13.700 πολίτες ζητούν αποτρεπτικά πρόστιμα για παγίδευση πουλιών

Τις υπογραφές 13.700 πολιτών που ζητούν την ακύρωση της χαλάρωσης του νόμου για τα αμπελοπούλλια παρέδωσε σήμερα 30 Νοεμβρίου 2021 το BirdLife Cyprus στην Πρόεδρο της Βουλής, κα. Αννίτα Δημητρίου.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΠριν από σχεδόν ένα χρόνο, το BirdLife Cyprus ξεκίνησε ένα διαδικτυακό αίτημα ως αντίδραση στην τροποποίηση του νόμου περί προστασίας και διαχείρισης των άγριων πουλιών που ψηφίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής στις 10 Δεκεμβρίου 2020. Με την τροποποίηση του νόμου, το εξώδικο πρόστιμο για το αδίκημα της παράνομης θανάτωσης (με κυνηγετικό όπλο ή ξόβεργα) μέχρι και 50 πουλιών από μια λίστα που περιλαμβάνει 14 προστατευόμενα μη-θηρεύσιμα είδη μειώθηκε από 2000 ευρώ σε μόλις 200 ευρώ. Τα είδη αυτά «τυχαίνει» να αποτελούν διαχρονικά τον κύριο στόχο παγιδευτών και λαθροθήρων, γνωστά και ως αμπελοπούλλια. Πρόκειται για μία εξέλιξη που ισοδυναμεί με σοβαρή χαλάρωση του νόμου, αφού πλέον το πρόστιμο είναι πολύ χαμηλό και καθόλου αποτρεπτικό. Ήδη από τις καταγραφές πεδίου του BirdLife Cyprus για το φθινόπωρο του 2021 έχει διαφανεί ξεκάθαρη αύξηση στα επίπεδα παγίδευσης, τόσο με δίχτυα όσο και με ξόβεργα.

Μέσω του διαδικτυακού αιτήματος, το οποίο υπέγραψαν περισσότεροι από 13.700 πολίτες, το BirdLife Cyprus ζητά την άμεση ακύρωση της επαίσχυντης τροποποίησης και την αποκατάσταση του προστίμου στα 2000 ευρώ, τόσο για ξόβεργα όσο και με κυνηγετικό όπλο, και για όλα τα είδη ανεξαιρέτως, όπως προνοεί για τα υπόλοιπα αδικήματα λαθροθηρίας ο σχετικός νόμος περί προστασίας των άγριων πουλιών.

Αίτημα για ακύρωση της τροποποίησης έστειλε επίσης και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος σε πρόσφατη επιστολή του προς την Κυπριακή Κυβέρνηση με ημερομηνία 12 Οκτωβρίου 2021. Στην επιστολή του, ο Επίτροπος επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα ότι η πρακτική εφαρμογή του νόμου είναι αμφισβητήσιμη, λόγω της δυσκολίας της αναγνώρισης των συγκεκριμένων 14 ειδών, και ζητά την κατάργηση του εξώδικου προστίμου των €200 ώστε οι ποινές να ανέρχονται στις €2000 για όλα τα είδη.

Τις υπογραφές παρέδωσε ο Επίτιμος Πρόεδρος του BirdLife Cyprus, κ. Αναστάσιος Π. Λεβέντης, καλώντας την κα. Δημητρίου να αναλάβει δράση, ώστε να αυξηθεί το πρόστιμο και να αποφύγει η Κύπρος να οδηγηθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το θέμα αυτό. Με τις υπογραφές παραδόθηκε ταυτόχρονα και επιστολή από το BirdLife International την οποία συνυπέγραψαν άλλοι 22 εταίροι του BirdLife στην Ευρώπη, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους και καλούν την Πρόεδρο της Βουλής να αναλάβει δράση για την προστασία της κοινής μας φυσικής κληρονομιάς.

02B1A2E8 18Ef Fe27 Dd62 B5Feaec7A50F 1175Bc39 E549 65E7 1490 495Ef21C86C4

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.