Στο 13% ο αναλφαβητισμός – Μετέωρο το σύστημα διορισμών

Αναδείχθηκαν ξανά στη Βουλή τα δομικά προβλήματα στην παιδεία

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Του Κώστα Α. Κωνσταντίνου

Μετέωρο κινδυνεύει να μείνει το σύστημα διορισμών με τους καταλόγους διοριστέων και διορισίμων λόγω της κάλυψης μονίμων εκπαιδευτικών αναγκών και θέσεων από μη μόνιμο προσωπικό.

Κατά τη συζήτηση για τη νέα σχολική χρονιά στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, ΟΕΜΕΚ και ΠΟΕΔ έθιξαν ιδιαίτερα το καθεστώς εργοδότησης των εκπαιδευτικών σε Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση με τον Πρόεδρο της οργάνωσης των Καθηγητών Μέσης, Κωνσταντίνο Κωνσταντινόπουλλο να καταγγέλλει ότι σήμερα το 15% των εκπαιδευτικών αναγκών, καλύπτεται από έκτακτο προσωπικό ενώ σε άλλα κράτη μέλη της Ένωσης το ίδιο ποσοστό  φτάνει μόλις στο 5%. Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ προειδοποίησε ότι εάν δεν αυξηθούν οι προσφερόμενες μόνιμες θέσεις τότε σε δύο χρόνια από σήμερα το νέο σύστημα διορισμού θα έχει ακυρωθεί καθώς θα έχουμε μεν σύστημα όμως χωρίς θέσεις διορισμού.

Στελέχωση και συμβασιούχοι

Το θέμα των μορφών εργοδότησης εκπαιδευτικού προσωπικού σε μη μόνιμη βάση έψεξε και η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Μύρια Βασιλείου. Επεσήμανε ότι η πολιτική για αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού παράλληλα με την ενισχυτική διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, υλοποιείται σε 50 σχολεία, με μόνιμο προσωπικό ενώ αντίθετα,  στα 110 σχολεία ΔΡΑΣΕ με αγορά υπηρεσιών και τόνισε ότι η οργάνωση της απαιτεί οι ανάγκες αυτές να καλύπτονται από τους δύο καταλόγους.

Επεσήμανε δε ότι υπάρχει αργοπορία στη στελέχωση των δημοτικών σχολείων και ο λόγος, είναι το ότι η στελέχωση των σχολείων, γίνεται με ένα πολύ μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών που είναι συμβασιούχοι. Όταν αυξηθούν είπε, οι οργανικές και μόνιμες θέσεις, θα περιοριστούν οι μετακινήσεις εκπαιδευτικών και θα ελαχιστοποιηθεί το πρόβλημα της αργοπορίας στελέχωσης των σχολείων.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα θα διευθετηθεί προσωρινά και τόνισε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που θα οδηγούσε πριν από λίγες μέρες την οργάνωση του σε αντίδραση.

13% Αναλφαβητισμός

Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, ο Πρόεδρος των Γονέων Μέσης Χαράλαμπος Διονυσίου επεσήμανε ότι ποσοστό 13% των μαθητών εντάσσεται από τη Δημοτική στη Μέση εκπαίδευση με πρόβλημα αναλφαβητισμού και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι πολλά παιδιά δεν είναι σε θέση να παρακαθίσουν σε γραπτή αξιολόγηση.  Στην ουσία είπε πρόκειται για ένα ποσοστό μαθητών που στο τέλος της χρονιάς θα είναι αποτυχημένοι και εισηγήθηκε αν είναι δυνατόν κάποια [παιδιά με προβλήματα αναλφαβητισμού να παραμείνουν για ακόμα λίγο χρόνο στη δημοτική εκπαίδευση για να καλύψουν τις αδυναμίες τους

Την ίδια ώρα κατέθεσε, τη διαφωνία του με τις εξετάσεις τετραμήνων και απηύθυνε έκκληση τον Υπουργό Παιδείας τουλάχιστον να μην εφαρμοστούν στην 1η τάξη του Γυμνάσιου.

ΜΕΣΟΤ: Μαθήματα σε αποθήκες

Οι Εκπαιδευτικές οργανώσεις κατήγγειλαν και σήμερα προβλήματα στις υποδομές. Η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ υπέδειξε ότι  ειδικά στο θέμα των κλιματιστικών , ναι μεν υπάρχει εξαγγελία πενταετούς πλάνου ωστόσο ακόμα δεν έχουν δει να λαμβάνει το πρόγραμμα αυτό σάρκα και οστά. Η κ. Βασιλείου κατήγγειλε εξάλλου ότι στην ειδική εκπαίδευση υπάρχουν πολλά παράπονα για ελλείψεις σε αίθουσες, με αποτέλεσμα να γίνονται τάξεις ειδικής εκπαίδευσης κόμη και αποθήκες.

Σε ότι αφορά τη Μέση εκπαίδευση, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ επεσήμανε ότι υπάρχουν σε όλες τις επαρχίες περιπτώσεις γυμνασίων στα οποία είπε καταργούνται εργαστήρια για να χωρέσουν μαθητές και δυστυχώς, ανέφερε η κατάσταση σε σχέση με πέρσι έγινε σε κάποιες περιπτώσεις χειρότερη.

Στην Τεχνική εκπαίδευση ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ τόνισε την ανάγκη ανέγερσης νέων τεχνικών σχολών για αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερπληρότητας.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.