120 τεθωρακισμένα και νέα πυραυλικά συστήματα στέλνει στον Ζελένσκι ο Τζόνσον

Την αποστολή 120 τεθωρακισμένων οχημάτων από τη Βρετανία προς την Ουκρανία ανακοίνωσε στον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον κατά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο Κίεβο το απόγευμα του Σαββάτου.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, ο Βρετανός ηγέτης δεσμεύθηκε επίσης για πρώτη φορά να στείλει αντιπλοϊκούς πυραύλους που ζητούσε από τη Δύση ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Ο οπλισμός αυτός είναι επιπλέον των ανακοινώσεων της Παρασκευής για νέα όπλα αξίας 100 εκ. λιρών που θα στείλει το Λονδίνο στο Κίεβο, όπλα αμυντικά όπως αντιαρματικοί και αντιαεροπορικοί πύραυλοι.

Ο Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε παράλληλα ότι η βρετανική κυβέρνηση θα εγγυηθεί δάνειο ύψους 500 εκ. δολαρίων από την Παγκόσμια Τράπεζα προς την Ουκρανία, επιπλέον της βοήθειας των 394 εκ. λιρών που έχει προσφέρει απευθείας το Λονδίνο.

Επίσης ανακοινώθηκε η κατάργηση των δασμών επί εισαγωγών ουκρανικών προϊόντων στη Βρετανία.

Σε δηλώσεις του από το Κίεβο στο πλευρό του Προέδρου Ζελένσκι, ο Μπόρις Τζόνσον εξήρε για ακόμα μία φορά τη γενναιότητα του ουκρανικού λαού, που έχει επιδείξει «θάρρος λιονταριού».

Όπως πρόσθεσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, «αυτό που έχει κάνει ο Πούτιν σε μέρη όπως η Μπούκα και το Ιρπίν, τα εγκλήματα πολέμου που έχει κάνει, έχουν μολύνει μόνιμα την υπόληψή του και την υπόληψη της κυβέρνησής του».

Σημείωσε δε ότι με τον Ουκρανό Πρόεδρο συμφώνησαν πως ο Πούτιν έχει υποστεί ήττα, αλλά η υποχώρησή του είναι κίνηση τακτικής και σκοπεύει να εντατικοποιήσει την πίεση στο Ντονμπάς.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.