“Haftasonu” του Talat Gökdemir

Με αφορμή το 6o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου- isffc, που παρουσιάζεται στο Θέατρο Ριάλτο από τις 15 μέχρι και τις 21 Οκτωβρίου 2016, κύπριοι σκηνοθέτες που συμμετέχουν στο εθνικό διαγωνιστικό μέρος του μιλούν στον Ορίζοντα:

Haftasonu / Weekend,

προβάλλεται στις 18 Οκτωβρίου

«Το Haftasonu είναι ουσιαστικά η δεύτερη ταινία που σκηνοθετώ, παρ’ όλο που είχα ασχοληθεί και με άλλες ταινίες κατά τη διάρκεια των σπουδών μου ή ακόμα και προηγουμένως. Leave ήταν η πρώτη μου ταινία μικρού μήκους, προβλήθηκε σε οκτώ φεστιβάλ και έχει πάρει το βραβείο “Special Mention for best short film” στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κύπρου το 2012.

Πήρε πολύ χρόνο η ετοιμασία αυτής της ταινίας, σχεδόν έξι χρόνια. Το πρώτο σχέδιο σεναρίου γράφτηκε το 2010. Επέστρεφα πάντα στην ιδέα ενός ανθρώπου που επιστρέφει στην Κύπρο και την αποξένωση που νιώθει σε ένα χώρο που παλιά αποκαλούσε σπίτι του. Προσπάθησα να γυρίσω την ταινία το 2013, αλλά είχα δυσκολίες στο να βρω κάποιους από τους ηθοποιούς. Αυτό αποδείχτηκε στο τέλος ευλογία, αφού μου έδωσε τη δυνατότητα να αναπτύξω περισσότερο το σενάριο στην παρούσα του μορφή.

Η βασική προσπάθεια για κάποια χρόνια ήταν να πάρει το σενάριο μια μορφή με την οποία θα ήμουν 100% ευχαριστημένος. Η ίδια η κινηματογράφηση ήταν δύσκολη, αλλά σχετικά απλή, σε σύγκριση με έναν άλλο αγώνα -να μειωθεί το μήκος της ταινίας όσο το δυνατόν πιο κοντά στα 20 λεπτά (αφού η πρώτη κόπια ξεπερνούσε τα 40 λεπτά).

Η συμμετοχή σε αυτό το φεστιβάλ είναι μια τέλεια ευκαιρία να παρουσιαστεί η ταινία μου στο κυπριακό κοινό. Η επιλογή μου είναι επίσης ένα μεγάλο κίνητρο για μένα, ιδιαίτερα ως ο μόνος Τουρκοκύπριος συμμετέχων, το οποίο δεν μπορεί παρά να με σπρώξει να κάνω περαιτέρω ταινίες στο μέλλον.

Η Κύπρος έχει ένα αναξιοποίητο δυναμικό, όταν πρόκειται για τον κινηματογράφο. Οπτικά, δεν έχει προβληθεί στην οθόνη τόσο πολύ και οι παραγωγές θα επωφεληθούν από αυτή τη μοναδική προοπτική. Δυστυχώς, το γεγονός ότι η βιομηχανία αυτή δεν θεωρείται ως μια κερδοφόρα επένδυση, μπορεί να δυσκολεύει κάποιον να ακολουθήσει τις ιδέες του. Ως κινηματογραφιστές και καλλιτέχνες όμως, στόχος μας πρέπει να είναι να φέρουμε την αλλαγή και να δείξουμε ότι μπορούν να γίνονται εδώ περισσότερες ταινίες.

Tα επόμενά μου σχέδια … ήδη προγραμματίζω μια άλλη ταινία που σκοπεύω να γυρίσω στην Κύπρο, η οποία θα μπορούσε να είναι ακόμα μια ταινία μικρού μήκους ή πιθανόν η πρώτη μου απόπειρα σε ταινία μεγάλου μήκους. Ο χρόνος θα δείξει».

Talat Gökdemir

Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία: http://www.isffc.com.cy/day-4–2016

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, ο επίσημος διεθνής διαγωνιστικός θεσμός ταινιών μικρού μήκους της χώρας, παρουσιάζει ταινίες από την Κύπρο και τον κόσμο, με Καλλιτεχνική Επιτροπή τους Κύπριους σκηνοθέτες Αλεξία Ρόιτερ και Ιωακείμ Μυλωνάς.

Το Φεστιβάλ είναι μια συνδιοργάνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Θεάτρου Ριάλτο.

Το αναλυτικό και πλήρες πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.isffc.com.cy

Πληροφορίες: Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ 77 77 77 45 www.rialto.com.cy

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.