17 χρόνια για μια μελέτη δεν τα λες και πολλά…

Του Τάσου Περδίου


Η Κλέλια Βασιλείου είναι η Επίτροπος Προστασίας Περιβάλλοντος. Την εβδομάδα που πέρασε κλήθηκε από διαδικτυακό μέσο να σχολιάσει την κατάσταση με τις χωματερές και τους χώρους ανεξέλεγκτης απόρριψης στερεών αποβλήτων στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

Η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου είναι η μόνη επαρχία στην Κύπρο που παραμένει χωρίς αδειοδοτημένους χώρους απόρριψης και διαχείρισης αυτών των αποβλήτων, δηλαδή χωρίς Πράσινα Σημεία.

Σύμφωνα λοιπόν με την πολύφερνη Κλέλια, στην περιοχή θα κατασκευαστούν τρία Πράσινα Σημεία, αλλά υπάρχει καθυστέρηση λόγω των μελετών για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.


Φυσικά, το να αναμένεις αξιοπιστία από αξιωματούχους όπως η κυρία Κλέλια, είναι σαν να ανεβαίνεις από τον παγετώνα Κούμπου προς την κορυφή του Έβερεστ και να περιμένεις ότι θα σε κρατήσει σε οξυγόνο μια τσάντα νάιλον από το σούπερ μάρκετ.

Μιλάμε για την κυρία η οποία όταν αποκαλυπτόταν η φρίκη τού κατά συρροή δολοφόνου, θεώρησε σωστό να βγει στα σόσιαλ μίντια και να μας ενημερώσει ότι στο Μιτσερό δεν υπάρχει λατομείο αλλά μεταλλείο. Αργότερα, με την απαγωγή των δύο παιδιών στη Λάρνακα, θυμάστε τη φωτογραφία των αξιωματούχων μες την τρελή χαρά μετά την ανεύρεση των μικρών; Ήταν και η Κλέλιά μας στη φωτογραφία.

Οπότε δεν περιμένω και πολλά αν την ρωτήσω πώς είναι δυνατόν από το 2005 που ξεκίνησε η υλοποίηση του Σχεδίου Ανάπτυξης Δικτύου Πράσινων Σημείων παγκυπρίως, στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου να περιμένουν ακόμα τις περιβαλλοντικές μελέτες. Ούτε έχω προσδοκίες ότι θα λάβω πειστική απάντηση εάν την ρωτήσω γιατί όταν εκπονήθηκε η περιβαλλοντική μελέτη από το Υπουργείο Εσωτερικών, αφέθηκαν εκτός τα προτεινόμενα Πράσινα Σημεία στη Δερύνεια και στη Σωτήρα. Με αποτέλεσμα, σήμερα, να πρέπει να γίνουν άλλες μελέτες, αφού στο μεταξύ άλλαξε και η κρατική Αρχή που έχει την ευθύνη του σχεδιασμού. Και πάει λέγοντας.


Ίσως η εξήγηση βρίσκεται στο ότι μιλάμε για ένα κράτος το οποίο, συμπτωματικά μάλλον, στην ίδια περιοχή χρειάστηκε έξι χρόνια για να κατακυρώσει ένα συμβόλαιο. Αυτό του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων του αποχετευτικού Κοκκινοχωρίων. Το έχουμε ξαναγράψει. Στην περιοχή Κοκκινοχωρίων φτιάχτηκε καινούργιο δίκτυο αποχετεύσεων, το οποίο σε κάποιες περιοχές βρίσκεται σε αχρησία εδώ και δέκα χρόνια επειδή δεν υπάρχει σταθμός επεξεργασίας για να συνδεθεί!

Η περιοχή αυτή δεν έχει σύστημα αποχετεύσεων, δεν έχει Πράσινα Σημεία, δεν έχει χώρους συλλογής γεωργικών αποβλήτων, δεν έχει χώρους διαχείρισης αποβλήτων χωματουργικών εργασιών και κατεδαφίσεων. Το μόνο που έχει είναι κάμποσους σκουπιδότοπους με πινακίδες «Μπάτε σκύλοι αλέστε».  Κατά τα άλλα, η κυρία Κλέλια μάς συστήνει υπομονή να τελειώσουν οι μελέτες…

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.