1η Μαρτίου η εκλογή νέου Προέδρου της ΕΔΕΚ

Την 1η Μαρτίου η ΕΔΕΚ προχωρεί στην εκλογή νέου Προέδρου η θητεία του οποίου θα διαρκέσει μέχρι το προγραμματισμένο εκλογικό συνέδριο του κινήματος το 2016.

Αυτό αποφάσισε σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του κινήματος, με 84 ψήφους υπέρ και 5 αποχές.

Ενημέρωση 15:20

Τέσσερις προτάσεις έχουν τεθεί κατά την έκτακτη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΔΕΚ που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 11 το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά την παραίτηση του Προέδρου του κινήματος Γιαννάκη Ομήρου.

Η πρώτη πρόταση υποβλήθηκε από τον Α` Αντιπρόεδρο του κινήματος Γιώργο Βαρνάβα και αφορά την προκήρυξη εκλογικού συνεδρίου εφ` όλης της ύλης για όλη την ηγεσία, συμπεριλαμβανομένης και της Κεντρικής Επιτροπής, που να υλοποιηθεί σε δυο φάσεις. Στην πρώτη φάση να γίνει εκλογή του νέου Προέδρου σε 40 ημέρες και στη δεύτερη να γίνει σε τρεις μήνες εκλογή της υπόλοιπης ηγεσίας διαρκείας ενάμισι χρόνου μέχρι του τακτικό εκλογικό συνέδριο του κινήματος.

Η δεύτερη πρόταση έγινε από τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κινήματος Χρυσό Τουλούπη, ο οποίος ζήτησε την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του καταστατικού, σύμφωνα με το οποίο όταν ο Πρόεδρος του κινήματος παραιτηθεί ή λόγω αντικειμενικής αδυναμίας δεν είναι σε θέση να εκτελεί τα καθήκοντά του, τίθεται σε εφαρμογή διαδικασία αντικατάστασής του, η οποία προβλέπει σύγκληση από την Κεντρική Επιτροπή μέσα σε 40 ημέρες έκτακτου συνεδρίου για εκλογή νέου Προέδρου και στο διάστημα αυτό προεδρεύει ο Αναπληρωτής Πρόεδρος.

Η τρίτη πρόταση υποβλήθηκε από το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Σοφοκλή Σοφοκλέους, ο οποίος ζήτησε να πάνε σε συνέδριο και να εκλεγεί όλη η ηγεσία σε τρεις μήνες.

Η τέταρτη πρόταση έγινε από το μέλος τους Πολιτικού Γραφείου Χρύση Πρέντζα, ο οποίος ζήτησε την αναβολή της διαδικασίας εκλογής νέου Προέδρου και όπως μπει το κίνημα άμεσα σε προεκλογική διάταξη και η Κεντρική Επιτροπή να μετατραπεί σε κεντρικό εκλογικό επιτελείο, να δημιουργηθεί κεντρική γραμματεία και να γίνει συνέδριο όπως κανονικά θα γινόταν μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου.

Μετά και τη γνωμάτευση των νομικών συμβούλων του Πολιτικού Γραφείου που ετοιμάστηκε σύμφωνα με την απόφαση του ΠΓ, την περασμένη Δευτέρα, η Κεντρική Επιτροπή τοποθετείται επί των προτάσεων.

Το διαδικαστικό μέρος της έκτακτης συνεδρίας ξεκίνησε με ομιλίες από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, τον Επίτιμο Πρόεδρο Βάσο Λυσσαρίδη και τον τον Α` Αντιπρόεδρο Γιώργο Βαρνάβα.

Ο κ. Σιζόπουλος έκανε έκκληση προς τους ΕΔΕΚίτες να παραμερίσουν τις προσωπικές πικρίες και να επαναδραστηριοποιηθούν στο κόμμα. Οφείλουμε με τη συμπεριφορά μας να χαλάσουμε το πάρτι που ετοιμάζουν εις βάρος μας αυτοί που ελπίζουν ότι δεν θα μπορέσουμε να επιλύσουμε τα όποια προβλήματα κατά τρόπο αξιόπιστο και προσδοκούν είτε να λεηλατήσουν την εκλογική μας δύναμη, είτε να σιγήσει η φωνή της ΕΔΕΚ, ανέφερε.

Ο κ. Λυσσαρίδης τόνισε πως σήμερα η ΕΔΕΚ έχει να διαδραματίσει ακόμα ένα πιο σημαντικό ρόλο και πως η εκλογή νέου Προέδρου δεν πρέπει να είναι θέμα σκληρής αντιπαράθεσης αλλά δημοκρατικών διαδικασιών.

Ο κ. Βαρνάβα είπε πως η υποβολή της παραίτησης του Γιαννάκη Ομήρου δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, όπως κάποιοι δηλώνουν. Αν κάποιος παρακολουθούσε τα γεγονότα μέσα στο κίνημα τα τελευταία τρία χρόνια θα μπορούσε να αντιληφθεί ότι το κίνημα είχε εισέλθει σε μια πορεία εσωστρέφειας, ανέφερε. Είπε επίσης πως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το κίνημα δεν είναι περιουσιακό στοιχείο κανενός αξιωματούχου.

* Ολα τα δύσκολα θέματα ανοικτά στην Κεντρική Επιτροπή

Της Μαρίας Φράγκου

Μεγάλη Κυριακή η σημερινή για τους σοσιαλδημοκράτες της ΕΔΕΚ. Μεγάλη σε διαδικασίες, μεγάλη σε συζητήσεις, μεγάλη σε αποφάσεις. Πώς θα καταλήξει η προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί, συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής; Ούτε οι πρωταγωνιστές της σημερινής διαδικασίας – ηγετικά στελέχη και μέλη του συλλογικού οργάνου – δεν μπορούν να προβλέψουν. Πόσω μάλλον οι τρίτοι…
Μερικές κουβέντες να ανταλλάξει κάποιος, όμως, με ΕΔΕΚίτες – προπάντων με απλά μέλη του κινήματος – θα καταγράψει το άγχος και την αγωνία τους για το τι δέον γενέσθαι. Για το σήμερα, το αύριο της ΕΔΕΚ στο πολιτικο – κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου στην μετά Ομήρου εποχή. Κι όλα αυτά λέγονται χωρίς ίχνος δημοσιογραφικής υπερβολής.

Κλειστές ή ανοικτές πόρτες;

Αν ξεκινήσουμε από τα «εύκολα», ένα διαδικαστικό ζήτημα θα απασχολήσει για ώρα τους 140 της Κ.Ε. – τόσα είναι τα μέλη του σώματος, άγνωστο πόσα θα παρευρεθούν. Συνεδρία με ανοικτές ή κλειστές πόρτες; Είναι φανερό πως ηγετικά στελέχη του κινήματος προτιμούν τις ανοικτές πόρτες. «Εδώ που φθάσαμε ίσως να είναι καλύτερα έτσι. Ισως αποφύγουμε τις πολύ βαριές κουβέντες, τους χαρακτηρισμούς και τα επίθετα. Ισως περισώσουμε την αξιοπρέπειά μας. Αυτό δεν είπε και ο Ομήρου στην επιστολή παραίτησής του; Για τη διαφύλαξη της πολιτικής και προσωπικής του αξιοπρέπειας, υπέβαλε παραίτηση. Αυτή την αξιοπρέπεια πρέπει να περισώσουμε όλοι. Του κινήματός μας πρώτιστα», έλεγε στη «Χ» στέλεχος της ΕΔΕΚ. Τον τελικό λόγο θα έχει και γι’ αυτό το θέμα η Κεντρική Επιτροπή.

Το βέβαιο είναι πως ο κύκλος αντιπαράθεσης, σήμερα, θα στηριχθεί σε γεγονότα που «πόνεσαν» πολύ την ΕΔΕΚ. Κατ’ αρχήν, η παραίτηση Ομήρου και τα όσα κατήγγειλε στην επιστολή του δεν θα περάσουν «αναίμακτα». Πολλά στελέχη της ΕΔΕΚ θεωρούν πως η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει, διαφορετικά τα προβλήματα θα μείνουν εκεί, θα σκεπαστούν κάτω από το χαλί και σύντομα θα «πνίξουν» το κίνημα.

Θα ανοίξει, επίσης, κύκλος συζήτησης για τις προεδρικές «και πρέπει να λεχθούν τα πράγματα με το όνομά τους. Ποιος έσυρε την ΕΔΕΚ στην επιλογή Λιλλήκα, η οποία έφερε την καταστροφή στο κίνημα», λένε οι «ομηρικοί», καταλογίζοντας στον Μ. Σιζόπουλο την κύρια ευθύνη. «Ποιος έσυρε την ΕΔΕΚ στην επιλογή για την πλήρωση της θέσης δημάρχου Πάφου, αγνοώντας τις θέσεις της τοπικής οργάνωσης; Ο πρόεδρος του κινήματος. Γι’ αυτά ποιος θα απολογηθεί;», αντιτείνει το άλλο στρατόπεδο.

Πολιτικό το ζήτημα

Η πλήρωση της θέσης του προέδρου της ΕΔΕΚ, μετά την παραίτηση Ομήρου στις 13 Ιανουαρίου, είναι ζήτημα εξόχως πολιτικό. Και πολιτικά πρέπει να αντιμετωπιστεί και πολιτικά να επιλυθεί. Ως εδώ συμφωνούν οι πλείστοι στην ΕΔΕΚ. Η εκλογή προέδρου είναι το βέβαιο. Σε 40 ημέρες η ΕΔΕΚ πρέπει να έχει πρόεδρο. Από εδώ και κάτω όμως αρχίζουν και οι διαφορές. Και τα δύσκολα. Υπηρεσιακός ή μεταβατικός πρόεδρος; Υπηρεσιακός, ο οποίος θα οδηγήσει το κόμμα σε εφ’ όλης της ύλης εκλογές σε τρεις μήνες ή μεταβατικός πρόεδρος, ο οποίος θα εξαντλήσει το υπόλοιπο της θητείας Ομήρου; Και μέσα του 2016 το κίνημα να προχωρήσει στο εκλογικό του συνέδριο, όπως θα γινόταν αν οι εξελίξεις δεν είναι αυτές που βιώνει η ΕΔΕΚ σήμερα.

Και για τα δύο σενάρια, προκύπτουν ζητήματα, η αντιμετώπιση των οποίων πρέπει να τύχει τέτοιων χειρισμών που να μην αφήνει ανοικτές πληγές.

Η εκλογή υπηρεσιακού προέδρου και σε τρεις μήνες εκλογή της υπόλοιπης ηγεσίας δημιουργεί σε ορισμένους το φόβο της παρατεταμένης εσωστρέφειας και της επιζήμιας εκλογολογίας. Η εκλογή μεταβατικού προέδρου ώς το 2016, ενέχει και πάλι «κινδύνους», γιατί αυτός ο πρόεδρος θα οδηγήσει το κόμμα και στις βουλευτικές εκλογές που συμπίπτουν χρονολογικά. «Ποιοι θα χρεωθούν ενδεχόμενη απώλεια ποσοστών; Πόσο θα “νομιμοποιούνται” να διεκδικήσουν αξιώματα, αφού θα συγκαταλέγονται στα στελέχη που θα τρέξουν στις βουλευτικές, όταν οι κομματικές εκλογές θα ακολουθήσουν λίγο μετά;», διερωτώνται στελέχη της ΕΔΕΚ.

Θεωρείται βέβαιο πως ενώπιον της Κ.Ε. θα τεθούν δύο προτάσεις: Η εκλογή μόνο προέδρου σε σαράντα ημέρες και σύγκληση έκτακτου παγκύπριου συνεδρίου για πλήρωση όλων των θέσεων της ηγετικής πυραμίδας.

Η τάση, σύμφωνα με το παρασκήνιο, ευνοεί την εκλογή προέδρου μόνο. Κι αυτό θα γίνει την 1η Μαρτίου. Πρόεδρος εκλέγεται αυτός που θα συγκεντρώσει 50%+1 των ψήφων. Διαφορετικά θα υπάρξει επαναληπτική εκλογή στις 8 Μαρτίου.
Κάλπες θα στηθούν παγκύπρια και δικαίωμα ψήφου έχουν οκτώ χιλιάδες μέλη. Το μητρώο έχει «κλειδώσει» και κανένα νεοεισερχόμενο μέλος δεν έχει δικαίωμα ψήφου.

Οι αποφάσεις της Κυριακής θα ληφθούν στη βάση της πλειοψηφίας του συνόλου των μελών, των 140, δηλαδή, της Κ.Ε. και όχι στη βάση της πλειοψηφίας των παρόντων. Αν παρόντα είναι 100 μέλη, για τη λήψη απόφασης για εκλογικό συνέδριο, για παράδειγμα, απαιτούνται 71 ψήφοι. Η πλειοψηφία των 140 δηλαδή. Μια τέτοια εξέλιξη απομακρύνει τη λήψη απόφασης για εκλογικό συνέδριο. Ωστόσο, όλα θα ξεκαθαρίσουν την Κυριακή.

Ο Ομήρου δεν θα δώσει δακτυλίδι

Από το στενό περιβάλλον του Γιαννάκη Ομήρου στέλλεται το μήνυμα πως ο παραιτηθείς πρόεδρος δεν θα δείξει προτίμηση σε κανέναν υποψήφιο. Αντιθέτως θα είναι πολύ προσεκτικός στις όποιες τοποθετήσεις του και μόνο μηνύματα ενότητας θα στείλει. Ούτε και θα δώσει «δακτυλίδι» σε κανέναν. Κι αυτό ερμηνεύεται ως «σοφή» ενέργεια, γιατί τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν εάν ο υποψήφιος που ενδεχομένως στηρίξει, χάσει την εκλογική διαδικασία.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, μόνο σε ένα πρόσωπο πιθανόν να έδινε τις «ευλογίες» του ο κ. Ομήρου. Στον μέχρι την παραίτησή του στενό του συνεργάτη Τάσο Γιασεμίδη, αλλά το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του είναι από απομακρυσμένο έως ανύπαρκτο. «Μόνο υπό ομαλές συνθήκες θα μπορούσε αυτό να γίνει», λένε αυτοί που γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο στην ΕΔΕΚ.

Ποιοι ψηφίζουν ποιον

Οι εν δυνάμει υποψήφιοι για την προεδρία της ΕΔΕΚ είναι γνωστοί, αλλά ξεκάθαρες τοποθετήσεις θα γίνουν μετά τη συνεδρία της Κ.Ε.

Μαρίνος Σιζόπουλος και Γιώργος Βαρνάβα είναι οι βέβαιοι διεκδικητές της προεδρίας. Κυριάκος Μαυρονικόλας και Νίκος Νικολαΐδης ακόμα δεν έχουν καταλήξει στις αποφάσεις τους. «Ο Κ. Μαυρονικόλας δεν θα ήθελε να διεκδικήσει την προεδρία χωρίς το ξεκαθάρισμα και τη συζήτηση των σοβαρών προβλημάτων που οδήγησαν την ΕΔΕΚ σε αυτό το χάλι», δήλωνε στη «Χ» καλά πληροφορημένη πηγή.

Το ενδεχόμενο διεκδίκησης από τον Ν. Νικολαΐδη της προεδρίας, ολοένα και απομακρύνεται. «Ο βουλευτής Λεμεσού είναι προσεκτικός, μετρά τα κουκιά του και δεν θα μπει σε μια διαδικασία με αβέβαιη κατάληξη». Κι από τη στιγμή που ο Γ. Ομήρου δεν προτίθεται να έχει την όποια ανάμειξη, το ενδεχόμενο αυτό απομακρύνεται. Γιατί ο κ. Νικολαΐδης επιθυμούσε μια παρέμβαση από τον κ. Ομήρου.

«Οχι απαραίτητα υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου, αλλά τουλάχιστον να ήταν πιο ξεκάθαρος στους λόγους της παραίτησής του. Να πει τα πράγματα με το όνομά τους, έτσι ώστε να γίνει κατανοητό ποιοι ροκάνιζαν την καρέκλα του και ποιοι τον υπέσκαπταν», λέει το περιβάλλον Νικολαΐδη. Αυτό που θεωρείται βέβαιο, είναι πως με Μ. Σιζόπουλο στην προεδρία της ΕΔΕΚ, θα επιδιωχθεί μία προσέγγιση με τον βουλευτή Λεμεσού. «Κι αυτό γιατί δεν πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερα ρήγματα στο κίνημα», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Αλλη πηγή σημείωνε με «βεβαιότητα» πως οι «ομηρικοί», κρίνοντας από τοποθετήσεις τους το προηγούμενο διάστημα «θα ψηφίσουν εναντίον του Μαρίνου Σιζόπουλου, γιατί του χρεώνουν τις σημερινές εξελίξεις». Τον νυν αναπληρωτή πρόεδρο στηρίζουν ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης και ο Κωστής Ευσταθίου, έλεγε η ίδια πηγή, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, ότι η στήριξη Παπαδάκη είναι διαφορετική από τη στήριξη Ευσταθίου. «Ο λόγος του τελευταίου είναι πιο αιρετικός και η ατζέντα του άλλη», συμπλήρωνε, με ό,τι αυτό σημαίνει.

Τόσο ο Γ. Βαρνάβα όσο και ο Κ. Μαυρονικόλας «τοποθετούνται» από μεγάλη μερίδα ΕΔΕΚιτών, στο «στρατόπεδο των ομηρικών», χωρίς αυτό να ενθαρρύνεται από τον ίδιο τον κ. Ομήρου.

Ο ρόλος Λυσσαρίδη

Μεγάλη απογοήτευση επικρατεί ανάμεσα σε πολλούς ΕΔΕκίτες για το ρόλο που διαδραματίζει σε αυτή τη δύσκολη, για το κόμμα, συγκυρία ο επίτιμος πρόεδρος, Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος κατ’ αυτούς, τοποθετείται υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου, «του Μ. Σιζόπουλου», συγκεκριμένα.

Από την άλλη, το περιβάλλον Σιζόπουλου, χωρίς να απορρίπτει ή να δέχεται αυτή τη θέση, δεν θεωρεί «κατηγορία» σε βάρος του εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Η εκλογή αναπληρωτή η άλλη μεγάλη μάχη

Τυχόν εκλογή του Μ. Σιζόπουλου στην προεδρία της ΕΔΕΚ θα οδηγήσει, αναπόφευκτα, σε μια άλλη εκλογική διαδικασία. Της πλήρωσης της θέσης του αναπληρωτή, κι αυτό θα γίνει στην Κ.Ε. «Για τη θέση αυτή δεν έχει ανοίξει κανένας τα χαρτιά του. Η εκλογή θα γίνει δυο βδομάδες μετά την πλήρωση της θέσης του προέδρου και θα υπάρχει χρόνος για προετοιμασία και συμμαχίες.

Το βέβαιο είναι ότι κι εκείνη θα είναι μία μάχη μεγάλη». Οι ΕΔΕκίτες θα κληθούν, επίσης, να εκλέξουν νέο οργανωτικό γραμματέα στη θέση του παραιτηθέντος Γιάννου Ευσταθίου και νέο αντιπρόεδρο αν εκλεγεί ο Γ. Βαρνάβα στην προεδρία. «Για την ώρα έχουμε άλλα στο μυαλό», λένε οι ΕΔΕΚίτες.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy