120 καταγγελίες για επεμβάσεις στις παραλίες σε 5 χρόνια!

Παραδέχεται το όργιο παρανομίας στην ακτογραμμή της περιοχής Αμμοχώστου ο Υπουργός Εσωτερικών

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Το όργιο παράνομων επεμβάσεων σε παραλίες σε ολόκληρη την ακτογραμμή της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου αποτυπώνεται και με αριθμούς. Όπως παραδέχεται σε απαντητική επιστολή του σε διάβημα του βουλευτή των Οικολόγων Χαράλαμπου Θεοπέμπτου ο Υπουργός Εσωτερικών, τα τελευταία πέντε χρόνια η Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου δέχθηκε 120 καταγγελίες για παράνομες επεμβάσεις εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας της περιοχής! Από αυτές όμως, σύμφωνα με τον υπουργό, μόλις δύο υποθέσεις έφτασαν στη Δικαιοσύνη εκ των οποίων η μια είναι αγωγή εναντίον του Δήμου Παραλιμνίου και αφορά εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στην τοποθεσία “Σκούταροι”, στο Παραλίμνι.

Η άλλη υπόθεση είναι εναντίον δύο φυσικών προσώπων και μιας εταιρείας για επεμβάσεις στην τοποθεσία “Άμμος του Καμπούρη”, στην Αγία Νάπα. Υπόθεση εναντίον της οικείας Τοπικής Αρχής βρίσκεται σε εξέλιξη και για εργασίες που εκτελέστηκαν στην τοποθεσία “Περνέρα”, στο Παραλίμνι χωρίς την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε συμμόρφωση με τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών και οι εργασίες έχουν τερματιστεί, σύμφωνα με τον Κ. Πετρίδη.

Ο βουλευτής των Οικολόγων παραθέτει στην επιστολή του το πλήρες μέγεθος της αλλοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος στο όνομα της εμπορικής αξιοποίησης των παραλιών, δυστυχώς και από Τοπικές Αρχές, κυρίως από τον Δήμο Παραλιμνίου. Σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμπτου, οι αυθαίρετες και παράνομες επεμβάσεις εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας παρατηρούνται πλέον κατά μήκος ολόκληρης της ακτογραμμής του Δήμου Παραλιμνίου.

Από τα νότια προς τα βόρεια παρατηρούνται αυθαίρετες επεμβάσεις και παράνομοι εκβραχισμοί με στόχο τη διαμόρφωση οργανωμένων παραλιών παροχής υπηρεσιών λουομένων από την Τοπική Αρχή, από την περιοχή “Νησιά”, αμέσως μετά το Κάβο Γκρέκο, μέχρι τις παραλίες “Da Costa”, “Fig Tree Bay”, “Crystal Springs”, “Σειρήνα” και την περιοχή “Κάππαρη” (τοποθεσίες “Λούμα”, “Γλυτζιά Νερά” και “Αρμυροπήγαδο”). Στην ακτογραμμή του Δήμου Αγίας Νάπας παρατηρείται αυθαίρετη επέμβαση και παράνομος εκβραχισμός στην τοποθεσία “Άμμος του Καμπούρη” με στόχο τη διαμόρφωση τεχνητού ορμίσκου από ιδιωτική εταιρεία ανάπτυξης γης εντός της ζώνης ειδικής προστασίας (ΖΕΠ CY3000005) “Κάβο Γκρέκο”.

Στην ακτογραμμή του Δήμου Σωτήρας παρατηρούνται αυθαίρετες επεμβάσεις και παράνομοι εκβραχισμοί στις τοποθεσίες “Ποσειδώνας”, “Σειρήνες” και “Αγία Θέκλα” με στόχο τη διαμόρφωση οργανωμένων παραλιών παροχής υπηρεσιών λουομένων από την Τοπική Αρχή εντός της ζώνης ειδικής προστασίας (ΖΕΠ CY3000009) “Αγία Θέκλαποταμός Λιοπετρίου”.

Τάσος Περδίος

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.