182 εκατ. ευρώ επιπλέον για το κλίμα, με πρόταση Γιώργου Γεωργίου

Η καταστροφή του περιβάλλοντος, λόγω της κατάχρησης των φυσικών πόρων και της αλόγιστης δράσης των πολυεθνικών είναι τεράστια.

Την ίδια στιγμή, η ενεργειακή ένδεια ταλανίζει 1 στους 4 πολίτες της Ένωσης. Για την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς είναι ξεκάθαρο πως απαιτούνται νέες πολιτικές οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη προς όφελος των λαών και τον τερματισμό της εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος προς εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων. Ο πράσινος καπιταλισμός που εξοντώνει οικονομικά τους λαούς και επιβραβεύει με πακτωλό χρημάτων τους κύριους ρυπαντές, ως “πράσινα μονοπώλια”, δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γ. Γεωργίου, ως σκιώδης εισηγητής για τον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2023, κατέθεσε από κοινού με τον σκιώδη εισηγητή της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, πρόταση για αύξηση του κονδυλίου που δίνεται για το κλίμα και την ενέργεια, στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, οι Ευρωβουλευτές, Γ. Γεωργίου και R. Andresen, κατέθεσαν τροπολογία, ζητώντας να αυξηθεί το κονδύλι κατά 182 εκατ. με στόχο να αξιοποιηθεί για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη μηδενικών εκπομπών, για βιώσιμη ανάπτυξη και πραγματική προστασία του περιβάλλοντος.

Η πρόταση υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών στην επιτροπή Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας του ΕΚ.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου, ο κος Γεωργίου τόνισε πως το σημαντικότερο είναι να υπάρξει, επιτέλους, η πολιτική βούληση εκ μέρους των κυβερνώντων, ώστε να προωθήσουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλους τους τομείς. Να προχωρήσουν σε ουσιαστικές, δημόσιες επενδύσεις για την προώθηση των απαραίτητων υποδομών και να στηρίξουν τους μικρούς παραγωγούς. Μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μας σύστημα θα διασφαλίσει μείωση των εκπομπών και, ταυτόχρονα, φθηνή ενέργεια για τους πολίτες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy