12 ώρες άντεξαν τα «δεσμεύομαι» για τις εκποιήσεις

ΥΠΟΙΚ: «Τα κόμματα που ψήφισαν τον προϋπολογισμό ήταν ενήμερα»

 

Μόλις 12 ώρες κράτησαν τα «δεσμεύομαι» της κυβέρνησης για τις εκποιήσεις, αφού μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού χθες το πρωί το Υπουργείο Δικαιοσύνης έβαλε ξανά στον «πάγο» το νομοσχέδιο για τον καθορισμό «ειδικής δικαιοδοσίας» στα επαρχιακά δικαστήρια, με σκοπό την ταχεία εκδίκαση διαφορών που σχετίζονται με τα ΜΕΔ.

Συγκεκριμένα, τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις αντιδράσεις των κομμάτων και να εξασφαλίσει τις ψήφους ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΕΔΕΚ, Συμμαχίας, ΕΛΑΜ, Αλληλεγγύης και Συνεργασίας) για έγκριση του προϋπολογισμού, υποσχέθηκε ότι θα προωθούσε νομοσχέδιο για ταχεία εκδίκαση διαφορών που σχετίζονται με τα ΜΕΔ. Μάλιστα πριν τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για τον προϋπολογισμό (η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα) ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Γιώργος Γεωργίου, όρισε έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής για την Παρασκευή το πρωί, με θέμα το νομοσχέδιο το οποίο υποσχέθηκε η κυβέρνηση. Παρά ταύτα μόλις ξεκίνησε η συνεδρία το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την απόσυρση του νομοσχεδίου!

Σημειώνεται ότι στη συνέχεια –και μετά το μπάχαλο το οποίο προκλήθηκε– η Υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη μετέβη στη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών συνοδευόμενη από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, και ανακάλεσε την απόσυρση του νομοσχεδίου δηλώνοντας ότι η πρόθεσή της ήταν «να δοθούν κάποιες μέρες ώστε να μπορέσει να έρθει πίσω με τις τροποποιήσεις που θα αντανακλούν τις δεσμεύσεις» τις οποίες έδωσε η κυβέρνηση προς τα κόμματα. Επίσης ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ έκανε λόγο για «μικροπαρεξηγήσεις». Ωστόσο δεν διευκρινίστηκε από το στρατόπεδο της κυβέρνησης πότε θα κατατεθούν οι τροποποιήσεις, ενώ δεν ορίστηκε ούτε νέα συνεδρία για το θέμα. Ως εκ τούτου, το νομοσχέδιο μπήκε στον «πάγο» και ουδείς γνωρίζει αν και πότε θα επανέλθει.

Σημειώνεται πάντως ότι ο Υπουργός Οικονομικών -ο οποίος ήδη έχει απορρίψει το σύνολο των προτάσεων των κομμάτων για αλλαγή του νομικού πλαισίου των εκποιήσεων- άφησε εκτεθειμένα τα κόμματα τα οποία ψήφισαν τον προϋπολογισμό δηλώνοντας ότι: «Τα κόμματα τα οποία υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό ήταν και είναι ενήμερα και η οιαδήποτε παρερμηνεία όσον αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης οφείλεται στο Υπουργείο Οικονομικών που έχει το συντονιστικό ρόλο».

Προεκλογικό εργαλείο

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για τον καθορισμό «ειδικής δικαιοδοσίας» στα επαρχιακά δικαστήρια με σκοπό την ταχεία εκδίκαση διαφορών που σχετίζονται με τα ΜΕΔ ετοιμάστηκε τον Ιανουάριο του 2019 υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων τη Ευρωεκλογών που πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο του 2019.

Ωστόσο μετά τις Ευρωεκλογές μπήκε στον «πάγο» για δύο χρόνια και επανήλθε πρόσφατα λόγω της καταψήφισης του προϋπολογισμού. Παρά ταύτα, τα «δεσμεύομαι» της κυβέρνησης κράτησαν μόλις 12 ώρες, αφού το νομοσχέδιο μπήκε ξανά στον «πάγο».

Μικρό καλάθι

Επισημαίνεται πάντως ότι το καλάθι των προσδοκιών για το υπό αναφορά νομοσχέδιο είναι μικρό, αφού προνοείται επίσπευση της εκδίκασης των υποθέσεων που αφορούν ΜΕΔ, αλλά χωρίς αναστολή της διαδικασίας εκποίησης. Επισημαίνεται επίσης ότι ο Υπουργός Οικονομικών σε γραπτή επιστολή του προς τη Βουλή, πριν τη συνεδρία της Ολομέλειας για τον προϋπολογισμό, απέρριψε το σύνολο των προτάσεων των κομμάτων για τις εκποιήσεις δηλώνοντας ότι «το υφιστάμενο πλαίσιο διασφαλίζει επαρκώς τα δικαιώματα δανειοληπτών». Ακόμη, ο Αβ. Νεοφύτου τόνισε για άλλη μια φορά χθες ότι οποιαδήποτε αλλαγή «δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.