17η Πορεία Europa Donna Κύπρου Μαζί, δυνατοί, για δικαίωμα στην εξειδίκευση

Χιλιάδες κόσμου μπορεί να μην κατάφεραν να περπατήσουν φέτος στην 17η Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες, της Ευropa Donna Κύπρου, το περασμένο Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021, λόγω των συνθηκών που επιβάλλει ο COVID-19, έδωσαν όμως δυναμικά το παρών τους συμμετέχοντας και παρακολουθώντας μέσω του διαδικτύου και της τηλεόρασης. Ακόμη, ως ένδειξη συμπαράστασης και στήριξης στους συνανθρώπους μας που πάσχουν από καρκίνο, η Κύπρος φέτος χρωματίστηκε ροζ, αφού πολλοί συμπολίτες μας τοποθέτησαν ένα ροζ αντικείμενο έξω από το σπίτι τους, θέλοντας να ενώσουν φωνές και δυνάμεις, στέλνοντας το μήνυμα πως ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί και πως σ’ αυτή τη δύσκολη διαδρομή κανένας άνθρωπος δεν θα πρέπει να είναι μόνος.

Η καθιερωμένη Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες, που αυτή τη χρονιά είχε το σύνθημα ‘Ενωμένοι μαζί, πιο δυνατοί’, ζητώντας το δικαίωμα στην εξειδίκευση, πραγματοποιήθηκε με τη μορφή λαμπαδηδρομίας, με τη συμμετοχή μελών του ΔΣ και εθελοντών της Europa Donna Κύπρου, εκπροσώπων της ΑstroΒank και 11 άλλων οργανωμένων συνόλων, της Αστυνομίας Κύπρου, του Σώματος Κυπρίων Οδηγών, της Πολιτικής Άμυνας, του Σωματείου Δρομέων «Περικλής Δημητρίου», των Δρομέων του Σωματείου «Ομόνοια», των Δρομέων του Σωματείου «ΑΠΟΕΛ», της Γυναικείας Πρωτοβουλίας Κοινότητας Μαρωνιτών, του ΟΠΑΠ, της ΟΠΑΚ Κύπρου, του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου και του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου.


H λαμπαδηδρομία ξεκίνησε από το σπίτι της Europa Donna Κύπρου στην Έγκωμη. Στη συνέχεια, κατευθύνθηκε προς τη Λεωφόρο Γρίβα Διγενή, όπου έγινε στάση όπως κάθε χρόνο μπροστά από το κτίριο της AstroΒank, που είναι και ο Στρατηγικός Συνεργάτης της Πορείας, και κατέληξε στον υπόγειο χώρο της Πλατείας Ελευθερίας για την τελετή λήξης. Εκεί, οι δρομείς συναντήθηκαν με τις υπόλοιπες 9 ομάδες που ξεκίνησαν νωρίτερα από διάφορα σημεία της πρωτεύουσας.

Σε χαιρετισμό της, η Πρόεδρος της Europa Donna Κύπρου Στέλλα Μάστορα, τόνισε πως «η Europa Donna Κύπρου δίνει το δικό της αγώνα για διεκδίκηση, έτσι ώστε κάθε ασθενής κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού να έχει υπηρεσίες, επεμβάσεις και θεραπείες αντάξιες με εκείνες που λαμβάνουν οι ασθενείς στα καλύτερα ευρωπαϊκά κέντρα, από εξειδικευμένες και πολυθεματικές ομάδες γιατρών. Η έγκαιρη διάγνωση αλλά και η εξιδεικευμένη αντιμετώπιση σώσουν ζωές. Με την Πορεία αυτή, η Europa Donna Κύπρου δίνει το έναυσμα για την έναρξη των δράσεών της αυτό το μήνα, με αποκορύφωμα τον αγώνα «Race for the Cure», ένα αθλητικό γεγονός με πανευρωπαϊκή εμβέλεια που διοργανώνει για πρώτη φορά. Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί στις 31 Οκτωβρίου 2021, με τρέξιμο ή περπάτημα, όπως και με κωπηλασία στις 7 Νοεμβρίου 2021. Μέρος  των εσόδων  θα διατεθεί για την έρευνα για θεραπεία του καρκίνου του μαστού».

Η κα Μάστορα, μετέφερε στη συνέχεια το μήνυμα που έστειλε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρώπης Στέλλα Κυριακίδου, η επί σειρά ετών πρόεδρος της Europa Donna Κύπρου, με το οποίο διαβεβαίωσε ότι «όλοι μαζί μέσα από το ευρωπαϊκό σχέδιο για την αντιμετώπιση του καρκίνου, θα κάνουμε τη διαφορά».


Σε χαιρετισμό του, ο CEO της Astrobank Αριστείδης Βουράκης, τόνισε τη σημαντικότητα της έγκαιρης διάγνωσης και των εξιδεικευμένων μέσων αντιμετώπισης του καρκίνου, που κάνουν πραγματική διαφορά στη βελτίωση του επιπέδου αποφυγής της θνησιμότητας, επιβεβαιώνοντας πως θα συνεχίζει να πορεύεται και να στηρίζει τις προσπάθειες της Europa Donna Κύπρου προς αυτό το σκοπό.

Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα σε κάθε γυναίκα και κάθε άντρα που βιώνει την εμπειρία του καρκίνου του μαστού. Τόνισε μάλιστα πως ο Δήμος θα βρίσκεται πάντοτε δίπλα στις προσπάθειες της Europa Donna Κύπρου.

Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ο οποίος έτρεξε στην Πορεία, μαζί με τους δρομείς, τόνισε πως είναι τιμή για τον ίδιο να βρίσκεται δίπλα στην Europa Donna Κύπρου, και ανακοίνωσε πως «αναγνωρίζοντας τη σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, το Υπουργείο Υγείας προγραμματίζει την επέκταση του πιλοτικού προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, το οποίο σήμερα απευθύνεται σε γυναίκες 50-69 ετών παγκύπρια, και για γυναίκες άνω των 45 ετών. Είναι υποχρέωση όλων των κέντρων λήψης αποφάσεων, να διαμεσολαβήσουν έτσι ώστε όλες οι ευρωπαίες γυναίκες να έχουν ίσες ευκαιρίες συμμετοχής σε συστηματικά πληθυσμιακά προγράμματα πρόληψης, που ακολουθούνται με συγκεκριμένες κοινές κατευθυντήριες γραμμές. Είναι απαραίτητο να λαμβάνουν επίσης έγκαιρα την καταλληλότερη θεραπεία και να έχουν ως στήριγμα ένα ισχυρό ψυχοκοινωνικό δίκτυο».


Ο κος Χατζηπαντέλας ανακοίνωσε ακόμη ότι στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, αναμένεται να εγκριθεί ο νέος Πρόεδρος της Εθνικής Στρατηγικής για τον Καρκίνο. Δήλωσε επίσης ότι το Κέντρο Μαστού στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, αποτελεί πρότυπο διεπιστημονικής συνεργασίας και ολιστικής προσέγγισης.

Σε χαιρετισμό της, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, ευχαρίστησε την Europa Donna Κύπρου για την πολύχρονη, ακούραστη και πολύτιμη στήριξή της, σε όλους τους ασθενείς, δηλώνοντας την αποφασιστικότητα όλου του νομοθετικού σώματος να συμβάλει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του στην διαμόρφωση στρατηγικών και πολιτικών ενάντια στη νόσο αυτή. «Είναι πολύ σημαντικό βήμα-βήμα να κερδίσουμε τη ζωή, να γίνουμε μια γροθιά και να δώσουμε το μήνυμα πως ο καρκίνος δεν είναι ανίκητος. Συμβάλλουμε στη διαμόρφωση στρατηγικής, ενωμένες και ενωμένοι μαζί, ανίκητες και ανίκητοι».

Κατά την τελετή λήξης της Πορείας, έστειλαν τις ευχές τους οι Κύπριοι καλλιτέχνες, Αλέξια, Μιχάλης Χατζηγιάννης και Λούκας Γιώρκας.


Τέλος, η γυναικεία χορωδία Amagalmation, έκλεισε την εκδήλωση με δυο παραδοσιακά αλλά πρωτότυπα τραγούδια.

H Εuropa Donna Κύπρου ευχαριστεί το κοινό, που έστω και νοερά, στήριξε και φέτος τη διαδικτυακή της Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες, στέλνοντας γι’ άλλη μια φορά το ηχηρό αλλά και αισιόδοξο μήνυμα, ότι ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.