Στα 19,9 δισ. ευρώ ανήλθαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, λίγο πριν την έναρξη των νέων ταχύρρυθμων εκποιήσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα, τον Μάρτιο το σύνολο των δανείων στις εγχώριες εργασίες των τραπεζών ανήλθε στα 46,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 19,9 δισ. ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενα.

Τα πιο πάνω δάνεια αναμένεται να επανεξεταστούν το επόμενο διάστημα από τις τράπεζες, με τον φακό των νέων νομοθεσιών οι οποίες εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής δια χειρός ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ και οι οποίες προνοούν ταχύρρυθμες εκποιήσεις χωρίς δίχτυ προστασίας για την πρώτη κατοικία και την μικρή επαγγελματική στέγη για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Στα νοικοκυριά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται στα 10,8 δισ. ευρώ και στις επιχειρήσεις στα 8,7 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 7,7 δισ. ευρώ αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΚΤ παρατηρείται ότι επιχειρήσεις αλλά και νοικοκυριά προχωρούν σε «αποπληρωμές μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων μέσω διακανονισμού που αφορούν ή περιλαμβάνουν απόκτηση ακίνητης περιουσίας/μετοχών έναντι χρεών από τα πιστωτικά ιδρύματα».

Κωσταντίνος Ζαχαρίου