«1984 Bahce»

Σημεία κοινού

«1984 Bahce»

της Μαρίας Φράγκου

Η απογευματινή δροσούλα φέρνει μαζί της τη μυρωδιά του γιασεμιού. Που ανακατεύεται με άλλες μυρωδιές… Κανέλα μου φαίνεται. Ή μήπως πιπέρι; Μυρωδιές της πατρίδας μου, πάντως. Και μαζί μια νοσταλγία. Αυτό το συναίσθημα που νιώθεις όταν κάποιον ή κάτι έχει καιρό να δεις κι έχεις πεθυμήσει. Κάθε φορά που περνώ το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας νιώθω την ίδια χαρά για τους ανθρώπους που θα συναντήσω και την ίδια θλίψη, γιατί αυτά τα απλά και ανθρώπινα, αυτά που άλλοι, σε άλλα μέρη του κόσμου, ούτε τα πολυσκέφτονται ούτε τα οργανώνουν από μέρες, τα έχουν στην καθημερινότητά τους.

Βραδιά ποίησης, λοιπόν. Οργανώνουν η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου και η Ένωση Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών. Δεκαέξι ποιητές, οκτώ Τ/κ και ισάριθμοι Ε/κ, θα διαβάσουν ποιήματά τους. Στη γλώσσα του ο καθένας και σε λογοτεχνική μετάφραση, για να φτάνουν κοντά μας οι εσωτερικοί κραδασμοί του κάθε ποιητή. Αλλά και χωρίς τη μετάφραση, καταλαβαινόμαστε με τα βλέμματά μας. Με το πρώτο γεια ή merhaba που θα πούμε ο ένας στον άλλο, με την πρώτη ματιά που θα ανταλλάξουμε. Ποιητές και θαμώνες του «1984 Bahce», όχι πολύ μακριά από το οδόφραγμα, γίναμε ένα. Και όπως παρατήρησε και η Χαλιντέ Γιλντιρίμ, ποιήτρια από την Τουρκία, «μα είστε όλοι ίδιοι… είστε όλοι τόσο όμορφοι… γκρεμίστε αυτά που σας χωρίζουν… πολλά μπορείτε να κάνετε».

Οι ποιητές Άντρος Λυρίτσας, Γιώργος Φράγκος, Μαρία Σιακαλλή, Ibrahim Aziz, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Βασίλκα Χατζήπαπα, Χρίστος Χατζήπαπας, Mehmet Kansu, Feriha Altıok, Emel Kaya, Fatma Akilhoca, Fatoş A. Ruso, Tuğçe Tekhanlı, Hüseyin Bahca, Halil Karapaşaoğlu, απήγγειλαν για την ειρήνη. Με τον πόθο και το πάθος της επανενωμένης πατρίδας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy