα του ΓεΣΥ.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy