20 εκατ. ευρώ ανείσπρακτα πρόστιμα από τράπεζες και άλλους μεγαλόσχημους

Πρόεδρος Κεφαλαιαγοράς: «Αν δεν υπάρχει ενδεχόμενο να ανακτηθούν, θα εξετάσουμε το θέμα της διαγραφής τους»

 

Στα 20 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα ανείσπρακτα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) -μερικά εκ των οποίων από την εποχή της κρίσης του 2013- και βρίσκονται σε εκκρεμότητα λόγω προσφυγών.


Τα πιο πάνω ανέφερε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΚ, Γιώργος Θεοχαρίδης, σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, η οποία εξέτασε την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την ΕΚΚ. Ανέφερε επίσης ότι το πρόβλημα έγκειται στο ότι πολλές υποθέσεις καταλήγουν στα Δικαστήρια, όπου υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις. Διευκρίνισε ακόμη ότι τα πρόστιμα αυτά δεν κατατίθενται στο αποθεματικό της ΕΚΚ, αλλά στο πάγιο ταμείο του κράτους.

«Έχουμε υποθέσεις από την τραπεζική κρίση του 2013 και ακόμη δεν έχουμε απόφαση σε σχέση με τις υποθέσεις αυτές», ανέφερε ο Γ. Θεοχαρίδης, προσθέτοντας πως η ΕΚΚ είναι σε συνεργασία με τους νομικούς της συμβούλους, «γιατί πρέπει να ανακτήσουμε αυτά τα πρόστιμα. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις διαδικασίες παρακολούθησης των χρεωστών», είπε.

Το θέμα των ανείσπρακτων οφειλών από διοικητικά πρόστιμα αναδεικνύεται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Παρουσιάζοντας την έκθεση ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, είπε ακόμη ότι η Επιτροπή δεν αναγνωρίζει τις λεγόμενες πιστωτικές ζημιές βάσει του λογιστικού προτύπου IFRS 9 και ότι δεν διαχωρίζει τα εισπρακτέα από πρόστιμα σε σχέση με τα υπόλοιπα εισπρακτέα.


Ο Γ. Θεοχαρίδης είπε πως τα πρόστιμα που «τρέχουν εδώ και χρόνια» ανέρχονται στα 20 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας πως ένα τεράστιο ποσό σχετίζεται με τις υποθέσεις των τραπεζών και μελών των διοικητικών τους συμβούλων κατά την οικονομική κρίση του 2013.

«Αν δούμε ότι δεν υπάρχει καμία κατάληξη ή δεν υπάρχει το ενδεχόμενο να ανακτηθούν κάποια πρόστιμα, τότε θα εξετάσουμε το θέμα διαγραφής τους», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι εξετάζεται η πιθανή νομική έκβαση των υποθέσεων. «Ο εξωτερικός νομικός μας σύμβουλος δεν μπορεί να μας δώσει με βεβαιότητα την έκβαση των υποθέσεων και για αυτό δεν μπορούμε να έχουμε σωστή εικόνα αν θα τα εισπράξουμε ή όχι», συμπλήρωσε.


Αναφορικά με τις εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών σε ξένο συνάλλαγμα (Forex), ο Γ. Θεοχαρίδης είπε πως η ΕΚΚ έχει αυξήσει τους ελέγχους ειδικά σε εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών που απευθύνονται κυρίως σε ιδιώτες αντί σε θεσμικούς επενδυτές. Όπως είπε, πρόκειται για 140 ΚΕΠΕΥ από τις περίπου 250 στο σύνολο που είναι εγγεγραμμένες στην ΕΚΚ.

«Προχωρήσαμε σε πολλούς εποπτικούς ελέγχους, έχουμε εταιρείες που τους ζητήσαμε να σταματήσουν να λειτουργούν μέχρι να διορθώσουν τα προβλήματα, έχουμε επιβάλει πρόστιμα, κλείσαμε κάποιες. Θεωρώ ότι σε σημαντικό βαθμό βελτιώθηκε η λειτουργία της αγοράς και πιστεύω ότι έχουν πάρει το μήνυμα για τη διόρθωση του τρόπου λειτουργίας», είπε.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.