Μετέτρεψαν τα βυζαντινά τείχη σε αίθουσα τελετής γάμωνΣε αίθουσα τελετής γάμων μετέτρεψε ο Δήμος του Φατίχ Κωνσταντινούπολης τα βυζαντινά τείχη που είχε χτίσει ο Θεοδόσιος ο Β για να προστατεύσει την Κωνσταντινούπολη, προκαλώντας αντιδράσεις στην Τουρκία.

istanbul surlari 1488895127

Ο δήμος Φατίχ κατασκεύασε, τον περασμένο Σεπτέμβριο, μια οροφή ύψους τριών μέτρων, η οποία ανοιγοκλείνει, απορρίπτοντας τις προειδοποιήσεις Τούρκων ιστορικών και αρχαιολόγων ότι αυτό μπορεί να καταστρέψει τα τείχη. Σύμφωνα με το ‘Ίδρυμα Πολιτιστικής Προστασίας, που έδωσε την άδεια, δεν υπήρξε καμιά απολύτως ζημιά. Ο Δήμος Φατίχ δήλωσε ότι η οροφή δεν ακουμπά καθόλου τα τείχη και πως όλα έγιναν σύμφωνα με την απόφαση της σχετικής αρχής.

Ο Τούρκος ιστορικός Ιλμπέρ Ορταϋλί επέκρινε την ενέργεια του Δήμου Φατίχ, λέγοντας ότι θα έπρεπε οι φορείς αρχαιοτήτων να προστατεύσουν τα τείχη.

Τα βυζαντινά αυτά τείχη, τα οποία αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά και βρίσκονται στη σχετική λίστα της UNESCO, είναι έκτασης 6 χιλιομέτρων και είχαν κατακτηθεί για πρώτη φορά το 1453, με την άλωση της Κωνσταντινούπολης.