12 Ιανουαρίου

 

• 1628: Γεννιέται ο Σαρλ Περό, Γάλλος παραμυθάς.

• 1665: Πεθαίνει ο Πιερ ντε Φερμά, Γάλλος μαθηματικός.

 

 

1913: Ο Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, ένας από τους εκδότες της εφημερίδας «Πράβντα», σε επιστολή του προς το περιοδικό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος υπογράφει για πρώτη φορά ως «Στάλιν» (ατσάλινος άνθρωπος).

 

1915: Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ απορρίπτει πρόταση για παροχή δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες.

• 1928: Η Ρουθ Σνάιντερ γίνεται η πρώτη γυναίκα που εκτελείται στην ηλεκτρική καρέκλα στις ΗΠΑ.

1940: Το καθεστώς Μεταξά θεωρεί τη δήλωση μετανοίας αρκετή για την αποφυλάκιση των κομμουνιστών.

• 1942: Ο Χίτλερ παραδέχεται ότι είναι χορτοφάγος.

1950: Τo ΑΚΕΛ καταγγέλλει τηv ηγεσία της Δεξιάς ως διασπαστική τρεις μόλις ημέρες πριv από τη διεvέργεια τoυ κoιvoύ Εvωτικoύ Δημoψηφίσματoς.

• 1959: Ιδρύεται η αμερικανική δισκογραφική εταιρεία Motown, που έβαλε τη μαύρη μουσική και ιδιαίτερα τη σόουλ στον παγκόσμιο μουσικό χάρτη.

1968: Ο Μακάριος διακήρυξε ευθέως την αποστασιοποίησή του από τον «ευκταίο» στόχο, την ένωση και υιοθέτησε απερίφραστα πλέον την πολιτική του «εφικτού». Δηλώνει ότι θα προκηρύξει εκλογές για έγκριση ή απόρριψη της νέας γραμμής του.

• 1969: Κυκλοφορεί το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ των Led Zeppelin.

1972: Iδρύεται Επιτρoπή Συvτovισμoύ Κυπριακoύ Αγώvα, ΕΣΕΑ, πoυ απoτελεί τov πoλιτικό βραχίωvα της oργάvωσης ΕΟΚΑ Β τoυ Στρατηγoύ Γεωργίoυ Γρίβα- Διγεvή.

 

2011: Η γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επισκέπτεται την Κύπρο Στήριξε ξεκάθαρα  τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια για λύση του κυπριακού. Οι δηλώσεις της ενόχλησαν τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

2016: Μακελειό στην Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη. 28χρονος Τζιχαντιστής αιματοκύλησε την «καρδιά» της Πόλης. Τραγικός απολογισμός: 10 νεκροί τουρίστες, στην πλειονότητά τους Γερμανοί και άλλοι 15 τραυματίες.

 

2016: Αρχίζει η διάσκεψη για την Κύπρο στο Μον Πελεράν της Ελβετίας. Θα κατατεθούν για πρώτη φορά χάρτες για το εδαφικό. Ο πρόεδρος Ααστασιάδης θα εγκαταλείψει τις συνομιλίες με το πρόσχημα ότι θα πρέπει να πάει πίσω στην Κύπρο και να διαβουλευθεί.

 

2019: Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει, μετά την συνάντησή του με τον Πάνο Καμμένο ο οποίος αποχώρησε από την κυβέρνηση, ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή αναφορικά με την Συμφωνία των Πρεσπών.

 

 

 

 

• 1913: Πραγματοποιείται η πρώτη παγκοσμίως πολεμική αποστολή ναυτικής συνεργασίας, στα Δαρδανέλια. Ελληνικό υδροπλάνο πετά και καταρτίζει σχεδιάγραμμα των θέσεων του Οθωμανικού στόλου εναντίον του οποίου ρίχνονται τέσσερις βόμβες.

• 1913: Ο Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, εκ των εκδοτών της εφημερίδας Πράβντα, σε επιστολή του προς το περιοδικό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος υπογράφει για πρώτη φορά ως Στάλιν (άνθρωπος από ατσάλι).

 

Γεννήσεις

 

1873: Σπύρος Λούης, ολυμπιονίκης του μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. [θαν. 26/3/1940]

 

1936: Τζένη Καρέζη, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ευγενίας Καρπούζη, ηθοποιός. [θαν. 27/7/1992]

 

Θάνατοι

 

1921 – Νικόλαος Πολίτης, Έλληνας λαογράφος

 

1976: Άγκαθα Κρίστι, αγγλίδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων.

 

2002: Σάιρους Βανς, Αμερικανός πολιτικός. Ενεπλάκη και στις συνομιλίες για το κυπριακό το 1964 αλλά και αργότερα.

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.