19η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την ΚΕΠΠΑ και ΚΠΑΑ: «Λογική δύο μέτρων και δύο σταθμών από την ΕΕ», τόνισε ο Γ.Κουκουμάς

Παρεμβάσεις στις συζητήσεις που διεξήχθηκαν κατά τη 19η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που πραγματοποιήθηκαν μέσω διαδικτύου την Πέμπτη, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας Σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, έκαναν οι Κύπριοι βουλευτές Γιώργος Κουκουμάς και Αλέκος Τρυφωνίδης.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, στηλίτευσε τη λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, που εφαρμόζει η ΕΕ και επισήμανε τη χρησιμότητα άντλησης διδαγμάτων από τις εμπειρίες του παρελθόντος, κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ υπό το φως νέων διεθνών προκλήσεων που διεξήχθη την Πέμπτη, ενώ ο Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι η Κύπρος στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Όπως ανακοίνωσε η Βουλή, την εκπροσώπησαν οι Βουλευτές Γιώργος Κάρουλλας (επικεφαλής αντιπροσωπείας), Γιώργος Κουκουμάς, Αλέκος Τρυφωνίδης και Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα την αναθεώρηση της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ υπό το φως νέων διεθνών προκλήσεων, ο κ. Κουκουμάς τόνισε ότι, κατά τη διαμόρφωση της εξωτερικής της πολιτικής, η ΕΕ πρέπει να έχει ως γνώμονα τις αρχές του διεθνούς δικαίου και ως πρώτιστη προτεραιότητά της την προώθηση των στόχων της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας.

Η εξωτερική πολιτική της Ένωσης, πρέπει να στοχεύει στην προάσπιση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να εδράζεται στον σεβασμό των πολυμερών κανόνων, που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις, υπογράμμισε ο κ. Κουκουμάς.

Ο Κύπριος Βουλευτής επισήμανε πως παραμένοντας προσκολλημένη στην πεποίθηση ότι οι απειλές κατά της ασφάλειάς της έρχονται εξ Ανατολών, κυρίως από την Κίνα και τη Ρωσία,  η ΕΕ κινδυνεύει να απολέσει την ικανότητα της να δρα προληπτικά και την αξιοπιστία της, ιδιαίτερα όταν επιβάλλονται κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ την ίδια στιγμή προωθείται μια «θετική ατζέντα» για την Τουρκία, εν μέσω των εντεινόμενων τουρκικών προκλήσεων εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.

Ο κ. Τρυφωνίδης, στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων μέσω της ΚΠΑΑ, σημείωσε ότι η Κύπρος στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο κ. Τρυφωνίδης ανέφερε ότι ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τις χώρες αυτές είναι καθοριστικής σημασίας για την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η περαιτέρω προώθηση της εταιρικής σχέσης της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, είναι ουσιαστική καθότι εξυπηρετεί τον στόχο της καλύτερης διαχείρισης των προκλήσεων ασφάλειας, που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ, επισήμανε ο Κύπριος Βουλευτής.

Καταληκτικά, ο κ. Τρυφωνίδης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα όπως η συνεργασία που αναπτύσσει η ΕΕ με τους εταίρους της γενικότερα, εδράζεται σε κοινές αρχές και αξίες, σε συνάρτηση πάντοτε με τις πολιτικές και τις προτεραιότητές της.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.