120 εκατ. ευρώ αύξηση στα «κόκκινα» δάνεια μετά το κλείσιμο της Συνεργατικής

Τα στοιχεία διαψεύδουν την κυβέρνηση για τα περί σταθεροποίησης

Μεγάλη αύξηση των «κόκκινων» δανείων μετά το κλείσιμο του Συνεργατισμού δείχνουν τα νέα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι η λύση η οποία δόθηκε θα οδηγούσε σε σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, τον Νοέμβριο τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών στις εγχώριες εργασίες των τραπεζών αυξήθηκαν κατά 118,2 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο που έκλεισε η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα.

Μάλιστα η αύξηση των δανείων με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών είναι μεγαλύτερη από την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με βάση τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (+91,6 εκατ. ευρώ), κάτι που δείχνει ότι πολλά δάνεια τα οποία αναδιαρθρώθηκαν στο παρελθόν παρουσίασαν επιδείνωση, ενώ δημιουργήθηκαν και νέα «κόκκινα» δάνεια. Συνολικά τον Νοέμβριο τα δάνεια στις εγχώριες εργασίες των τραπεζών ανήλθαν στα 34,93 δισ. ευρώ, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφτασαν στα 11,11 δισ. ευρώ (ποσοστό 31,8%).

Επίσης, τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών έφτασαν στα 8,31 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής το οποίο επιρρίπτει βαρύτατες ευθύνες στον Υπουργό Οικονομικών και στην κυβέρνηση ευρύτερα για το κλείσιμο του Συνεργατισμού, η κυβέρνηση επιχείρησε να δικαιολογήσει τις αποφάσεις της υποστηρίζοντας ότι θα επέλθει σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Μάλιστα ο Χάρης Γεωργιάδης έκανε λόγο για «θετική και ωφέλιμη» απόφαση. Ωστόσο τα στοιχεία τον διαψεύδουν, αφού δείχνουν απότομη επιδείνωση του προβλήματος μετά το κλείσιμο του Συνεργατισμού. Σε δύσκολη θέση και τα εγχώρια νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις Μάλιστα η επιδείνωση του προβλήματος αφορά τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις, που βρίσκονται πλέον σε πολύ δύσκολη θέση.

Συγκεκριμένα, το πρώτο δίμηνο μετά το κλείσιμο του Συνεργατισμού τα δάνεια των εγχώριων νοικοκυριών με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών αυξήθηκαν κατά 44,6 εκατ. ευρώ, ενώ και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με βάση τον ορισμό της ΕΑΤ αυξήθηκαν κατά 32,4 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στα 5,35 δισ. ευρώ (ποσοστό 38,3%). Επίσης, τα δάνεια των εγχώριων επιχειρήσεων με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών αυξήθηκαν κατά 67,1 εκατ. ευρώ, ενώ και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά 31,6 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στα 5,38 δισ. ευρώ (ποσοστό 36,1%).

Εκποιήσεις και πωλήσεις δανείων Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι τράπεζες ετοιμάζουν μαζικές εκποιήσεις και πωλήσεις δανείων. Συγκεκριμένα, το πρώτο δίμηνο μετά το κλείσιμο του Συνεργατισμού τα δάνεια υπό αναδιάρθρωση μειώθηκαν κατά 213,6 εκατ. ευρώ και έφτασαν στα 7,11 δισ. ευρώ (ποσοστό μόλις 20,3% επί του συνόλου).

Μάλιστα στα νοικοκυριά τα δάνεια υπό αναδιάρθρωση μειώθηκαν κατά 117,7 εκατ. ευρώ και έφτασαν στα 3,41 δισ. ευρώ (24,4%), ενώ στις επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 98,6 εκατ. ευρώ και έφτασαν στα 3,41 δισ. ευρώ (22,9%). Για τα πιο πάνω δάνεια οι τράπεζες έχουν κάνει προβλέψεις 5,75 δισ. ευρώ (51,7% επί των ΜΕΔ). Στα νοικοκυριά οι προβλέψεις ανέρχονται στο 45% και στις επιχειρήσεις στο 56,8%.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy