“Το Ποτάμι” της Γεωργίας Νικολάου

Με αφορμή το 6o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου- isffc, που παρουσιάζεται στο Θέατρο Ριάλτο από τις 15 μέχρι και τις 21 Οκτωβρίου 2016, κύπριοι σκηνοθέτες που συμμετέχουν στο εθνικό διαγωνιστικό μέρος του μιλούν στον Ορίζοντα:

Το Ποτάμι,

προβαλλέται στις 17 Οκτωβρίου

«Το Ποτάμι είναι βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Αντώνη Σαμαράκη, το οποίο με συγκλόνισε και διαμόρφωσε τον τρόπο με τον οποίο γράφω. Πάντα μου προκαλούσαν το ενδιαφέρον ιστορίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, γιατί σε τέτοιες καθολικά τραυματικές εμπειρίες, όταν καταρρέει η κοινωνική δομή, φανερώνεται η πραγματική φύση του ανθρώπου, σε όλη τη γοητεία και όλη τη βαρβαρότητά της. Το Ποτάμι αφορά ένα νεαρό στρατιώτη, ο οποίος θέλοντας να διατηρήσει την ταυτότητά του, αψηφά διαταγές και αναζητεί Κάθαρση στα νερά του ποταμού.

Εχω σπουδάσει Κινηματογράφο στο Μπρίστολ και ακολούθως εργάστηκα σε Θέατρο, Τηλεόραση και Κινηματογράφο σε Λονδίνο, Κύπρο και Αυστραλία. Η πρώτη μου ταινία Dent de Lion βραβεύτηκε το 2012 με το Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας σε ελληνική ταινία μικρού μήκους (στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου [CINEART]).

Το γύρισμα μιας ταινίας είναι ένα ρόλερ κόστερ που προσφέρει αδρεναλίνη, ευφορία και «τρόμο». Πάντα παρουσιάζονται δυσκολίες και πρέπει να κάνεις ό,τι μπορείς για να τις ξεπεράσεις σε μικρό χρονικό διάστημα. Ημουν τυχερή που συνεργαζόμουν με ένα εξαιρετικό καστ που έδειξε απίστευτο ταλέντο και άψογο επαγγελματισμό, αλλά και μια εξαιρετική ομάδα παραγωγής. Αυτές οι εμπειρίες ήταν το πραγματικό σχολείο για εμένα.

Είναι μεγάλη μας τιμή που συμμετέχουμε στο Φεστιβάλ και θα μας δοθεί η ευκαιρία να προβάλουμε τη δουλειά μας στη χώρα μας. Πιστεύω πως υπάρχει πολύ ταλέντο στην Κύπρο και η χώρα έχει πολλές προοπτικές να γίνει κινηματογραφικός προορισμός και παραγωγός λόγω του μεσογειακού καιρού, της τοποθεσίας και της ποικιλίας τοπογραφικών περιοχών.

Είναι σημαντικό η κυβέρνηση να κατανοήσει την αναπτυξιακή και οικονομική αξία της τέχνης μας και να δώσει ευκαιρίες και στήριξη για ανάπτυξη του κινηματογράφου τόσο με εσωτερικές παραγωγές επενδύοντας στο εγχώριο ταλέντο, όσο και με την έλκυση και διευκόλυνση εξωτερικών παραγωγών για πραγματοποίηση γυρισμάτων στη χώρα μας.

Τα επόμενά μου σχέδια … αυτή τη στιγμή γράφω τρία σενάρια, τα οποία ευελπιστώ να γυρίσω στα επόμενα τρία χρόνια: δύο ταινίες μικρού μήκους και το σκηνοθετικό μου ντεμπούτο σε ταινία μεγάλου μήκους».

Γεωργία Νικολάου

Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία: http://www.isffc.com.cy/day-3–2016

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, ο επίσημος διεθνής διαγωνιστικός θεσμός ταινιών μικρού μήκους της χώρας, παρουσιάζει ταινίες από την Κύπρο και τον κόσμο, με Καλλιτεχνική Επιτροπή τους Κύπριους σκηνοθέτες Αλεξία Ρόιτερ και Ιωακείμ Μυλωνάς.

Το Φεστιβάλ είναι μια συνδιοργάνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Θεάτρου Ριάλτο.

Το αναλυτικό και πλήρες πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.isffc.com.cy

Πληροφορίες: Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ 77 77 77 45 www.rialto.com.cy

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy