15 Ιουλίου 1974: 47 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β’

47 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το προδοτικό πραξικόπημα που διενήργησαν η χούντα των Αθηνών και η ΕΟΚΑ Β’ εναντίον του προέδρου Μακαρίου.

Το πραξικόπημα αποτέλεσε το πρώτο μέρος του δίδυμου εγκλήματος, αφού άνοιξε τις πύλες στην Τουρκία για να εισβάλει στην Κύπρο και να κατακτήσει το 37% του κυπριακού εδάφους.

Οι σειρήνες θα ηχήσουν στις 8:20 το πρωί, την ώρα που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα. Το πρωί θα τελεστεί μνημόσυνο των πεσόντων κατά την αντίσταση στο πραξικόπημα, στον Ιερό Ναό των Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία.

Στο μνημόσυνο θα παραστεί και ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Στις 11 θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρία της Βουλής για καταδίκη του πραξικοπήματος και της εισβολής.

Στις 12:30 θα γίνει το τρισάγιο για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή στο Μνημείο Δημοκρατίας, στο Πάρκο του Προεδρικού Μεγάρου.

Κόμματα και οργανώσεις εξέδωσαν ανακοινώσεις καταδικάζοντας το πραξικόπημα.

ΑΚΕΛ: «Η μεγαλύτερη προδοσία που συντελέστηκε σε βάρος του κυπριακού λαού»

Η 15η Ιουλίου 1974 είναι η μέρα της μεγαλύτερης προδοσίας που συντελέστηκε σε βάρος του κυπριακού λαού τονίζει το ΑΚΕΛ.

Σε ανακοίνωση σημειώνεται ότι πραξικόπημα και εισβολή αποτέλεσαν τμήματα του ενιαίου ΝΑΤΟϊκού σχεδίου για το διαμελισμό της Κύπρου και εκτελέστηκαν, συνειδητά και συντονισμένα, από τη Χούντα των Αθηνών, την ΕΟΚΑ Β΄ και τον Αττίλα της Τουρκίας.

Επισημαίνει δε ότι ο λαός τιμά τη δημοκρατική Αντίσταση στο πραξικόπημα και στο φασισμό και τους αγωνιστές που υπερασπίστηκαν ένοπλα τη Δημοκρατία. Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι η 47η επέτειος του δίδυμου εγκλήματος βρίσκει την πατρίδα σε μια οδυνηρή στιγμή καθώς η κατοχική δύναμη δρομολογεί νέα τετελεσμένα για να εμπεδώσει την κατοχή, τη διχοτόμηση και τον εποικισμό.

Το ΑΚΕΛ απευθύνει κάλεσμα αγώνα και αποφασιστικότητας ενάντια στα νέα τετελεσμένα και ενάντια στην οριστική διχοτόμηση του νησιού, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο.

Με αφορμή τις μαύρες επετείους του φασιστικού πραξικοπήματος και της τούρκικης εισβολής, η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ διοργανώνει εκδήλωση μνήμης και τιμής, σήμερα στις 8 το βράδυ στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λακατάμιας.

Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Στέφανος Στεφάνου.

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.