15ο Διεθνές Συμπόσιο Αρχαίου Ελληνικού Δράματος

Το «15ο Διεθνές Συμπόσιο Αρχαίου Ελληνικού Δράματος», το οποίο διοργανώνουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018, στο Αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Λεβέντης», Λεβέντειος Πινακοθήκη στη Λευκωσία. Την έναρξη των εργασιών του Συμποσίου θα κηρύξει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστας Χαμπιαούρης.

Η δέκατη πέμπτη διοργάνωση του Διεθνούς Συμποσίου Αρχαίου Ελληνικού Δράματος με θέμα «Οι εμφύλιες συγκρούσεις στο αρχαίο δράμα», έχει ως στόχο να εξετάσει τις εμφύλιες συγκρούσεις στο αρχαίο ελληνικό δράμα, μέσα από τη δομή, τη θεματολογία, τις εκφραστικές συμβάσεις και εκφάνσεις τους, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Παράλληλα, τη διαμάχη ανάμεσα σε οίκο και άστυ (πόλις), ως πολιτικές ή/και ως πολιτειακές συρράξεις, όπως διαφαίνεται τόσο στα δραματικά κείμενα καθεαυτά, όσο και στις σκηνικές αναπαραστάσεις τους στην αρχαιότητα και στους νεότερους χρόνους.

Στο διήμερο εργασιών της φετινής διοργάνωσης του Συμποσίου, δεκατέσσερις εισηγητές, ακαδημαϊκοί και πρακτικοί από Αγγλία, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Ρωσία και Κύπρο, θα προσεγγίσουν το θέμα μέσα από τη δραματολογική ανάλυση, τη σημειολογία του θεάτρου, τη φιλοσοφία, την κοινωνιολογία έως τις θεωρίες και τις επιστήμες της πρόσληψης, καθώς και την προσωπική τους εμπλοκή στην επί σκηνής παρουσίαση αρχαίου δράματος.

Το «Διεθνές Συμπόσιο Αρχαίου Ελληνικού Δράματος» ξεκίνησε το 1990 ως δραστηριότητα της Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας και Ανάπτυξης του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και διοργανώνεται, επί τακτικής βάσης κάθε δύο χρόνια, από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

Τα θέματα που έχουν εξετασθεί μέχρι σήμερα στο «Διεθνές Συμπόσιο Αρχαίου Ελληνικού Δράματος» καταδεικνύουν την ευρύτητα και την πολλαπλότητα των προοπτικών από τις οποίες έχει προσεγγισθεί το αρχαίο δράμα, όχι μόνον ως κείμενο αλλά και ως σκηνική πράξη. Στην πολύχρονη πορεία του, το Συμπόσιο κατόρθωσε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή διεθνούς κύρους προσωπικοτήτων τόσο από την ακαδημαϊκή όσο και από τη θεατρική κοινότητα, αλλά πρωτίστως συνέβαλε στην εγκαθίδρυση ενός ουσιαστικού διαλόγου.

Το «15ο Διεθνές Συμπόσιο Αρχαίου Ελληνικού Δράματος» εντάσσεται στους εορτασμούς για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Την Οργανωτική Επιτροπή της φετινής διοργάνωσης του Συμποσίου απαρτίζουν οι: Λέανδρος Ταλιώτης, Σκηνοθέτης, ακαδημαϊκός, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. ΚΚΔΙΘ, Μάριος Κωνσταντίνου, Ηθοποιός, γραμματέας του Δ.Σ. ΚΚΔΙΘ, Χρίστος Γεωργίου, Θεατρολόγος, εκτελεστικός διευθυντής ΚΚΔΙΘ.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.