Στο 14,2% η ανεργία μεταξύ των νέων στην Κύπρο το 2021 – 23 χιλιάδες σε πλήρη αδράνεια

Έκθεση της Eurostat δείχνει ότι η Κύπρος βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ παράλληλα παρουσιάζει αυξητική τάση

 

Καμπανάκι για την ανεργία στους νέους χτυπά έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία δείχνει ότι το ποσοστό στην Κύπρο βρίσκεται αρκετά πιο πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ παράλληλα παρουσιάζει αυξητική τάση.

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το 2021 η ανεργία μεταξύ των νέων (15 – 29 ετών) στην ΕΕ μειώθηκε στο 13%, σε σύγκριση με 13,3% το προηγούμενο έτος. Παρά ταύτα, στην Κύπρο αυξήθηκε στο 14,2%, σε σύγκριση με 13,3% το προηγούμενο έτος.

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας, την ίδια περίοδο η συνολική ανεργία στην Κύπρο ήταν 7,5% και πάλι λίγο πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (7%), καταγράφοντας μικρή μείωση σε σχέση με το 2020 όταν βρισκόταν στο 7,6%.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η πανδημία της COVID-19 και τα μέτρα τα οποία λήφθηκαν για την αντιμετώπισή της είχαν δυσανάλογα μεγαλύτερες επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας για τους νεότερους.

Μεταξύ των περιφερειών της ΕΕ, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των νέων το 2021 καταγράφηκαν στην ανατολική Ευρώπη. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τέσσερις περιφέρειες στην Τσεχία (μεταξύ των οποίων και η νοτιοδυτική Τσεχία όπου καταγράφηκε ποσοστό 3,7%, το χαμηλότερο στην ΕΕ), τρεις περιφέρειες στην Ουγγαρία (μεταξύ των οποίων η Βουδαπέστη με 4,8%) και η επαρχία Μείζονος Πολωνίας με 4%.

Από την άλλη πλευρά, οι περισσότερες περιφέρειες με υψηλά ποσοστά ανεργίας μεταξύ των νέων καταγράφηκαν στη νότια Ευρώπη. Συγκεκριμένα, σε 23 περιφέρειες καταγράφηκαν ποσοστά ανεργίας υψηλότερα του 30% στις ηλικίες 15 – 29 ετών. Τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφηκαν σε έξι περιφερειακές ή απομακρυσμένες περιοχές όπου το ποσοστό ήταν μεγαλύτερο από 40%: στις ισπανικές περιφέρειες της Θέουτα (56%) και της Μελίγια (41,9%) στη βόρεια Αφρική, στις περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (45,1%) και Δυτικής Μακεδονίας (42,3%) στη βόρεια Ελλάδα, στο γαλλικό υπερπόντιο διαμέρισμα Μαγιότ στον Ινδικό Ωκεανό και στην ιταλική επαρχία της Σικελίας (40,1%).

23 χιλιάδες σε πλήρη αδράνεια

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου (Έρευνα Εργατικού Δυναμικού για το δεύτερο τρίμηνο του 2022) ανεβάζουν το ποσοστό ανεργίας στους νέους (ηλικίας 15-24 ετών) στο 17,6% που αντιστοιχεί σε 6.965.

Σημειώνεται επίσης ότι με βάση την ίδια έρευνα, 22.565 νέοι (ηλικίας 15-29 ετών) βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (Δείκτης ΝΕΕΤ – Νeither in education nor employment or training). Δηλαδή, βρίσκονται σε πλήρη αδράνεια.

Σε ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο 13,4% και αποδίδεται κυρίως στην απογοήτευση για τους χαμηλούς μισθούς και τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια

 

 

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.