16 Ιουνίου

Εκδήλωση Αποστράτων στη Λάρνακα

• 1943: Λαμβάνεται η ιστορική απόφαση του ΑΚΕΛ για κατάταξη στο στρατό για την αναχαίτιση του χιτλεροφασισμού. 11 από τα 17 μέλη της ΚΕ του ΑΚΕΛ και πέραν των 800 μελών και οπαδών του Κόμματος εντάσσονται εθελοντικά στις συμμαχικές δυνάμεις διά μέσου του βρετανικού κυπριακού συντάγματος για να ξεχυθούν στον αντιφασιστικό αγώνα κατά του χιτλερικού σκοταδισμού.

• 1686 π.Χ: Πεθαίνει ο Χαμουραμπί, βασιλιάς της Βαβυλώνας και μέγας νομοθέτης.

• 1829: Γεννιέται ο Τζερόνιμο, ηγέτης των Απάτσι.

• 1890: Γεννιέται ο Σταν Λόρελ, Aγγλος κωμικός, ο «λιγνός» του κωμικού ντουέτου «Χοντρός και Λιγνός».

• 1903: Ιδρύεται η PepsiCo, η μεγάλη αντίπαλος της Coca-Cola.

• 1913: Αρχίζει ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος, με την επίθεση της Βουλγαρίας εναντίον της Σερβίας και της Ελλάδας.

• 1948: Εκδηλώνεται η πρώτη καταγεγραμμένη αεροπειρατεία. Κινέζοι ληστές καταλαμβάνουν εν πτήσει ένα αεροπλάνο της «Cathay Pacific». Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών με το πλήρωμα, το αεροπλάνο συντρίβεται. Σκοτώνονται όλοι, πλην του αρχηγού της συμμορίας.

• 1952: Γεννιέται ο Γιώργος Παπανδρέου, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Ελληνας πρωθυπουργός.

• 1963: Η σοβιετική Βαλεντίνα Τερέσκοβα γίνεται η πρώτη γυναίκα που ταξιδεύει στο διάστημα.

 

1929: Τo Κoμμoυvιστικό Κόμμα Κύπρoυ διεκδικεί τη βoυλευτική έδρα τoυ διαμερίσματoς Αυδήμoυ-Κoιλαvίoυ. Ηταv η πρώτη φoρά πoυ τo Κoμμoυvιστικό Κόμμα

Κύπρoυ διεκδικoύσε τις βoυλευτικές εκλoγές.

 

1943: Λαμβάνεται η ιστορική απόφαση του ΑΚΕΛ για στράτευση των μελών του στο πλευρό των συμμαχικών δυνάμεων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

1963: Η Βαλεντίνα Τερέσκοβα γίνεται η πρώτη γυναίκα που ταξιδεύει στο διάστημα.

 

1964: Η Μόσχα παρεμβαίvει στις ΗΠΑ, τηv Τoυρκία και τη Γαλλία πρoειδoπoιώvτας ότι θα αvτιδράσει απoφασιστικά σε περίπτωση απόπειρας επιβoλής λύσης στηv Κύπρo.

 

1974: Δολοφονείται από την ΕΟΚΑ Β’ ο επαρχιακός γραμματέας της ΠΕΚ, Ανδρέας Αρμεύτης.

 

1977: Ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ αναλαμβάνει την προεδρία της Σοβιετικής Ένωσης, διατηρώντας παράλληλα τη θέση του γενικού γραμματέα του Κομουνιστικού Κόμματος.

 

1998: Τίθεται σε εφαρμογή το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Σε αυτό το πλαίσιο προσγειώνονται στην Πάφο τέσσερα μαχητικά F16 και δύο μεταγωγικά C130 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Σε αντιπερισπασμό η Τουρκία στέλνει έξι μαχητικά F16 στο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου.

 

2011: Ο Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι επιλέγεται ως ο διάδοχος του Οσάμα Μπιν Λάντεν στην ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα.

 

2015: Αιγυπτιακό δικαστήριο καταδικάζει σε ισόβια κάθειρξη τον πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι. Μαζί του καταδικάστηκαν σε θάνατο ακόμα δύο άτομα.

 

2016: Ακροδεξιός οπαδός του Brexit δολοφονεί τη βουλευτή Τζο Κοξ, που είχε ταχθεί κατά ενός ενδεχόμενου Brexit. Η Κοξμαχαιρώθηκε και πυροβολήθηκε δύο φορές από τον δράστη.

 

2017: Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνει την επιβολή νέων περιορισμών για ταξίδια και επιχειρήσεις με την Κούβα, ανατρέποντας την πολιτική του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα.

 

Γεννήσεις

 

1829: Τζερόνιμο, ηγέτης των Απάτσι.

 

1890: Σταν Λόρελ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Άρθουρ Στάνλεϊ Τζέφερσον, Άγγλος κωμικός. Έγινε γνωστός ως λιγνός στις κωμωδίες «Χοντρός και Λιγνός».

 

1952: Γιώργος Παπανδρέου, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πρωθυπουργός της Ελλάδας.

 

Θάνατοι

 

1686 π.Χ: Χαμουραμπί, βασιλιάς των Βαβυλωνίων και μέγας νομοθέτης.

 

1945: Άρης Βελουχιώτης, Έλληνας αντάρτης και ηγέτης του ΕΛΑΣ.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy