3.000 νέες περιπτώσεις εμφανίζονται κάθε χρόνο

Τις χρονοβόρες διαδικασίες που εφαρμόζει το Υπουργείο Υγείας για την έγκριση και συμπερίληψη νέων φαρμάκων στο κρατικό συνταγολόγιο καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Καρδιοπαθών Κύπρου.

Αυτή τη στιγμή, όπως ανέφερε ο Γραμματέας του Συνδέσμου Στέλιος Χριστοδούλου, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης με αφορμή την ευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης για την καρδιακή ανεπάρκεια, λόγω διαδικασιών δικαιούχοι ασθενείς δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με καρδιακή ανεπάρκεια ταλαιπωρούνται εδώ και μήνες για το λόγο ότι δεν μπορούν να λάβουν την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή από τα κρατικά φαρμακεία.

«Ζητούμε την άμεση επίλυση αυτού του ζητήματος με την υιοθέτηση απλούστερων διαδικασιών από πλευράς του Υπουργείου Υγείας και των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών», υπέδειξε ο κ. Χριστοδούλου. Πρόσθεσε πως ο Σύνδεσμος έλαβε κάποιες διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο Υγείας «για ένα σχέδιο που θα επιλύει το όλο πρόβλημα», εκφράζοντας την ευχή αυτό να πάρει σάρκα και οστά σύντομα.

Επιδημία καρδιακής ανεπάρκειας

Για επιδημία καρδιακής ανεπάρκειας που θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια με αποτέλεσμα την αύξηση των εισαγωγών στο νοσοκομεία και την αύξηση των θανάτων που αποδίδονται στη νόσο -με ανυπολόγιστες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις στα εθνικά συστήματα υγείας όλων των ανεπτυγμένων χωρών έκανε λόγο ο πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Δρ Γιώργος Γεωργίου. Ο αριθμός των περιπτώσεων καρδιακής ανεπάρκειας στον γενικό πληθυσμό υπολογίζεται σε 3-20 ανά 1.000 άτομα. Ο επιπολασμός αυξάνει με την ηλικία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν 30-130 ασθενείς ανά 1.000 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και 80-160 ασθενείς ανά 1.000 άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών, τα οποία πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Παγκοσμίως η καρδιακή ανεπάρκεια επηρεάζει 60 εκατομμύρια άτομα. Υπολογίζεται ότι στην Κύπρο υπάρχουν 20.000 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ 3.000 νέες περιπτώσεις εμφανίζονται κάθε χρόνο.

Χειρότερη η πρόγνωση και από τον καρκίνο

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Καρδιολογικής Εταιρείας η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια δυνητικά κακοήθης νόσος, πολλές φορές δε έχει χειρότερη πρόγνωση ακόμη και από τον καρκίνο αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι η επιβίωση των ασθενών με τελικού σταδίου καρδιακή ανεπάρκεια στα 4-5 έτη είναι μόλις 50%. «Η απορρύθμιση των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί σημαντική εξέλιξη της πορείας της νόσου, καθότι ξενικά μια κλινική κατηφόρα για τους ασθενείς με ενδονοσοκομειακή θνητότητα 3-7% και θνητότητα 3 μηνών περί το 25%», είπε ο γιατρός για να προσθέσει ότι από τους ασθενείς αυτούς σε διάστημα ενός χρόνου το 40% είτε πεθαίνει είτε επανεισάγεται με επιδείνωση των συμπτωμάτων και της νόσου.

Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και ενημέρωση

Με γνώμονα την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου με την υποστήριξη της εταιρείας Novartis Pharma Services ανακοίνωσε τη πραγματοποίηση δύο ενημερωτικών δράσεων σε Λευκωσία και Λεμεσό:

-Το Σάββατο, 19 Μαΐου 2018 από τις 10:00 μέχρι τις 13:00 θα υπάρχει περίπτερο ενημέρωσης του κοινού στην πλατεία Φανερωμένης στη Λευκωσία.

-Την Κυριακή, 20 Μαΐου 2018, από τις 17:00 μέχρι τις 20:00 θα υπάρχει περίπτερο ενημέρωσης του κοινού στο Πολυλειτουργικό Πάρκο (Μώλοςεπιχωμάτωση) στη Λεμεσό.

Στα περίπτερα θα γίνονται μετρήσεις αρτηριακής πίεσης από ιατρούς καρδιολόγους και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό που θα βρίσκονται στο χώρο, καθώς επίσης και ενημέρωση σχετικά με τα συμπτώματα αλλά και τη νόσο γενικότερα.

Κατά τη διάρκεια των δύο εκδηλώσεων θα γίνονται μικρά εργαστήρια μαγειρικής και υγιεινής διατροφής για παιδιά, όπου θα μάθουν να φτιάχνουν φρουτο-σουβλάκι με φρέσκα φρούτα, στηρίζοντας έτσι την εκστρατεία πρόληψης της καρδιακής ανεπάρκειας μέσω της υγιεινής διατροφής.

Μαρίνα Κουμάστα

Η καρδιακή ανεπάρκεια σε αριθμούς

* Επηρεάζει 60 εκατομμύρια παγκοσμίως

* 1 στους 25 ασθενείς καταλήγει κατά την πρώτη νοσηλεία

* 1 στους δέκα καταλήγει σε διάστημα 30 ημερών μετά από κάποια νοσηλεία

* Έως και το 30% των ασθενών καταλήγει σε διάστημα 1 έτους μετά από κάποια νοσηλεία

* Οι μισοί ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια καταλήγουν σε διάστημα 5 ετών από τη διάγνωση

* Λιγότερα από 1 στα δέκα άτομα μπορούν συχνά να διακρίνουν τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας όπως τη σοβαρή δύσπνοια, τα οιδήματα στα πόδια, την ταχεία πρόσληψη σωματικού βάρους και τη δυσκολία στην κινητικότητα

* Περίπου 1 στα τρία άτομα ερμηνεύει λανθασμένα τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας ως φυσιολογικά συμπτώματα της γήρανσης

Οι «ένοχοι»

Τα κυριότερα αίτια τα οποία οδηγούν σε καρδιακή ανεπάρκεια είναι:

* Η στεφανιαία νόσος και το έμφραγμα του μυοκαρδίου

* Η αρρύθμιστη αρτηριακή πίεση

* Οι βαλβιδοπάθειες, δηλαδή η δυσλειτουργία των βαλβίδων της καρδιάς

* Οι μυοκαρδιοπάθειες που οφείλονται σε γενετικά αίτια

* Οι λοιμώξεις των βαλβίδων (ενδοκαρδίτιδα) ή του καρδιακού μυός (μυοκαρδίτιδα) κτλ.