13,6 εκατ. ευρώ για αγορά αεροπλάνων με φωτογραφικούς όρους και παρεμβάσεις από το Προεδρικό

Προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς παρά την κοινότητα Άλασσας της επαρχίας Λεμεσού.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία ετοιμάζει επιστολές για την Ανεξάρτητη Αρχή Κατά της Διαφθοράς

 

Tην προώθηση της αγοράς τριών αεροπλάνων πυρόσβεσης έναντι 13,6 εκατ. ευρώ με φωτογραφικούς όρους και παρεμβάσεις από το Προεδρικό, αποκαλύπτει έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Αποκαλύπτονται επίσης σοβαρές παρατυπίες σε άλλους δύο διαγωνισμούς, με την Ελεγκτική Υπηρεσία να ετοιμάζει επιστολές για την Ανεξάρτητη Αρχή Κατά της Διαφθοράς.

Από την έκθεση (Έλεγχος Τμήματος Δασών – Διαχείριση Συμβάσεων Πτητικών Μέσων Πυρόσβεσης) προκύπτουν τα ακόλουθα:

• Για το διαγωνισμό ο οποίος αφορά την αγορά των τριών αεροπλάνων πυρόσβεσης, έναντι 13,6 εκατ. ευρώ, διαπιστώθηκε ότι «οι πρόνοιές του φωτογραφίζουν» συγκεκριμένο κατασκευαστή. Αναφέρεται επίσης ότι «δεν έχει τεκμηριωθεί ότι η αγορά αεροπλάνων είναι η πλέον κατάλληλη και συμφέρουσα επιλογή», αλλά αντίθετα η εισήγηση των ειδικών ήταν η «εκμίσθωση/αγορά υπηρεσιών». Σημειώνεται επίσης ότι «η απόφαση λήφθηκε σε υψηλότερα επίπεδα (Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, συσκέψεις Προέδρου Κυπριακής Δημοκρατίας, Σχέδιο Ανάκαμψης κ.λπ.)». Όπως αναφέρεται, η Ελεγκτική Υπηρεσία «θα παραπέμψει το θέμα στην Ανεξάρτητη Αρχή Κατά της Διαφθοράς».

• Σε άλλη περίπτωση έγινε αγορά υπηρεσιών μίσθωσης (wet leasing) δύο ελικοπτέρων με περίεργες διαδικασίες. Ενδεικτικά η κατακύρωση του διαγωνισμού έγινε για το ποσό των 399 χιλ. ευρώ το μήνα, ενώ η προηγούμενη σύμβαση ήταν 133 χιλ. ευρώ το μήνα. Σημειώνεται επίσης ότι μέλος της Αστυνομίας που συμμετείχε στη διαδικασία «έθεσε σοβαρά θέματα (για την προσφορά η οποία κατακυρώθηκε) σχετικά με ελλείψεις σε πιστοποιητικά συντήρησης (log books), αερομεταφορέα, ασφάλισης, ατυχημάτων κ.λπ.». Έστειλε μάλιστα επιστολή στον Αρχηγό της Αστυνομίας αναφέροντας «πολύ σοβαρά θέματα τόσο για τη διαδικασία αξιολόγησης της προσφοράς του αναδόχου όσο και τη διαδικασία παραλαβής, τα οποία σχετίζονται με ελλιπή υποβολή εγγράφων/πιστοποιητικών, ψευδή/πλαστά έγγραφα κ.λπ.». Ακόμη, αναφέρεται ότι λειτουργοί της Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων συμμετείχαν παράνομα στη συνεδρία του Συμβουλίου Προσφορών διαδραματίζοντας μάλιστα καθοριστικό ρόλο. Και αυτή η υπόθεση αναμένεται να παραπεμφθεί στην Ανεξάρτητη Αρχή Κατά της Διαφθοράς.

• Σε τρίτη περίπτωση που αφορά την αγορά υπηρεσιών μίσθωσης (wet leasing) δύο αεροπλάνων για πυρόσβεση, αναφέρεται ότι η κατακύρωση του διαγωνισμού έγινε για το ποσό των 220,3 χιλ. ευρώ, ενώ η προηγούμενη σύμβαση με τον ίδιο ανάδοχο ήταν 140,2 χιλ. ευρώ.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy